Οπλικά συστήματα

Συμφωνία για τη χρήση του γαλλικού δορυφορικού δικτύου στρατιωτικής παρατήρησης CSO από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2024, το νέο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), διοργάνωσε το πρώτο ελληνογαλλικό Συμπόσιο Αμυντικής Καινοτομίας, σε συνεργασία με την αντίστοιχη γαλλική Υπηρεσία για την αμυντική καινοτομία, που υφίσταται από το 2018.

Ο Υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να δοθούν στις ένοπλες δυνάμεις τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώνουν την αποστολή τους, με σκοπό την εξασφάλιση της ειρήνης. Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία και επεσήμανε τη βούληση της Γαλλίας να επενδύσει στην ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών σε εθνικό επίπεδο, προς όφελος της άμυνας της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, η Laurence Auer δήλωσε: «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων απειλών, η Γαλλία έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ευρωπαϊκή άμυνα. Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία αυξάνει την παραγωγική της ικανότητα και ενισχύει τη βιομηχανική και τεχνολογική βάση της εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής άμυνας, έτσι ώστε να είναι αυτόνομη και ανταγωνιστική. Κάθε τωρινή και μελλοντική πρωτοβουλία πρέπει να προτάσσει με σαφήνεια τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τους συμμάχους και τις συμμαχίες μας, αλλά και τους στόχους και τις ανάγκες μας, ισορροπώντας μεταξύ επιθετικών δυνατοτήτων και αποτρεπτικής ισχύος. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι από τις προσπάθειες αυτές επωφελείται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και διαφυλάσσεται η τεχνογνωσία της.»

Ο κ. Δένδιας και η κα. Auer εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της Στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό δραστηριοτήτων στρατιωτικής συνεργασίας, στην ξηρά, τη θάλασσα, και τους αιθέρες.

Μεταξύ άλλων, υπεγράφη μια Συμφωνία για τη χρήση του γαλλικού δορυφορικού δικτύου CSO από την Ελλάδα, παρουσία του Υπουργού και της Πρέσβειρας, ενισχύοντας τη διμερή συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα.

Το Συμπόσιο της 12ης και της 13ης Δεκεμβρίου 2024 συγκέντρωσε τους γαλλικούς και ελληνικούς φορείς έρευνας αλλά και χρηματοδότησης, με ενεργό ρόλο στην προώθηση της αμυντικής καινοτομίας, αλλά και εταιρείες των δύο χωρών που πρωταγωνιστούν στις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα διττής χρήσης, στρατιωτικής και μη.

Οι εργασίες του Συμποσίου αποτέλεσαν την ευκαιρία για τη δημιουργία νέων συνεργειών μεταξύ των δύο εθνικών οικοσυστημάτων, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο δυναμική η ικανότητά τους στην ανάπτυξη νέων λύσεων που θα δώσουν στις ελληνικές και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις τα απαραίτητα εφόδια ενόψει των προκλήσεων του μέλλοντος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ανακοίνωση βόμβα από Ζαχάροβα-Η Ρωσία θα χτυπήσει το Κίεβο με πύραυλο Oreshnik πιθανόν τις επόμενες ώρες μετά το χτύπημα στο Ταγκανρόγκ

Παίζουν κυριολεκτικά με την φωτιά στο καθεστώς Ζελένσκυ ενώ το χτύπημα το ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος των...