Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πτέραρχος Ιατρίδης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Δεν αρκεί να έχεις τα Rafale αλλά χρειάζεται και η πολιτική βούληση να τα χρησιμοποιήσεις

"Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι κατά πολύ υπέρτερα των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Τουρκικής Αεροπορίας και αυτό από μόνο του συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα" αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Πτέραρχος (Ι)εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ και Αμυντικός Αναλυτής.

Ειδικά για την σημερινή έλευση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale τονίζει: 

-Πτέραρχε, ήγγικεν η ώρα εν τέλει για τον ερχομό των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην χώρα μας. Κατά την γνώμη σας πόσο μεγάλη είναι, τεχνικά και ουσιαστικά, η αναβάθμιση της Πολεμικής μας Αεροπορίας και από τι άλλο εξαρτάται αυτό;

Η αγορά και η ενσωμάτωση των μαχητικών Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία, είναι σίγουρο ότι θα ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στον αέρα και θα αλλάξουν τα δεδομένα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και έξω από αυτό. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι , το νέο αυτό υπερσύγχρονο μαχητικό θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει. Όπως και το F-35 σε περίπτωση που το αγοράσουμε.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι κατά πολύ υπέρτερα των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Τουρκικής Αεροπορίας και αυτό από μόνο του συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

Είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μπορούν να εκτελούν ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης και αναγνώρισης.

Το σημαντικό είναι ότι έχουν ένα ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και ένα πολύ ικανό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτά τα δύο έχουν διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και δίνουν την ευχέρεια , μαζί με τα όπλα τους στην ουσία να εμπλέκουν τα αντίπαλα αεροσκάφη προτού αυτά καταστούν απειλή ,δηλ. να τα καταρρίψουν από μεγάλη απόσταση , χωρίς εναέρια εμπλοκή.

https://youtu.be/l2ac2WR37EA

Έχουν την ικανότητα να κτυπάνε από μακριά , δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο οπλικό σύστημα του αντιπάλου αεροσκάφους. Δηλαδή ένα F-16 Τουρκικό θα έχει αυτό που ονομάζουν οι αεροπόροι "black scope", μια μαύρη οθόνη του ραντάρ. Δεν θα μπορεί δηλαδή να συνθέσει εικόνα του αντιπάλου αεροσκάφους , για να χρησιμοποιήσει τα όπλα του και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Φέρουν πυραύλους Meteor, βλήμα αέρος- αέρος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια, η οποία προσεγγίζει τα 150 χλμ., στρατηγικούς πυραύλους πολύ μακράς εμβέλειας (500χιλιόμετρα)που ήδη διαθέτει η Ελλάδα, όπως οι πύραυλοι SCALP-ΕG (δύο ανά μαχητικό) και οι αντιπλοϊκοί AM-39 Exocet.

Έχουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας το SPECTRA το οποίο προστατεύει το Αεροσκάφος και ταυτόχρονα τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ εδάφους και αέρος.

Ακόμη, φέρουν το περίφημο σύστημα Link16 που τους επιτρέπει τη συνεργασία με τα F-16 , τα ραντάρ εδάφους και τα πυραυλικά συστήματα. Με τη χρήση του δικτύου Link-16, παρουσιάζεται σε όλους μια συνεχώς ενημερωμένη οπτική απεικόνιση της ακριβούς θέσης όλων των Α/Φ, φίλιων και εχθρικών, στον χώρο ενδιαφέροντος, σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι ακόμη και αν ο αριθμός των F-16 που διαθέτει η Τουρκία σήμερα, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα Ελληνικά, τα RAFALΕ δίνουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βασικό τους ατού είναι η διαλειτουργική τους πλατφόρμα.

Δεν αποτελούν μόνον έναν πολλαπλασιαστή ισχύος , αλλά έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν και να αλλάζουν υπέρ του κατόχου την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

Δεν αρκεί όμως μόνον να έχεις υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και πλατφόρμες , πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, αυτά να τα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει οποιαδήποτε απονενοημένη ενέργεια σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου , ή να σταματήσει επιτέλους την συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της. Να στείλεις δηλ. το μήνυμα αποτροπής. Διαφορετικά αν τα έχεις και ακολουθείς την ίδια αποτυχημένη πολιτική κατευνασμού του παρελθόντος, είναι σαν να μην τα έχεις.

Δηλώσεις όπως αυτές του Αναπληρωτού Υπουργού Εξωτερικών «Στόχος μας δεν είναι να φτάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα (ερώτηση δημοσιογράφου για τα Ραφάλ και BELHARA) , στόχος μας είναι να διατηρηθεί το επίπεδο των διαφορών μας , έστω και σε υψηλούς τόνους, στο επίπεδο της Διπλωματίας», στέλνουν λάθος μηνύματα όχι μόνον προς την Τουρκία ,αλλά και τους συμμάχους μας ότι δηλ. η χώρα μας παρόλο που καθίσταται περισσότερο ισχυρή, δεν έχει την πρόθεση και τη διάθεση να τα χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει την καθημερινή κοστοβόρα και ψυχοφθόρα Τουρκική προκλητικότητα.

Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής και απόφαση για Αποτροπή! Αποτροπή δεν σημαίνει πόλεμος , όπως κάποιοι θεωρούν , αλλά αποτροπή του πολέμου . Και ΄πόλεμος αποτρέπεται όταν καθίσταται απαγορευτικός γι΄ αυτόν που έχει επιθετικές διαθέσεις και στηρίζεται στο γεγονός ότι, μπορείς να πλήξεις τον αντίπαλο αν σου επιτεθεί. Και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για να μην σου επιτεθεί και να φοβηθεί.

 

Αύριο ακολουθεί το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον μέρος της συνέντευξης.... 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ