Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι Ισραηλινοί προσφέρουν αναβάθμιση τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 και σύστημα TROPHY για τα άρματα μάχης μας

Είναι γνωστό ότι 1400 αμερικανικά  Μ113 διαφόρων τύπων, αποτελούν την ραχοκοκολιά των ΤΟΠΜ του Ελληνικού στρατού, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η οποιαδήποτε αναβάθμιση-βελτίωση των δυνατοτήτων τους θα επαύξανε δραματικά την αποτρεπτική ισχύ μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), σχετικά με πρόταση αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων M-113 από την ισραηλινή εταιρεία RAFAEL.

Στις 22 Μαΐ 24, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας RAFAEL, σχετικά με πρόταση αναβάθμισης του ΤΟΜΠ Μ113.

Το πλάνο αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης διαφόρων συστημάτων, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στα M-113, όπως προστασία, τηλεχειριζόμενος πυργίσκος  οπλισμού κά.

Αναβάθμιση των Ελληνικών ΤΟΜΠ Μ113 μπορεί να συνίσταται, σε ικανοποίηση  μερικών ή όλων των ακόλουθων απαιτήσεων αναφορικά με την κινητικότητα, προστασία και εργονομία, όπως τους:

Κινητικότητα

Νέα μεγαλύτερη ισχύς, βελτιωμένη ανάρτηση ,ενσωμάτωση σύνθετης ελαστικής τροχιάς, επαύξηση ωφέλιμου φορτίου, νέο σύστημα πέδησης διπλού κυκλώματος  που να πληροί τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Προστασία

Βαλλιστική προστασία επεκτάσιμη κατ' απαίτηση μέσω πρόσθετης θωράκισης, προστασία από RPG,  δυνατότητα ενσωμάτωσης συστήματος ενεργητικής προστασίας, προστασία κατά ναρκών.

Εργονομία

Ανταπόκριση εσωτερικού χώρου  στις απαιτήσεις των σημερινών στρατιωτών (μέγεθος, βάρος), ανύψωση της οροφής και  επέκταση του κύτους  προκειμένου να παρέχεται επιπλέον προστατευμένος χώρος, λειτουργία καλού  κλιματισμού.

Το ΤΟΜΠ Μ 113 σε ρόλο UGV

Σε βίντεο βλέπουμε την τροποποίηση ισραηλινού Μ113, σε μη επανδρωμένο όχημα εξοπλισμένου με ηλεκτρονικά και οπτικά συστήματα και όπλα, μας οδηγεί σε ανάλογους συνειρμούς για χρήση τους από την χώρα μας.

Εκτίμησή μας είναι ότι την εγχώρια πολεμική βιομηχανία μας θα πρέπει να την απασχολήσει το εν λόγω εγχείρημα, αφού με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει ρομποτικά οχήματα εδάφους στο πεδίο της μάχης, ελαχιστοποιώντας τις ημέτερες απώλειες και αυξάνοντας τις εχθρικές.

Τα ελληνικά άρματα μάχης και το ισραηλινό σύστημα αυτοπροστασίας TROPHY

Στις 22 Μαΐ 24, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ από εκπροσώπους της εταιρείας RAFAEL, σχετικά με το Σύστημα Ενεργητικής Προστασίας (APS) TROPHY.

Το σύστημα Trophy, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης στη Γάζα, από τα ισραηλινά άρματα μάχης  Merkava Mk.4 και έχει αναπτυχθεί σε τρεiς (3) διαφορετικές εκδόσεις: HV (Heavy Vehicle), MV (Medium Vehicle) και LV (Light Vehicle).

Το σύστημα ενεργητικής προστασίας τύπου Trophy ουσιαστικά δημιουργία μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από το άρμα μάχης. Ο σκοπός του είναι να ανιχνεύει γρήγορα και να εμπλέκει τις όποιες απειλές «στοχεύουν» το άρμα μάχης, όπως αντιαρματικά βλήματα.

Επιπρόσθετα, το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy μπορεί να εντοπίσει την «πηγή» από την οποία προέρχεται η απειλή (το αντιαρματικό βλήμα ή το αντίστοιχα βλήμα εχθρικού άρματος μάχης) και παρέχει τη δυνατότητα στο πλήρωμα του άρματος μάχης να ανταποδώσει.

Το Trophy έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες αναχαιτίσεις μάχης χωρίς τραυματισμούς σε πληρώματα ή αποβιβασθέντα στρατεύματα ή ζημιές σε πλατφόρμες από την πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση το 2011 και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.000.000 ώρες λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων 5.400 επιτυχών δοκιμών πεδίου, και τώρα είναι υπό σύμβαση για σειριακή παραγωγή άνω των 1.800 συστήματα."

Λόγω της διεύρυνσης του φάσματος των αντιαρματικών απειλών, η προσθήκη ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας των αρμάτων  μάχης του Ελληνικού στρατού καθίσταται επιτακτική.

Οπωσδήποτε λόγω της διεύρυνσης του φάσματος των αντιαρματικών απειλών η προσθήκη ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας των αρμάτων  μάχης του Ελληνικού στρατού καθίσταται επιτακτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ