Τουρκική συνεχής πίεση για να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας ενώ η τουρκική βιομηχανία παράγει συνεχώς drones και πυραυλικά βαλλιστικά συστήματα.
Σε δεινή θέση θέλουν συνεχώς την χώρα μας οι Τούρκοι, ειδικά με την αναγγελία κάθε αγοράς αμυντικού υλικού, έχοντας ως μοναδικό μόνιμο στόχο, να αφήσουμε τα νησιά του Αιγαίου ¨γυμνά” στις δικές τους άνομες επιδιώξεις.
“Η Ελλάδα πάτησε το κουμπί για την ενίσχυση της αντιαρματικής άμυνας στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά και ανέλαβε δράση για να επιταχύνει την προμήθεια αντιαρματικών πυραύλων TOW 2B Aero RF.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), εγκρίθηκε η αγορά προηγμένων αντιαρματικών συστημάτων πυραύλων TOW 2B Aero RF, προκειμένου να ενισχυθούν οι μονάδες πεζικού των χερσαίων δυνάμεων στα νησιά, και στον Έβρο”, γράφει ο τουρκικός τύπος.
Οι ίδιοι τονίζουν ότι περίπου 150 συστήματα TOW 2B Aero RF (BGM-71F-3-RF) θα συμπεριληφθούν στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τον αριθμό αυτό να έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εξοπλισμών, αποτελούμενη από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων.
Το συνολικό κόστος των 150 συστημάτων TOW 2B Aero RF ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Το TOW 2B Aero RF της Raytheon Missiles and Defense έχει αναβαθμιστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, προσφέρει εμβέλεια έως 3750 μέτρα και έχει ανώτερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.
Αυτό ακριβώς ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα, αφού με αυτήν την εμβέλεια από πολλά νησιά μας, θα μπορούν να γίνουν στόχοι τουρκικές συγκεντρώσεις δυνάμεων, αποβατικά, και μικρά σκάφη στις μικρασιαστικές ακτές, σε κάθε σενάριο πιθανή στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδος-Τουρκίας, και αυτό δεν το θέλουν οι ίδιοι.
Η νέα έκδοση του συστήματος TOW 2B Aero RF παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ειδικά σε σε νησιωτικές περιοχές όπως είναι το Ανατολικό Αιγαίο, με τα συστήματα αυτά να είναι ένα τρομερό όπλο στα χέρια των Ελλήνων στρατιωτών.
Οι ίδιοι οι Τούρκοι τονίζουν άλλωστε ότι “ το σύστημα TOW 2B Aero RF, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά κατά θαλάσσιων στόχων, ενισχύοντας την άμυνα των νησιών του Αιγαίου”.
Οι ελληνικές Χερσαίες Δυνάμεις διαθέτουν επί του παρόντος 360 αναβαθμισμένους εκτοξευτές TOW 2 που μεταφέρονται από οχήματα ITV M901.
Πρόθεση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου είναι να ενισχυθούν κατακόρυφα, με αξιόπιστα αντιαρματικά βλήματα, οι τεθωρακισμένες μονάδες μας, με στόχο να αντιμετωπίσουν την τουρκική απειλή.
Σενάριο πιθανών τουρκικών επιχειρήσεων κατά των νησιών μας με αφορμή την Ουκρανία
Σε περίπτωση που η Τουρκία ( ειδικά αν συγκρουστούν ΗΠΑ-Ρωσία στην Ουκρανία), αποφασίσει να ξεκινήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα, πιθανότατα αυτό θα ελάμβανε χώρα στο Αιγαίο Πέλαγος, που αφορά ένα καθαρά διμερές θέατρο συγκρούσεων, σε αντίθεση με την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης, θα προκαλούσε αμέσως πολύ έντονες αντιδράσεις από πολλούς παράγοντες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ηγούνται του ΝΑΤΟ και την Ρωσία.
Η δυνατότητα κατάληψης από τους Τούρκους ενός ελληνικού νησιού με άγνωστο πρόσχημα και το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων είναι ήδη γνωστή σε πολλά σενάρια από αμυντικούς ειδικούς εδώ και χρόνια.
Το σενάριο του τουρκικού “προσχήματος” για πιθανή επίθεση κατά ελληνικής νήσου, θα ενέπιπτε πιθανόν σε «δικαστικές διαφορές στο Αιγαίο, ανάμεσα στις δύο χώρες», οι οποίες αφορούν ευρύτερα ζητήματα της ελληνοτουρκικής ατζέντας.
Η Τουρκική επιχείρηση ( στο σενάριο επίθεσης κατά ελληνικού μικρονήσου) θα είχε τη μορφή μιας στρατιωτικής επιχείρησης που θα πραγματοποιούνταν ως αντίδραση σε δήθεν "ανείπωτη ελληνική επιθετικότητα".
Αυτή θα ήταν σαφώς περιορισμένη χρονικά σε λίγες ημέρες, το πολύ δύο έως τρεις εβδομάδες, και θα αφορούσε περιορισμένη «έκταση γης» (πιθανώς μερικές ερημικές βραχονησίδες, το πολύ ένα ή δύο αραιοκατοικοιμένα νησιά), με την κατάσταση να οδεύει στην συνέχεια σε διαπραγμάτευση, και την Τουρκία να προβαίνει ακόμα και σε επίδειξη καλής θέλησης με διάφορες ενέργειες.
Μια τέτοια τουρκική στρατιωτική επιθετική επιχείρηση δεν θα είχε πιθανότητες επιτυχίας αυτήν την περίοδο, λόγω της ελληνικής ετοιμότητας και ισχύς.
Η ελληνική άμυνα σε ένα τέτοιο σενάριο θα εξαρτιόνταν πολύ από την ικανότητά της να δημιουργεί και να διατηρεί την τοπική υπεροχή, ειδικά στον αέρα, κατά τη διάρκεια κρίσιμων φάσεων των επιχειρήσεων.
Το κύριο πρόβλημα όμως που πυροδοτεί αυτά τα σενάρια είναι ότι, ειδικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί , πρώην στρατιωτικοί στην Τουρκία, συντηρούν και διαπαιδαγωγούν τον λαό τους ότι του ανήκουν πολλά εδάφη της ελληνικής επικράτειας, με στόχο κάποια στιγμή στο μέλλον να τα “κατακτήσουν”, ειδικά αν ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ είναι πλήρως απασχολημένοι στην Ουκρανία.