Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να αγοράσει το F-22 Raptor Stealth Fighter των ΗΠΑ

Είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, είναι διαχρονικά σύμμαχες χώρες και στρατηγικά το Ισραήλ, είναι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εξ’ αυτού, λαμβάνει  μεγάλη αμυντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη μορφή οικονομικής βοήθειας, και ενίσχυση του οπλοστασίου του με την εξαγορά  προηγμένων οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών.

Ίσως το πιο σημαντικό παράδειγμα της αμερικανικής-ισραηλινής συνεργασίας, είναι η ισραηλινή έκδοση του Lockheed Martin F-35 Lightning II, την οποία το Ισραήλ - και μόνο το Ισραήλ - επιτρέπεται να τροποποιήσει, για να προσαρμόζει καλύτερα στις ισραηλινές απαιτήσεις για τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός όμως από την κρυφή ατζέντα, το Ισραήλ διαθέτει επίσης έναν μεγάλο αριθμό αμερικανικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, το Ισραήλ έχει αποκτήσει πάνω από 300 F-16 από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν το Ισραήλ άρχισε να αγοράζει αμερικανικό πλεόνασμα - καθιστώντας τον ισραηλινό  αεροπορικό στόλο, τον μεγαλύτερο στον κόσμο μετά από αυτόν της  Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας.

Λαμβάνοντας υπόψη, την τόσο στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους τόσο σε τεχνολογία όσο και σε κοινές ασκήσεις, ένα ερώτημα γεννάται: γιατί δεν μπόρεσαν να αγοράσουν ποτέ τα τρομερά μαχητικά  F-22, πιθανότατα τα πιο ικανά αεροσκάφη που δημιουργήθηκαν ποτέ;

 

Το Lockheed Martin F-22 Raptor, λειτουργεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και είναι αναμφισβήτητα, τα «πιο προηγμένα επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης στον κόσμο». Είναι πιο αθόρυβο από το F-35 Lightning II, το οποίο έχει εξαχθεί σε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ τόσο στην Ευρώπη, στην Ασία όσο και στη Μέση Ανατολή, κυρίως στην Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί, για να αντιμετωπίσει τα  αεροσκάφη που είχε στο οπλοστάσιο της η Σοβιετική Ένωση και  ως εκ τούτου,  εφαρμόστηκαν επί του αεροσκάφους οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας stealth, για να μειώσει την ανίχνευση του από τα ραντάρ του εχθρού, καθώς και κινητήρες ώθησης-φορέα, για περισσότερη ευελιξία και αεροηλεκτρονική, που ασφαλίζουν και εμφανίζουν πληροφορίες από αισθητήρες επί του σκάφους και εκτός του σκάφους, σε μία οθόνη πεδίου μάχης (HEAD UP DISPLEY).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερουσιαστής David Obey, ανησυχούσε ότι ορισμένες από τις ευαίσθητες και μυστικές τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν επί του αφους F-22, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και να αναλυθούν από εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι ΗΠΑ εξήγαγαν το αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, η απόρρητη και μοναδική για την εποχή της, τεχνολογία stealth.

Έτσι το 1998, πρόσθεσε μια τροποποίηση, στον νόμο περί πιστώσεων του Υπουργείου Άμυνας του 1998. Η τροποποίησή του ήταν μία πρόταση που να απαγορεύει  συνταγματικά, «καμία από τις προστιθέμενες τροποποιήσεις αυτού του νόμου δεν μπορεί να εξαιρεθεί για έγκριση ή άδεια πώλησης του προηγμένου μαχητικού F-22 σε οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση» ανέφερε.

Έτσι μοιραία κανένας σύμμαχος των ΗΠΑ, ακόμη και το Ισραήλ, δεν μπόρεσε να αγοράσει το ικανότατο μαχητικό.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά τη διάρκεια παραγωγής του F-22 (το πρόγραμμα Advanced Tactical Fighter), η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αρχικά υπολόγισε ότι θα αγόραζε  750  μαχητικά  αυτού του προγράμματος, αλλά σήμερα έχει μόνο 187 αεροσκάφη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ