Καραμπόλα μεγατόνων θα έχουμε από την πιθανότατη απόκτηση από τα ΗΑΕ, 60-80 γαλλικών μαχητικών RAFALE F4, με την Ελλάδα και την Κύπρο να εισέρχονται για τα καλά στο παιχνίδι απόκτησης επιπλέον γαλλικών μαχητικών.
Οι Γάλλοι είναι κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την έκδοση F-4 του μαχητικού αεροσκάφους.
Οι πληροφορίες για το πόσα μαχητικά αναμένεται να προμηθευτούν τα ΗΑΕ διαφέρουν, με τον αριθμό να κυμαίνεται από τα 30, έως και πάνω 60 Rafale.
Ευκαιρία για Ελλάδα να αποκτήσει νέες μοίρες με Mirage 2000-9 των ΗΑΕ
Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι τα Εμιράτα διαθέτουν τουλάχιστον 60 μεταχειρισμένα ( σε πολύ καλή κατάσταση) αεροσκάφη Mirage 2000-9, τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk.2. με διαφορές στο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οποία οδεύουν προς πώληση σε κάθε ενδιαφερόμενο, με την Ελλάδα να διατηρεί άριστες σχέσεις με τα Εμιράτα.
Η απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία σε πολύ χαμηλή τιμή, 40-60 Mirage 2000-9, με όλα τα όπλα τους, θα της προσέδιδε τρομερή αεροπορική στην ισχύ, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 VIPER, και την αγορά των RAFALE F-3.
Θα είχαμε τουλάχιστον 4 επιπλέον μοίρες με μαχητικά Mirage 2000-9, οι οποίες θα τις χρησιμοποιούσαμε σε αποστολές κρούσεως, προσβολής στόχων επιφανείας και ηλεκτρονικής επιτήρησης/υποκλοπών, σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης.
Η αύξηση του αριθμού των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, των οποίων την χρήση γνωρίζουν οι πιλότοι μας , θα έδινε μια τρομακτική ισχύ στον αέρα, δίνοντας την δυνατότητα για πρώτη φορά αεροπορικής ισχύς σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει τα Mirage 2000 η Κύπρος
Την ίδια στιγμή τα αεροσκάφη MIRAGE 2000 EGM/BGM, τα οποία δεν έχουμε αναβαθμίσει και και για τα οποία υπάρχει μεγάλος πονοκέφαλος στην πολεμική αεροπορία μας, το τι θα τα κάνουμε, μπορούμε να διαπραγματευτούμε την παράδοση τους στην Κύπρο, με την προϋπόθεση της ανάληψης της αναβάθμισης τους από την Λευκωσία.
Η περίπτωση απόκτησης των γαλλικών μαχητικών και ως εκ τούτου την ενεργοποίηση του αεροπορικού κλάδου από την Εθνική Φρουρά απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κινήσεων από την πλευρά τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας, είναι όμως μέσα στα όρια του εφικτού λόγω των ωμών τουρκικών προκλήσεων, ειδικά ενόψει των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση για πολλούς και διάφορους λόγους, η όποια απόκτηση των μαχητικών δεν θα γίνει απευθείας από την Πολεμική Αεροπορία προς την Εθνική Φρουρά της Κύπρου αλλά πρώτα η Πολεμική Αεροπορία θα τα δώσει-πουλήσει στην κατασκευάστρια εταιρεία και μετά εάν και εφόσον το αποφασίσει η Γαλλία αυτά θα καταλήξουν στην Πάφο.
Η εκπαίδευση, η συντήρηση και όλα τα ζητήματα σχετικά με αυτά τα αεροσκάφη, μπορεί άνετα να τα αναλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία θα βοηθούσε την ΕΦ τα μέγιστα σε μια τέτοια απόφαση, αφού διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και συντήρησης.
Όπως και να έχει όμως, το Παρίσι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έχει πρόβλημα να δοθούν γαλλικά μαχητικά MIRAGE 2000 EGM/BGM, αφού ψάχνει “πελάτες” για την γαλλική αμυντική βιομηχανία, και η Κύπρος είναι σύμμαχος.
Το πιο σημαντικό σε όλα αυτά, το οποίο οφείλουμε να κατανοήσουμε βαθιά, είναι ότι μόνο ο εξοπλισμός των ελληνικών και κυπριακών ενόπλων δυνάμεων, είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας, Ελλάδος και Κύπρου.
Οι συμμαχίες, οι δηλώσεις και τα ευχολόγια για “εξωτερική” βοήθεια στις δύο πλευρές, σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιτεθούν, αποτελούν υποθετικά σενάρια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα επαληθευτούν, λόγω συμφερόντων, Γάλλων, Αμερικανών, Ισραηλινών, Εμιράτων, και λοιπών.