Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας, έλυσε ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα μαχητικά της αεροσκάφη. Συγκεκριμένα η μεγάλη ποικιλία αεροσκαφών που διαθέτει σε λειτουργία, αντιμετώπιζε υλικοτεχνικό ζήτημα της ύπαρξης συγκεκριμένων όπλων για συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη. Για παράδειγμα, τα αεροσκάφη Jaguar, το Mirage-2000 και το Rafale δεν μπορούν να εξοπλιστούν με τους ρωσικούς πυραύλους που διατίθενται για χρήση στα Su-30MKIs, τα MiG-29UPGs και το MiG-21.
Η Iνδική Πολεμική Aεροπορία έπρεπε να περάσει από μια ποικιλία διπλωματικών ελιγμών για να λάβει άδειες και απαιτήσεις αδειοδότησης για να ενσωματώσει ξένα αεροηλεκτρονικά με τα αεροσκάφη της.
Τελικά ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης για την Άμυνα της Ινδίας (DRDO), ενσωμάτωσε επιτυχώς τους ισραηλινούς πυραύλους αέρος-αέρος 5ης γενιάς Python-5 στο αεροσκάφος Tejas, (εγχώριας κατασκευής ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος της Ινδίας).
Το Python-5 θα αποτελεί τελικά τον αντικαταστάτη των παλαιότερων ρωσικών πυραύλων R-73 που διαθέτει έναν συμβατικό υπέρυθρο αναζητητή.
Αυτό το πρόβλημα μετριάζεται με την ανάπτυξη ενός εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει ουσιαστικά ολόκληρη τη γκάμα των όπλων της IAF, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο το έργο για τους διοικητές της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πεδίων μάχης να κάνουν καλύτερη χρήση του εξοπλισμού τους.
Το Python-5 είναι ο πιο πρόσφατος πύραυλος στην οικογένειά του και έχει δοκιμαστεί σε μάχη πάνω από τους ουρανούς του Λιβάνου, όπου έκανε το επιχειρησιακό του ντεμπούτο καταρρίπτοντας δύο ιρανικά Ababil UAVs που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ.
Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο ικανός πύραυλος αέρος-αέρος στο απόθεμα του Ισραήλ και ένας από τους πιο προηγμένους AAM στον κόσμο. Ως πύραυλος πέρα από την οπτική εμβέλεια, είναι ικανός να «κλειδώσει μετά την εκτόξευση» (LOAL) και έχει ικανότητα επίθεσης πλήρους σφαίρας / όλων των κατευθύνσεων (συμπεριλαμβανομένης της πίσω).
Ο πύραυλος διαθέτει μία προηγμένη ηλεκτρο-οπτική και υπέρυθρη αναζήτηση εικόνων, η οποία σαρώνει την περιοχή στόχου για εχθρικά αεροσκάφη και, στη συνέχεια, κλειδώνει για το κυνήγι του τερματικού.
Με συνολικά δεκαοκτώ επιφάνειες ελέγχου και προσεκτική σχεδίαση, ο προκύπτον πύραυλος υποτίθεται ότι έχει τέτοια ελιγμού όσο οποιοσδήποτε άλλος πύραυλος αέρος-αέρας με ακροφύσια ώθησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το tweet του DRDO, ένας άλλος πύραυλος με την ονομασία Derby δοκιμάζεται για την δυνατότητα προσαρμογής του. Σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες, αυτός ο πύραυλος είναι ένα παρακλάδι της οικογένειας πυραύλων Python, καθώς το Derby μοιράζεται σημαντική ομοιότητα με το Python-4 με έναν ενεργό αναζητητή ραντάρ.
Τέλος αναπτύσσεται επίσης μια νεότερη παραλλαγή εκτεταμένης εμβέλειας του Derby, που ονομάζεται I-Derby ER. Το 2019, αναφέρθηκε ότι η Ινδία σχεδίαζε να οπλίσει τα μαχητικά Sukhoi Su-30MKI με πυραύλους I-Derby ER για να αντικαταστήσει τους πυραύλους R-77.