Πολλά ακούστηκαν και αναφέρθηκαν στον ελληνικό τύπο σχετικά με την ελληνική εταιρεία Soukos Robot και τα επιτεύγματα που αυτή έχει κάνει.Τροχοπέδη για την εταιρεία ήταν κάποια χρέη, για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός περιουσίας της εταιρείας σε έκταση της στην Λάρισα.
Αλλά όπως ανέφερε σε πρωινή εκπομπή πρόσφατα, ο ιδιοκτήτης της κ. Σούκος, υπάρχουν παραγγελίες για 150 συστήματα ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ αξίας πολλών εκατομμυρίων το καθένα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν τον βοηθά όσο θα ήθελε, ενώ ερωτηματικό υπάρχει και με με την καθ’ομολογία του συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, για την οποία δεν έχουμε ακούσει τίποτα από το ΥΠΕΘΑ εδώ και μήνες, αν ισχύει φυσικά.
Η προσπάθεια για αξιολόγηση του συστήματος και ένταξη σε ευρωπαϊκά κονδύλια
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εκθειάζει συνεχώς το σύστημα Laser ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ, κάτι που εφόσον ισχύει και έχει τελικά την έγκριση του ΥΠΕΘΑ, θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση να το εντάξουμε στην PESCO, για να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΕΕ.
Ο οργανισμός αυτός είναι ο αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης , και δύναται να εξασφαλίσει στην εταιρεία τόσο τα κεφάλαια που απαιτούνται, όσο και την τεχνολογική συνδρομή για την τελειοποίηση, ενός “ φονικού” για τα μη επανδρωμένα οχήματα όπλου, με τις ανάλογες επιθεωρήσεις του έργου.
Σε κάποιο στάδιο θα μπορούσε να σταλεί εφόσον εγκρίνονταν από το οργανισμό της ΕΕ, ακόμα και στο Κίεβο δοκιμαστικά ένας Μινώταυρος, και αν αποδεικνύονταν καλό οπλικό σύστημα σε συνθήκες μάχης, τότε θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας.
Έτσι η ελληνική πλευρά δεν θα έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη, και η οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν την δυνατότητα απόκτησης ενός σύγχρονου αντι-drone συστήματος με την αρωγή της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Όλα αυτά επαναλαμβάνουμε,αν και εφόσον το οπλικό αυτό σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό στο πεδίο μάχης της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο κ, Σούκος στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι έχει κάθε σχετικό έγγραφο ότι εταιρεία του ουδέποτε πτώχευσε, όπως έχει δημοσιευθεί σε ΜΜΕ.
Η Ελλάδα " νεκροταφείο" επιχειρήσεων συστημάτων αιχμής διαχρονικά
Η προϊστορία ελληνικής κατασκευής οπλικών συστημάτων από κατευθυνόμενες βόμβες, μέχρι πυραύλους τύπου Κρουζ ( ΜΑΚΕΔΩΝ), μας δείχνει ότι πολλοί για πολλούς λόγους, δεν επιθυμούν να αναπτυχθεί η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα, και αυτό είναι η πάσα αλήθεια διαχρονικά.
Όσο για τις προσπάθειες που μένουν ημιτελείς λόγω ελλείψεων κεφαλαίων, ισχύει και είναι αλήθεια, αφού δεν έχουμε κουλτούρα ανάπτυξης κρίσιμων οπλικών συστημάτων, ούτε στο ιδιωτικό τομέα, και η μοναδική εταιρεία προηγμένου αμυντικού υλικού πουλήθηκε πριν μήνες σε ισραηλινή εταιρεία.
Πάντα κάποιο αόρατο χέρι υπάρχει από πίσω, και όταν μια ελληνική, το τονίζουμε αυτό, εταιρεία ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε κρίσιμους τομείς, πάει να βγει στην επιφάνεια, τότε δουλεύει το παρασκήνιο και άγνωστες δυνάμεις επιδιώκουν να κάνουν ζημιά.
Η Ελλάδα δεν είναι χώρα στην οποία αναπτύσσονται εταιρείες αυτού του επιπέδου για πολλούς και διαφόρους λόγους, ελπίζουμε όμως να γίνει κάποτε ώστε να γίνουμε αυτάρκης ως έθνος από κρίσιμη τεχνολογία αιχμής για πολλές αποστολές τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και του πολιτικού τομέα.
Ελπίζουμε, διότι μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, να δούμε ελληνικές εταιρείες και ντόπια μυαλά να ξεκινούν και να δημιουργούν έναν τομέα, που κάθε ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε αναπτύξει πρώτα, από την εποχή διακυβέρνησης Μαυροκορδάτου-Κωλλέτη, αλλά δεν το έκαναν.