Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Βολή πυραύλου AIHMI (AHM-1X) FZ-90 (70mm)-Επίκειται και νέα βολή υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού και του υπουργείου Άμυνας (Βίντεο)

Βολή του πυρομαχικού AIHMI (AHM-1X) της SAS Technology, Loitering Munition Dummy THALES FZ-90 (70mm), με χρήση του UCAV SARISA SRS-1A ως φορέα είχαμε πρόσφατα, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την μαζική παραγωγή του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου εναερίου συστήματος με τον ελληνικό Στρατό να είναι ένας από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι η SAS Technology, την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, πραγματοποίησε επιτυχημένη πτητική δοκιμή του AIHMI S.O.L.M. (Stand-Off Loitering Munition).

https://youtu.be/sxAr0zb_s2c?t=1

Η δοκιμή διεξήχθη σύντομα μετά την έκθεση Αθηνών DEFEA '23 που πραγματοποιήθηκε από 9 έως 11 Μαΐου, όπου η SAS Technology αποκάλυψε το σύστημα στο κοινό για πρώτη φορά.

Το πυρομαχικό AIHMI AHM-1X αξιολογήθηκε στην τυπική διαμόρφωση (ρουκέτα 2,75'') που εκτοξεύτηκε από το UCAV SARISA SRS-1A, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης σχεδιασμένο από την SAS Technology.

Το ΑΙΗΜΙ SOLM ανήκει σε μια νέα γενιά καινοτόμων συστημάτων πυρομαχικών, που μετατρέπει ένα γνωστό και αξιόπιστο όπλο όπως ο πύραυλος 2,75 (70mm), από ένα όπλο μικρού βεληνεκούς σε ένα μεσαίου και εκτεταμένου εύρους, με σημαντικό χρόνο πτήσης.

Το AIHMI μπορεί να πραγματοποιήσει ένα «χειρουργικό» χτύπημα ακριβείας σε στόχο σε μεγάλες αποστάσεις (60-100 km) ανάλογα με το ύψος απελευθέρωσης, που συνδυάζει τις φάσεις πτήσης με κινητήρα και ολίσθησης.

Στην τελική φάση το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα  εκτοξεύει τον πύραυλο του σε απόσταση έως και 7 km από τον στόχο (STAND-OFF), παραμένοντας εκτός της ζώνης προστασίας του στόχου (Anti Drone ή A/A συστημάτων).

Το AIHMI μπορεί να εκτοξευθεί από το UCAV SARISA ή ένα UCAV σταθερής πτέρυγας όπως το TALOS II, το οποίο βρίσκεται κάτω από ανάπτυξη από την SAS Technology.

Το ίδιο πυρομαχικό θα μπορούσε επίσης με την κατάλληλη τροποποίηση, να τοποθετηθεί σε επιθετικά ελικόπτερα ή αεροσκάφη σταθερών πτερύγων.

Αυτό το πυρομαχικό σε διαμόρφωση χαμηλότερου κόστους, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε μη κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως π.χ ο πύραυλος THALES FZ-90.

Λόγω της φύσης των αποστολών του συστήματος, ταιριάζει καλύτερα επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποιώντας κυρίως το SARISA UCAV ως αερομεταφορέα ή στην Πολεμική Αεροπορία, ως πυρομαχικό για TACTICAL ή MALE UCAV.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής το AIHMI εκτοξεύτηκε από υψόμετρο 300 μέτρων. Ο στόχος ήταν να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά πτήσης και οι επιδόσεις του.

Για λόγους ασφαλείας, καθώς ήταν η πρώτη του πτήση, ο έλεγχος ήταν πάντα στο Remote Pilot, αλλά στην κανονική του λειτουργία μπορεί να εκτελέσει αυτοματοποιημένη πτήση προς τον στόχο.

Το πυρομαχικό AIHMI είχε ταχύτητα πτήσης κατά τη διάρκεια της δοκιμής που κυμαίνονταν από 85 έως 175 km/h.

Η εταιρεία SAS έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει προκαταβολικές παραγγελίες από πελάτες, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μετά και νέα εκτέλεση βολής που πρόκειται να ακολουθήσει σύντομα, και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Στρατού του υπουργείου Άμυνας με την υποστήριξη των εταίρων της SAS, ΕΑΣ και την Thales του Βελγίου, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ