Ξεκίνησε η παραγωγή του άρματος μάχης Altay στο πλαίσιο του έργου της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα σχέδια του Ερντογάν για ανεξαρτησία προμηθειών στον τουρκικό στρατό και πολλά άλλα.
Το Altay, το πρώτο κύριο πρόγραμμα ανάπτυξης αρμάτων μάχης της Τουρκίας, και περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, πυροβόλο 120 mm και θωράκιση κατασκευασμένα όλα από τουρκικές εταιρείες.
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκοργκούν μοιράστηκε το γεγονός για το τουρκικό άρμα μάχης Altay αναφέροντας: "Ξεκινήσαμε τη μαζική παραγωγή του εθνικού μας άρματος μάχης. Υπάρχουν χώρες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας σε αυτό διεθνώς και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με αυτούς".
Το άρμα μάχης Altay νέας γενιάς, παράγεται από την εταιρεία BMC Defense στο πλαίσιο του προγράμματος της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών, και έχει αναβαθμιστεί ώστε να πληροί τις συνθήκες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος μάχης.
«Πολλά υποσυστήματα είναι τουρκικά, έχουμε ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και καινοτομίες για να ενισχύσουμε τις μαχητικές του ικανότητες», είπε ο Γκοργκούν.
Αντανακλώντας τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις πρόσφατες επιχειρήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ, το τουρκικό άρμα μάχης Altay εξοπλίστηκε με πρόσθετα χαρακτηριστικά.
Ο Γκοργκούν πρόσθεσε ότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στο Altay, επιτρέποντας πιο ακριβή και ταχύ εντοπισμό του στόχου, την καλύτερη στόχευση των εχθρικών στοιχείων.
Είμαστε πολύ ισχυρή ως χώρα στον τομέα των χερσαίων οχημάτων. Έχουμε πολλές εταιρείες που εξάγουν στο εξωτερικό. Όλα τα προϊόντα τους έχουν πλεονεκτήματα που μπορούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα παγκόσμια συστήματα", τόνισε ο ίδιος.
Το όλο σκηνικό όπως διαμορφώνει όμως το σύνολο των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και μας καταδεικνύει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται πλέον για στρατιωτικού τύπου κρίση προς όλες τις κατευθύνσεις, με κύριο θέατρο το Αιγαίο, ενώ στον Έβρο με κάθε σενάριο κρίσης τα επόμενα χρόνια.
Απάντηση της Ελλάδος από το 2022 στο τουρκικό Altay μέσω PESCO
Είναι γνωστό ότι από το 2022, η Ελλάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης νέας γενιάς, εξελιγμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ως απάντηση ουσιαστικά στο τουρκικό πρόγραμμα άρματος μάχης Altay.
Η PESCO είναι σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της κοινής μας αμυντικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει πετύχει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο PESCO, έξι δικά της προγράμματα που αφορούν στη θαλάσσια επιτήρηση και κυβερνοάμυνα, εκπαίδευση στον τομέα πληροφοριών και πτητικής κατάρτισης, καθώς και στην ανάπτυξη τη μελλοντική του ευρωπαϊκού άρματος μάχης.
Η αναβάθμιση των βαρέων χερσαίων πλατφορμών είναι μια σημαντική διάσταση αυτής της προσπάθειας της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς άρματος μάχης ( Battle Tank (MBT), είναι μια προσπάθεια που μπορεί επίσης να προσφέρει αυξημένη δυναμική για την προώθηση της αμυντικής ολοκλήρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ.