Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Παρέλαβαν οι Ρώσοι νέα τυφέκια ΑΚ-12-Η άτυχη ελληνορωσική συνεργασία θα μας έδινε εθνικό τυφέκιο με δραστικό βεληνεκές 625 μέτρα και 30αρα γεμιστήρα (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός παρέλαβε πρόσφατα, την νέα έκδοση των τυφεκίων εφόδου AK-12 από την εταιρεία Καλάσνικοφ, τα οποία έχουν ενσωματωμένη και την εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία.

Η εταιρεία JSC Concern Kalashnikov ολοκλήρωσε την παράδοση της τελευταίας παρτίδας των τυφεκίων εφόδου AK-12, μοντέλου 2023, στον ρωσικό στρατό.

Η έκδοση 2023 του AK-12 αναπτύχθηκε μετά από εμπειρίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου είχαν χρησιμοποιηθεί προηγούμενες εκδόσεις (2018 και 2021).

Τα σχόλια από αυτές τις εμπειρίες οδήγησαν σε νέες βελτιώσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του ρωσικού τυφεκίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του μοντέλου AK-12 2023 περιλαμβάνουν έναν ενσωματωμένο καταστολέα και έναν ανανεωμένο μηχανισμό πυροδότησης με διακόπτη ασφαλείας διπλής κατεύθυνσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νέα διόπτρα είναι κατάλληλη για όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ το τυφέκιο είναι εξοπλισμένο με αναστρέψιμο οπίσθιο σκόπευτρο που βελτιώνει την ορατότητα υπό διαφορετικές συνθήκες φωτισμού.

Προστέθηκε επίσης ένα ρυθμιζόμενο στήριγμα για το πρόσωπο  με στόχο την διευκόλυνση της χρήσης σκοπευτικών.

Σημειωτέον, η επιλογή single-shot έχει αφαιρεθεί.

Το AK-12 είναι μια σύγχρονη εξέλιξη των τυφεκίων εφόδου που σχεδιάστηκε στη Ρωσία, ενσωματώνοντας αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με τους προκατόχους του.

Αυτό το τυφέκιο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένου του διαμετρήματος 5,45x39mm που χρησιμοποιείται κυρίως στη Ρωσία, 5,56x45mm και 7,62x51mm σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθώς και 7,62x39mm.

Το AK-12 έχει μήκος 945 mm, αλλά το κοντάκι του μπορεί να διπλωθεί, μειώνοντας το μήκος του στα 725 mm, γεγονός που διευκολύνει τη μεταφορά και την ευελιξία του σε περιορισμένα περιβάλλοντα, όπως κατά τις αστικές επιχειρήσεις.

Το τυφέκιο ζυγίζει 3,3 κιλά, είναι σχετικά ελαφρύ, κάτι που συμβάλλει στην ευελιξία του.

Όσον αφορά τον ρυθμό βολής, το AK-12 είναι ικανό να ρίχνει  μεταξύ 600 και 1.000 βολών ανά λεπτό και είναι εξοπλισμένο με γεμιστήρα που μπορεί να χωρέσει 30 φυσίγγια.

Επίσης έχει σχεδιαστεί για μεγάλη ασφάλεια και ευκολία στη χρήση με έναν επιλογέα πυρός που βρίσκεται και στις δύο πλευρές του όπλου, προσφέροντας τέσσερις θέσεις υπό κανονικές συνθήκες: ασφαλές (S), μονή βολή (1), ριπή τριών σφαιρών (3) και αυτόματη βολή (Α).

Φυσικά, σε αυτό το τελευταίο μοντέλο, η επιλογή single-shot δεν είναι πλέον διαθέσιμη, αλλά παραμένει στην τυπική έκδοση.

Το AK-12 προσφέρει επίσης εξαιρετικό δραστικό βεληνεκές εξοντώνοντας κάθε στόχο μέχρι τα 625 μέτρα, χάρη στην νέα  κάννη μήκους 415 χλστ.

Αυτό το βεληνεκές, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αξιοπιστία του σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, καθιστά το AK-12 ιδιαίτερα αποτελεσματικό για ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Άλαν Λουσνίκωφ, πρόεδρος της Kalashnikov Concern, τόνισε τη συνεχή βελτίωση του AK-12.

"Οι βελτιώσεις αποτελούν μέρος της δέσμευσης της εταιρείας ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του όπλου, βοηθώντας έτσι τους στρατιώτες να εκπληρώσουν τις αποστολές τους και να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στο πεδίο της μάχης",τόνισε ο ίδιος .

Η χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα το 2015 και η απόφαση για “βελτίωση” του θρυλικού πλέον τυφεκίου εφόδου G-3

Το μακρινό 2015, είχε κατατεθεί πρόταση για συμφωνία της  ΕΒΟ Αιγίου με την ρωσική εταιρεία Καλασνίκωφ για συμπαραγωγή του γνωστού αυτόματου τυφεκίου εφόδου.

Η ρωσική πλευρά είχε αποστείλει τότε ακόμα και αποστολή στην Ελλάδα για την συμπαραγωγή τυφεκίων Καλάσνικοφ στην Ελλάδα.

Η Μόσχα ήθελε την δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ρωσικών όπλων στην Ελλάδα, με στόχο τις κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Όπως ήταν φυσικό στην όλη προσπάθεια δεν έγινε τίποτα, λόγω και των αμερικανικών πιέσεων, με αφορμή και το χρέος τότε, ( φορτωθήκαμε άλλα 100 δις), και όλα έμειναν στον αέρα.    

Τα χρόνια πέρασαν, και κάποια στιγμή αναφέρθηκε η απόκτηση και η συμπαραγωγή νέου αυτόματου τυφεκίου από το εξωτερικό.

Λόγω πολλών προβλημάτων και εμποδίων και αυτό το πρόγραμμα μεταφέρθηκε για το μέλλον, και αποφασίστηκε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα τυφέκια G-3, τα οποία υπηρετούν στον ελληνικό Στρατό από την δεκαετία του 1980.      

Η ουσία είναι ότι, αν λέμε είχαμε την δυνατότητα να συνεργαστούμε τότε με την ρωσική αμυντική βιομηχανία για συγκεκριμένο αριθμό όπλων, τώρα ίσως να είχαμε ένα πραγματικά τρομερό αυτόματο τυφέκιο στα χέρια μας, με το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σε οποιαδήποτε πεδίο μάχης.

Το αυτόματο τυφέκιο Καλασνίκωφ χαίρει εκτίμησης και στην Δύση.

Το G-3 είναι ένα καλό αυτόματο τυφέκιο που όμως έχει φάει τα “ ψωμιά του” και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου πολέμου, όπως και να το δούμε θέμα διαφορετικά.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ