Από την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 08 Δεκεμβρίου 2021, διεξήχθη υπό το συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, με την συμμετοχή προσωπικού από Μονάδες της ΔΕΠ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών και προσωπικού και αεροσκαφών MC-130J της 352 Special Operations Wing των ΗΠΑ.
Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα, καθώς και εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, με σκοπό την από κοινού προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «Η παραπάνω δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, κατανόησης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας στο σχεδιασμό και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων και αναδεικνύει τη μακρόχρονη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων».
Ελλάδα και ΗΠΑ ενισχύουν τη συμμαχία τους
Λόγω των ισχυρών ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα απολαμβάνουν εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις και θεωρούν η μία την άλλη στρατηγικό σύμμαχο.
Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πρόσφατα σε δημοσιογράφους ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον, πιθανότατα θα ενημερώσουν και θα ενισχύσουν το διμερές σύμφωνο ασφαλείας, κάτι που θα φέρει ακόμη περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή να διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες ομολόγους τους.
Νωρίτερα φέτος, πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της βάσης του κόλπου της Σούδας στην Κρήτη.
Η τριμερής άσκηση ήταν απλώς μια ακόμη στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους τελευταία.
Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Νοεμβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, ολοκλήρωσαν τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Ο Στρατός των ΗΠΑ και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν περάσει δέκα ημέρες μαζί, ενισχύοντας τους στρατιωτικούς δεσμούς τους μέσω ναυτικών και χερσαίων ασκήσεων.
Οι ασκήσεις, γνωστές ως Olympic Cooperation 21, εγγράφηκαν στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας (MDCA). Ο ελληνικός στρατός εργάστηκε μαζί με την αμερικανική 1η Μεραρχία Πεζικού, σε ασκήσεις με τεθωρακισμένα οχήματα στο Πετροχώρι Ξάνθης.
Η εκπαίδευση έδωσε στις στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών μια βαθύτερη κατανόηση μεταξύ τους, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, πέρα από την Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη.
Οι δύο χώρες την ίδια περίοδο, είχαν πραγματοποιήσει επίσης κοινή στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο. Στην ανακοίνωση του ελληνικού γενικού επιτελείου μνημονεύονταν, ότι οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινή εκπαιδευτική άσκηση στο Αιγαίο και ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισκέφτηκαν το πολεμικό πλοίο USS Mount Whitney, από τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ, το οποίο συμμετείχε στην άσκηση.
Κατά την διεξαγωγή της άσκησης πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις επικοινωνίας και ελιγμών τύπου PASSEX, στην οποία συμμετείχαν και πλοία του ελληνικού ναυτικού και πολεμικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.