Βρετανία και Ιαπωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός κινητήρα, αρκετά ικανού να χρησιμοποιηθεί στα έκτης γενιάς μαχητικά που μελλοντικά θα ενδιαφέρουν και τα δύο κράτη.
Οι δύο κυβερνήσεις έχουν υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο ενεργοποιεί την συνεργασία τους όσον αφορά τον κινητήρα επίδειξης και πιθανότατα άλλες, μη γνωστές έως τώρα, τεχνολογίες, ανέφερε το Υπουργείο Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε ανακοίνωση στις 22 Δεκεμβρίου.
Η δουλειά ανάπτυξης ενός κινητήρα, ηγούμενη από τις IHI και Rolls-Royce, επίσημα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει νωρίς τον επόμενο χρόνο ακολουθώντας μία έρευνα βιωσιμότητας του κινητήρα που γίνεται εδώ και κάποιο καιρό. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είπε πως οι προσπάθειες θα ξεκινήσουν στο επόμενο οικονομικό τους έτος, το οποίο ξεκινάει στις 1 Απριλίου του 2022.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την βρετανική για συνεργασία στην κατασκευή μαχητικού εδώ και κάποιο καιρό και ανακοίνωσε τον Ιούλιο πως ενδιαφέρεται για προσπάθεια ανάπτυξης εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Λονδίνο και το Τόκυο έχουν προγράμματα έκτης γενιάς μαχητικών υπό ανάπτυξη με παρόμοιες ημερομηνίες παράδοσης γύρω στα μέσα του 2030. Το ιαπωνικό μαχητικό, το οποίο έχει την ονομασία F-X, θα αντικαταστήσει κάποια από τα 90 Mitsubishi F-2 που υπηρετούν τώρα την αμυντική αεροπορία της χώρας, ξεκινώντας από το 2035.
Η IHI είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών της Ιαπωνίας και υπολογίζεται πως ευθύνεται για το 60 με 70% των κινητήρων όλων των αεροσκαφών της χώρας. Η εταιρεία είναι επίσης ο βασικός συνεργάτης και κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Άμυνας και είναι ο κατασκευαστής κινητήρων της αμυντικής αεροπορίας της Ιαπωνίας για το Kawasaki P-1 ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος και το εκπαιδευτικό T-4 jet.
Έχει αναπτύξει και τον XF-9, έναν low-bypass turbofan κινητήρα ικανό να παράγει 33,000 λίβρες δύναμης ώθησης με τον μετακαυστήρα ενεργοποιημένο. Η εταιρεία έχει παράξει και τον κινητήρα turbofan XF5 που χρησιμοποιήθηκε στα ιαπωνικά X-2 Shinshin μαχητικά επίδειξης, οι οποίοι εκτέλεσαν μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων μεταξύ του 2016 και του 2018.
Παράλληλα, η BAE Systems, μαζί με την MBDA UK, τη Lenoardo UK και τη Rolls-Royce, ηγούνται το βιομηχανικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου Future Combat Air System (Μελλοντικά Μαχητικά Συστήμα Αέρος), γνωστό και ως Tempest.
Η Ιταλία και η Σουηδία είναι ήδη μέλη του προγράμματος, αφού υπέγραψαν ένα τρίπλευρο μνημόνιο συμφωνίας με τους Βρετανούς για να συνεργαστούν σε μελλοντικά μαχητικά συστήματα αέρος και τεχνολογίες.
Η Ιαπωνία αναπτύσσει το μαχητικό F-X, με την Mitsubish Heavy Industries να αναλαμβάνει τη βιομηχανική ηγεσία και την υποστήριξη της Lockheed Martin.
Το βρετανική Υπουργείο Άμυνας είπε πως επενδύει το αρχικό ποσό των 30 εκατομμυρίων λιρών ή αυτό των 40, στον κινητήρα επίδειξης, με τα χρήματα να πάνε στον προγραμματισμό, στους ψηφιακούς σχεδιασμούς και σε πρωτότυπες κατασκευαστικές αναπτύξεις.
Το επιπλέον ποσό των 200 εκατομμυρίων λιρών της βρετανικής χρηματοδότησης αναμένεται να δοθεί για την ανάπτυξη ενός πλήρης κλίμακας συστήματος επίδειξης είπε το Υπουργείο Άμυνας.
Σε μία δήλωση, ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Ber Wallace, είπε πως η συμφωνία για το κινητήρα και άλλες πιθανές τεχνολογίες μάχης αέρος, ήταν ενδείξεις των κυβερνητικών προθέσεων να στηρίξει την άμυνα, την ασφάλεια και την προσπάθεια ανταλλαγής τεχνολογιών στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
"Η ενδυνάμωση των συμμαχιών μας στον Ινδο-Ειρηνικό είναι στρατηγική μας προτεραιότητα, και η αφοσίωσή μας με την Ιαπωνία, ενός από τος κοντινότερους συμμάχους μας στην Ασία αποτελεί ξεκάθαρα παράδειγμα."
"Ο σχεδιασμός ενός ολοκαίνουριου μαχητικού συστήματος αέρος που θα αποτελεί την καρδία ενός μαχητικού αεροσκάφος είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, οπότε η συνεργασία με κράτη που έχουν την ίδια νοοτροπία με εμάς είναι κρίσιμης σημασίας. Χτίζοντας πάνω στις τεχνολογικές και βιομηχανικές βάσεις των δύο χωρών μας, θα ανακαλύψουμε μία πολύπλευρη συνεργασία σε όλες τις μαχητικές τεχνολογίες αέρος επόμενης γενιάς," είπε ο Wallace.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη δουλειά θα αναλάβουν οι συνεργάτες του Team Tempest: BAE Systems, Leonardo UK, MBDA UK και Rolls-Royce.
Μιλώντας στην έκθεση DSEI στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο, ο υπεύθυνος προγράμματος του Air Commodor, Johny Moreton, είπε πως η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ.
Ωστόσο, αυτά βρίσκονται "σε πολύ αρχικό στάδιο αυτή τη στιγμή," είπε.
Οι Βρετανοί έχουν αρκετά χρόνια που υποστηρίζουν την Ιαπωνία στην ανάπτυξη του προγράμματος Joint New Air-to-Air Missile (ενός πυραύλου αέρος-αέρος).
Το όπλο βασίζεται σε μία συμφωνία κυβέρνησης-κυβέρνησης που περιλαμβάνει τον Meteor αέρος-αέρος πύραυλο πέρα οπτικής εμβέλειας αλλά εξοπλισμένο με μία νέα ιαπωνική κεφαλή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας θα εξερευνήσουν την εφαρμοσιμότητα μελλοντικών υποσυστημάτων της συνεργασίας, μέσα στο 2022, είπε η βρετανική δήλωση του Υπουργείου Άμυνας.
Η Βρετανία και η Ιαπωνία έχουν δείξει την πρόθεσή τους για μία στενότερη αμυντική συμφωνία. Τον Οκτώβριο οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα ξεκινούσαν επίσημες διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας.
Οι αμυντικές τους σχέσεις βελτιώθηκαν και με την άφιξη της ομάδας μάχης του νέο βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth στην Ιαπωνία, σε προσπάθεια του βρετανικού στόλου να επεκταθεί στην Ανατολή.