Η Τουρκία "τρέχει με χίλια" για την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού της θόλου "Steel Dome", ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής της ασφάλειας.
Για τον λόγο αυτό η εμπλεκόμενη αμυντική εταιρεία "Aselsan" εξασφάλισε συμβόλαιο ύψους 616 εκατομμυρίων.$ από το τουρκικό κράτος. Με την χρηματοδότηση από το Τουρκικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, η εταιρεία θα ενισχύσει τις τεχνολογίες ραντάρ, αισθητήρων, έξυπνων πυρομαχικών και αεράμυνας.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης, ενισχύοντας την εξαγωγική ικανότητα της Aselsan και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στον αμυντικό τομέα.
Το "Steel Dome" της Τουρκίας
Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα μείωσε την εξάρτησή της από τις αμυντικές εισαγωγές και επέκτεινε την εγχώρια παραγωγή.
Τον Αύγουστο του 2023, η Τουρκία αποκάλυψε σχέδια για την ανάπτυξη του "Steel Dome", μιας «ομπρέλας ασφαλείας» για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.
Το πρόγραμμα "Steel Dome" θα ενσωματώσει τα συστήματα αεράμυνας, τους αισθητήρες και τα όπλα της Τουρκίας σε ένα ενιαίο, πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο, παρόμοιο με το "Iron Dome" του Ισραήλ.
Με επικεφαλής τις τουρκικές εταιρείες Aselsan, Roketsan και MKE, μαζί με το ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE, το έργο θα ενσωματώσει επίσης τεχνητή νοημοσύνη για βελτιωμένες δυνατότητες προκειμένου να ανιχνεύει και να εξουδετερώνει απειλές από όλα τα υψόμετρα και τις περιοχές.
Η «ομπρέλα ασφαλείας» θα είναι παντός καιρού, σύμφωνα με δήλωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB).
Σε μια καλλιτεχνική απόδοση που κοινοποιήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aselsan, Ahmet Akyol, η ιδέα Steel Dome περιλαμβάνει τους πυραύλους HiSAR, SiPER και GURZ της Τουρκίας που συνδέονται μέσω του συστήματος διαχείρισης ζεύξης ραντάρ RADNET.
Το γράφημα δείχνει επίσης ότι το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας θα συνδεθεί με έναν δορυφόρο μέσω ενός τουρκικού εξαρτήματος γνωστό ως T-link.
Σχετικό Χ του Akyol επισημαίνει:
"Η ιδέα μας «Steel Dome», την οποία δημιουργήσαμε με τις τεχνολογίες που αναπτύξαμε βήμα-βήμα, έχει πίσω της τη χαλύβδινη βούληση του κράτους μας
.
Το Steel Dome, το οποίο μπορούμε να ονομάσουμε «σύστημα συστημάτων», θα εξαλείψει κάθε είδους απειλές στον εναέριο χώρο μας σε όλα τα υψόμετρα και τις περιοχές. Θα προσθέσει δύναμη στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας.
.
Θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επεκτείνουμε και να αναπτύξουμε το Çelik Dome μαζί με τους Roketsan, SAGE, MKE και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών μας.
.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας μας, ιδιαίτερα στον Πρόεδρό μας, που πάντα υποστηρίζουν και ηγούνται των εθνικών έργων."
Δυνατότητες του "Steel Dome"
Το "Steel Dome" λέγεται ότι διαθέτει τέσσερα στρώματα αεράμυνας, πολύ μικρής εμβέλειας, μικρής εμβέλειας, μεσαίας εμβέλειας και μεγάλης εμβέλειας.
Πολλά από τα εξαρτήματά του φέρεται να είναι διαθέσιμα στον κατάλογο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.
Το αρχικό στρώμα του «Steel Dome» θα κάλυπτε μέγιστη εμβέλεια 10 χιλιομέτρων (6 μίλια) και όριο υψομέτρου 5 χιλιομέτρων (3 μίλια),
Το στρώμα μεγάλης εμβέλειας του θα μπορούσε επίσης να καλύψει περιοχές που ξεπερνούν τα 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) και υψόμετρα μεταξύ 15 και 30 χιλιομέτρων (9 έως 18 μίλια).
Η Άγκυρα δεν συμπεριέλαβεμέχρι στιγμής το ρωσικό πυραυλικό της σύστημα S-400, το οποίο προσφέρει μέγιστη εμβέλεια κρούσης 400 χιλιομέτρων (248 μίλια).
Ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας
Τα τελευταία χρόνια, η Aselsan έχει αναπτύξει διάφορα συστήματα για να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας της Άγκυρας.
Τον περασμένο μήνα, η τουρκική εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή με πραγματικά πυρά του αμυντικού συστήματος πυραύλων "Goksur", σχεδιασμένο για την ανίχνευση αντιπλοϊκών πυραύλων πυραύλων κρουζ, αεροσκαφών και drones.
Το 2024, η εταιρεία παρέδωσε το φορητό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης "ALP-300G" στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το σύστημα ενισχύει την εναέρια αναγνώριση, την επιτήρηση των συνόρων, τον έλεγχο πυρών και την ανίχνευση όπλων.
"Καμπανάκι" για την Ελλάδα
Τα παραπάνω αποτελουν "καμπανάκι" για την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τρέξει για να προλάβει να δημιουργήσει τον δικό της αντιαεροπορικό ατσαλένιο θόλο νωρίτερα από τον τουρκικό.
Απαιτείται εγρήγορση αλλά και συστράτευση όλων των δυνάμεων του κράτους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, αφού όλα δείχνουν πως η Τουρκία ετοιμάζεται πυρετωδώς στρατιωτικά για πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα.