Οπλικά συστήματα

Μετασκευή ελληνικών ΤΟΜΠ Μ-113 με πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ. ως αντι-drone συστήματα στα νησιά του Αιγαίου ;

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στις 5 Ιουνίου 2024, στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (ΠΕΒ), στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το σενάριο της μετατροπής από ελληνικά χέρια, εκατοντάδων ΤΟΜΠ Μ-113 με πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ. ως αντι-drone συστήματα στα νησιά μας για παράδειγμα.

Ο κ. Δένδιας παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ» Αντιστράτηγου Δημήτριου Μπολομύτη, ενημερώθηκε από τον Διοικητή του 308 ΠΕΒ Αντισυνταγματάρχη (ΤΧ) Αλέξανδρο Περιστέρη για το έργο και τις τρέχουσες δραστηριότητες του Εργοστασίου, στο οποίο και περιηγήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟΜΠ Μ-113 με πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ.

Σε κάποια στιγμή, ο ίδιος εντοπίστηκε να παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρων ένα ΤΟΜΠ Μ-113 με πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ. προερχόμενο από αποσυρθέντα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια που χρονολογείται από το 2013, και αφορούσε σχέδιο μετατροπής ΤΟΜΠ Μ-113 και BMP-1 σε φορείς εχθρικών αντιαποβατικών και αντιαεροπορικών επιχειρήσεων.

Αναφορές του ελληνικού τύπου κάνουν λόγο για 50 τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού, που έχουν ήδη μετασκευαστεί σε φορείς του πυροβόλου ZU-23-2 των 23 χλστ.

Την πρώτη μετασκευή των συγκεκριμένων ΤΟΜΑ είχε παρουσιάσει το 308 ΠΕΒ τον Νοέμβριο του 2013 σε συνδυασμό με την παρουσίαση και μετασκευασμένων Μ 113 Α1 τα οποία έφεραν τόσο το ZSU-23-2 όσο και το πυροβόλο M-61A1 Vulcan των 20 χλστ.

Έκτοτε για το όλο πρόγραμμα δεν έχουμε καμί8α ενημέρωση και δεν υπάρχουν νέα για την αξιοποίηση των εκατοντάδων ΤΟΜΠ Μ-113, που διαθέτει ο ελληνικός στρατός.     

Στον Ελληνικό Στρατό υπάρχουν τουλάχιστον 1400 Μ-113, γνωστά και ως «παπάκια», διαφόρων εκδόσεων και αποτελούν το κύριο ερπιστριοφόρο μέσο μεταφοράς προσωπικού στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν δεν υπάρχει άμεσα στα σκαριά κάποιο πρόγραμμα, αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρων για την ένταξη τέτοιων συστημάτων στην αποκαλούμενη αντ-drone ομπρέλα που θέλει η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να τοποθετήσει στα νησιά μας , κατά των εκατοντάδων τουρκικών εναερίων και ναυτικών drone που ετοιμάζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρήση του Μ113  από τις ΗΠΑ για ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων

Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τα M113 για να υποστηρίξει το πρόγραμμα Robotic Combat Vehicle (RCV) και άλλες πρωτοβουλίες μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους, τα οποία είναι συνήθως  επανδρωμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) που μετατρέπονται για χρήση ως μη επανδρωμένα συστήματα.

Η εμφάνιση μιας πολύ τροποποιημένης έκδοσης χωρίς πλήρωμα του οχήματος έγινε  στην έρημο της Γιούτα είναι για πρώτη φορά.

Δύναται να φέρει  όπλα Electro Optic Systems R150, εξοπλισμένα με κάμερα θερμικής απεικόνισης και ανιχνευτή εύρους λέιζερ. Μπορεί να τοποθετηθούν όπλα έως και ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 ή σε αυτήν την περίπτωση, έναν εκτοξευτή όπλων καθοδηγούμενου με λέιζερ LAND-LGR4 τεσσάρων βολών Arnold Defense που είναι συμβατός με καθοδηγούμενους πυραύλους προηγμένου συστήματος όπλων ακριβείας 70 mm (APKWS).
Δεν είναι σαφές τι είδους ρουκέτες φορτώθηκαν στον εκτοξευτή.

Η BAE Systems δεν επιβεβαίωσε αμέσως ότι το όχημα είναι ένα από τα πρότυπά της. Ένας εκπρόσωπος του Στρατού είπε ότι το όχημα χρησιμοποιήθηκε στο EDGE 22 από την AI2C Cross-Functional Team (CFT).

Ο αμερικανικός Στρατός έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις τα πλεονάζοντα M113 του ως υποκατάστατα για τεχνολογίες ρομποτικών οχημάτων μάχης (RCV). Το 2020 κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά στο Φορτ Κάρσον του Κολοράντο, τέσσερα RCV με βάση το M113 ελέγχονταν από στρατιώτες σε τροποποιημένα πλήρωμα Bradley που ονομάζονται Mission Enabling Technologies-Demonstrators ή MET-D.

Οι στρατιώτες δοκίμασαν την ικανότητα ελέγχου και ελιγμών των RVC και αν τα ημιαυτόνομα οχήματα αύξησαν τη θνησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μονάδων εδάφους. Τα M113 RCV ήταν εξοπλισμένα με κάμερες 360 μοιρών και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα 7,62 mm.

Οφείλουμε, εφόσον αναζητούμε συνεχώς κονδύλια από 2012 και μετά για την Άμυνα, να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τα ελληνικά χέρια, ειδικά αυτά στα στρατιωτικά μας εργοστάσια προς όφελος της εθνικής μας στα νησιά του Αιγαίου κατά των τουρκικών drone, σε αέρα και θάλασσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ