Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Δένδιας: Δημιουργείται αντιαεροπορικός αντι-drone θόλος αλά Ισραήλ - Η χώρα πρέπει να κλείσει (Βίντεο)

Η Ελλάδα θωρακίζεται με δύο πολέμους σε εξέλιξη στο "κατώφλι" της τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέλαβε πως η απάντηση της χώρας μας στην πληθώρα ασύμμετρων προκλήσεων και απειλών στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον ασφάλειας, είναι η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων,  με την «Ατζέντα 2030».

Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας, κλήθηκε να απαντήσει ο  μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.

Μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας ερωτηθείς για τον τρόπο που το Ισραήλ αναχαίτισε τους πυραύλους του Ιράν αποκάλυψε πως «μέσα στον σχεδιασμό μας υπάρχει η δημιουργία ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης. Η χώρα πρέπει να κλείσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.«Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο».

«Υπάρχει προβλεφθείσα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Νίκος Δένδιας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

«Δεν μπορώ να μπω σε πιθανολογίες. Αυτό που εύχομαι είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η πάγια θέση όλων των χωρών που διάκεινται φιλικά απέναντι στο Ισραήλ και καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν εναντίον του, αλλά δεν επιθυμούν τη διάχυση αυτού του πολέμου» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οταν είσαι μερικές χιλιάδες μίλια από έναν πόλεμο δεν περιμένεις τίποτα καλό. Ηδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία από την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς έχουν διαταραχθεί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες .Το 60% δεν περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ, προϊόντα λείπουν και στην Ευρώπη αυξάνονται οι τιμές».

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομίας, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσεις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσουμε με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

Στην ερώτηση αν οι στρατιωτικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας προβλέπουν στήριξη τόνισε ότι δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει βοήθεια κατά συμμάχου στην βορειατλαντική συμμαχία
«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αυτό που σχεδιάζει είναι να προασπίσει την επικράτεια, αλλά πρέπει να μπορεί να θωρακίσει τον εαυτό της. Στα αντι-αεροπορικά αυτό είναι εφικτό », σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένα δικαιώματα στο Αιγαίο που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Της αρέσουν καλώς δεν της αρέσουν καλώς».  Για τα 12 μίλα είπε ότι υπάρχει ότι υπάρχει πάγια θέση κυριαρχίας και η Ελλάδα θα το ασκήσει όταν το ελληνικό συμφέρον το επιβάλλει,

Τι είναι o Σιδηρούς Θόλος που προστάτευσε το Ισραήλ

Ο Σιδηρούς Θόλος  (Iron Dome) είναι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ που μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, αναχαιτίζοντάς τους στον αέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές ρουκέτες ταυτόχρονα.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries, τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2011 και πραγματοποίησε την πρώτη αναχαίτιση ρουκέτας από τη Γάζα τον Απρίλιο του 2011.

Σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στις απειλές από τη Γάζα και τον Νότιο Λίβανο.

Αποτελεί μέρος του Οργανισμού Πυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ (IMDO), ο οποίος ωστόσο διαθέτει και πολλά άλλα συστήματα: Το David’s Sling αναχαιτίζει πυραύλους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς, το Arrow-2 αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το Arrow-3 αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Σιδηρους Θόλος χρησιμοποιεί το ραντάρ MMR για να ανιχνεύσει τη διαδρομή του πυραύλου. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του συστήματος αναλύει την τροχιά του πυραύλου και την εκτιμώμενη περιοχή πτώσης του.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει αν οι άνθρωποι κινδυνεύουν από τον εισερχόμενο πύραυλο. Εάν διαπιστωθεί ότι ο πύραυλος δεν αποτελεί απειλή, το σύστημα τον αφήνει να πέσει. Διαφορετικά εκτοξεύει τον πύραυλο Tamir που εξουδετερώνει την απειλή στον αέρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ