H Ρωσία επιβεβαίωσε επισήμως, ότι τα βομβαρδιστικά της Tu -22M3 θα μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση της Συρίας Khmeimim.
Μια νέα εξέλιξη, έρχεται σήμερα να κρατήσει το ενδιαφέρον της Δύσης ψηλά, αφού με νέα δήλωση το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει, ότι τα πληρώματα των αεροσκαφών θα πετούν για εκπαίδευση στην Μεσόγειο.
Σκοπός είναι, η εκτεταμένη εμβέλεια της Ρωσίας στην περιοχή, προτείνοντας μια επιστροφή στα είδη των αποστολών που πέταξαν τα Σοβιετικά βομβαρδιστικά στον Ψυχρό Πόλεμο.
«Τα πληρώματα των βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας, θα αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες στην άσκηση εκπαιδευτικών καθηκόντων σε νέες γεωγραφικές περιοχές, κατά τη διάρκεια πτήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε το ρωσικό Υπουργείου Άμυνας, αν και δεν υπήρχαν λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια η ανάπτυξη ή εάν το Tu-22M3, θα γίνει πιο τακτικός επισκέπτης στη συριακή βάση.
«Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών εργασιών, για την ανάπτυξη του εναέριου χώρου στη θαλάσσια ζώνη της Μεσογείου, τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας θα επιστρέψουν σε μόνιμα αεροδρόμια στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προσθέτει η δήλωση.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή άμυνας Guy Plopsky, τα βομβαρδιστικά προέρχονται από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις VKS, βάσεις στο Shaykovka , στη δυτική Ρωσία και στο Belaya, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Είναι σαφές, ότι η τοποθέτηση ακόμη και μερικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας στο Khmeimim, παρέχει στη Ρωσία μια σημαντική ικανότητα προβολής δυνάμεων γύρω από τη Μεσόγειο και όχι μόνο στη Συρία.
Με βάση ενός τυπικού, οπλισμένου Tu-22M3, οι στόχοι εντός της Μαύρης Θάλασσας είναι επίσης προσβάσιμοι, όπως και η Λιβύη, όπου η Ρωσία εμπλέκεται επίσης σε έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο και η βάση παρέχει πρόσθετη εμβέλεια σε όλη τη βορειοανατολική Αφρική και Μέση Ανατολή, επίσης.
Εκτός από την εμπλοκή της κρίσης στη Λιβύη, η Ρωσία επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και τη φυσική παρουσία της, σε άλλα μέρη της Αφρικής.
Αυτό περιλαμβάνει σχέδια, για τη δημιουργία ρωσικής ναυτικής εφοδιαστικής και βάσης υποστήριξης στο Σουδάν, στα ανατολικά της ηπείρου. Πιο πρόσφατα, αυτή η προσπάθεια αναβλήθηκε , αν και η Μόσχα το αμφισβήτησε.
Παρόλα αυτά, η επιβεβαίωση ενός κύριου θαλάσσιου έργου είναι επίσης σημαντική, καθώς παρέχει στη Ρωσία πρόσθετες επιθετικές δυνατότητες εναντίον επιφανειακών σκαφών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς και λιμάνια, αεροπορικές βάσεις και άλλες παράκτιες υποδομές.
Η μετάβαση στη θαλάσσια εκπαίδευση στη Μεσόγειο, υποδηλώνει ότι η Ρωσία προσανατολίζεται, σε τουλάχιστον κάτι από αυτήν την ικανότητα του Ψυχρού Πολέμου.
Η κίνηση είναι μια σημαντική εξέλιξη για τη Ρωσία γεωπολιτικά, καθώς επίσης υπογραμμίζει γιατί η Μόσχα έχει καταβάλει τόση προσπάθεια, στηρίζοντας τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ωστόσο, τα Tu-22M3 θα χρησιμοποιούνται τελικά από τη συριακή βάση τους, και η ανάπτυξη αυτή παρέχει αποδείξεις ότι η Ρωσία επιθυμεί για άλλη μια φορά, να ασκήσει αεροπορική δύναμη μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή της Μεσογείου και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο, τις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.