Πολεμική αεροπορία

Αεροπλάνο της USAF στον εναέριο χώρο του Ιράν

Πολλά τα επεισόδια κατά καιρούς, που λαμβάνουν χώρα μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών και  φέρνουν πιο κοντά,  μια πιθανή αναμέτρηση των δύο χωρών.

Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη εχθές, στον ιρανικό εναέριο χώρο, που αφορούσε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος αναγνώρισης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και μια «παθητική» άμυνα του Ιράν.

 Σύμφωνα με διάφορες ρωσικές πηγές, το αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Lockheed E-3P Orion, εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ιράν και παρέμεινε για τουλάχιστον μία ώρα.

Το Ιράν, δεν χρησιμοποίησε σύστημα αεροπορικής άμυνας ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα πυραυλικής άμυνας, για να καταρρίψει το αμερικανό αεροσκάφος.

 Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το αεροσκάφος αναγνώρισης πραγματοποίησε αποστολή αναγνώρισης, στα στενά του Ορμούζ και εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε, ότι η «παθητικότητα» της Τεχεράνης είναι κατανοητή, μόνο αν έχουν χρησιμοποιήσει στο αμερικανικό αεροπλάνο, ηλεκτρονικά αντίμετρα και δοκίμασαν ένα ηλεκτρονικό σύστημα για να καταστείλουν το αμερικανικό ραδιοφωνικό σήμα πληροφοριών.

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια «δυνατότητα καθρέφτη». Τα αεροσκάφη αναγνώρισης των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με ηλεκτρονικό σύστημα μπλοκαρίσματος αμυντικής άμυνας, για να μπλοκάρουν τα ραντάρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όποια από τις δύο περιπτώσεις είναι αλήθεια, υπήρχε παραμόρφωση του ραδιοφωνικού σήματος, το οποίο οδήγησε σε λάθος τοποθέτηση της πραγματικής θέσης στον αέρα του αεροσκάφους.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι αυτό το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, στην οποία ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο φέρεται να παραβιάζει τον εναέριο χώρο του Ιράν. 

Στα μέσα Ιουνίου 2019, ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφοράς, με 35 αμερικανικούς στρατιώτες και συνοδεία αεροσκάφους,  εισήλθε επίσης στον Ιρανικό εναέριο χώρο.

Εκείνη την εποχή, ο Amir Ali Hadjizadeh, ξάδελφος του επικεφαλής του Ιράν για την αεροπορική άμυνα, είπε ότι η Τεχεράνη είχε την ευκαιρία να καταρρίψει το αεροπλάνο, αλλά επέλεξε να μην το κάνει.

«Θα μπορούσαμε να το ρίξουμε, αλλά δεν το κάναμε, γιατί όταν ρίξαμε το drone, στείλαμε μια προειδοποίηση στις αμερικανικές τρομοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε ο Hadjizadeh.

Ωστόσο, το Ιράν δεν έδειξε παθητικότητα την ίδια χρονιά, όταν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone αναγνώρισης που εισήλθε στον εναέριο χώρο του.

Αυτό τέντωσε τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, με τις κατηγορίες και πάλι να είναι  αμοιβαίες και κανείς δεν αναγνώρισε τους ισχυρισμούς του άλλου. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκαν ότι το drone δεν είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη ισχυρίστηκε διαφορετικά.

Το περιστατικό ώθησε τον Μάικ Πομπέο, τότε υπουργό Εξωτερικών, να απειλήσει την Τεχεράνη αργότερα εκείνη την εβδομάδα και να προειδοποιήσει, ότι ακόμη και αν σκοτωθεί μόνο ένας αμερικανός στρατιώτης, οι ΗΠΑ θα έφεραν το Ιράν σε πόλεμο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...