Εκσυγχρονίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και σε συνάρτηση με θέματα προσωπικού που πρέπει να λυθούν η χώρα θα μεταβεί στην επόμενη ημέρα με μεγάλη ταχύτητα λόγω πολλών και λίαν επικίνδυνων απειλών.
Την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Βάιου Λάππα (Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), με αρμόδιους επιτελείς της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση επί του προγράμματος κατασκευής νανοδορυφόρων «ERMIS».
Το όλο πρόγραμμα θα απογειώσει τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις Τρεις διαστάσεις.
Ειδικά με την εισαγωγή των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, τις Φρεγάτες FDI, τις νέες Κορβέτες και την αγορά των F-35, το σύστημα νανοδορυφόρων θα διασυνδέσει όλα τα συστήματα δίνοντας παράλληλα εικόνα του εχθρικού εδάφους για την δράση των ελληνικών πυραύλων Κρουζ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΜΗΣ θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ένα σμήνος από τρεις τεχνολογικά προηγμένους νανοδορυφόρους (CubeSats), με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, στην δια - δορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) και στην υπερφασματική τηλεπισκόπηση (hyperspectral remote sensing) και θα πιστοποιηθούν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα.
To Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμμετέχει ενεργά ως ένας από τους βασικούς πυλώνες στο Ελληνικό δίκτυο για το πρόγραμμα νανοδορυφόρων ΕΡΜΗΣ – [ERMIS Hellenic Cubesat Demonstration Mission] και έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και η παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα.
Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει 60 εταιρείες σχετικές με το Διάστημα με τζίρο 250€ εκατ, ενώ τα νέα προγράμματα όπως το ERMIS (μικροδορυφόροι) ανοίγoυν νέους ορίζοντες για την χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν δυνατότητα παρατήρησης της γης, ως συνιδιοκτήτης του προγράμματος, σε στενή συνεργασία με την Γαλλία, το οποίο δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η σημασία δορυφορικών εικόνων σε ζητήματα στρατιωτικών, ενεργειακών, μεταφορικών, επικοινωνιακών και η άμεση ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι τρομερά σημαντική σε ειρήνη ή σε κρίση.
Επίσης οι εγκαταστάσεις αυτές, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη χαρτογράφηση του ανάγλυφου της γης, για την υποστήριξη των οπλικών μας συστημάτων, ειδικά των πυραύλων, τις πτήσεις των αεροσκαφών μας κα.
Επίσης στον απολογισμό του ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 3 ευρωπαϊκά προγράμματα κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο της PESCO, της MICNET και της Alnception, και αναβάθμισή τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Περιττό να αναφέρουμε ότι η σημασία του κυβερνοπολέμου είναι πλέον τεράστια στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Οι δορυφορικές τεχνολογίες και οι εφαρμογές τους τόσο για τη συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων, είναι πλέον τρομερά σημαντικές.
Οι δυνατότητες του δορυφορικού σταθμού μας, μας δίνουν ισχύ στο διάστημα, στον πόλεμο των πληροφοριών και στις υβριδικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουμε με ταχύτητα πολλών ειδών απειλές.