Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Ομολογία ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τους S-300 στο Κίεβο εάν οι ΗΠΑ μας δώσουν Patriot

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα θα στείλει πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες  έστελναν σε αντάλλαγμα πυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με  το Pronews,   ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, ομολόγησε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τους S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, αρκεί να «εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην θέση τους σύστημα Patriot».

«Δεν μίλησε για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει πως το σύστημα Patriot θα ήταν υπό τον έλεγχο των Αμερικανών! Η ομολογία αυτή έγινε κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας», αναφέρει.

Ο Υπουργός σημείωσε επίσης ότι, η Αθήνα είναι έτοιμη να στείλει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συγκροτήματα Tor-M1 και Osa-AKM.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνάντηση ομάδας δυτικών κρατών για τη βοήθεια προς το Κίεβο, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να σταματήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα θα συνεχίσει να παρέχει στην ουκρανική πλευρά την κατάλληλη βοήθεια.

Όπως επισημαίνεται στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη συνάντηση, τα μέρη συζήτησαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τις ανάγκες του Κιέβου στον αμυντικό τομέα. Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε επίσης ότι, επρόκειτο για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα είναι αποφάσεις που θα υλοποιηθούν ή ήδη έχουν εισέλθει στην οδό της υλοποίησης. Ειδικότερα για τους S-300 ο ΥΕΘΑ είπε:

«Εάν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν σύστημα Patriot στο νησί και αφού ενταχθεί – διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν να απομακρυνθούν. Το ίδιο ως διαδικασία ισχύει και για οποιαδήποτε άλλο ρωσικής προέλευσης σύστημα αεράμυνας θα μπορούσαν να θέλουν για να το στείλουν στην Ουκρανία».

Συνεπώς, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία όχι μόνο τους S-300 αλλά και τους Tor-M1 όπως και τους OSA-AKM.

Οι ανάγκες της ελληνικής άμυνας, πρέπει να δημιουργούν μεγάλες απαιτήσεις από τους συμμάχους μας. Να σημειώσαμε ότι, είναι καίριο να μην μείνει ο ελληνικός εναέριος χώρος ακάλυπτος. Θυμίζουμε ακόμα ότι βαίνουμε προς μία περίοδο εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, που μπορεί να δημιουργήσει πολιτικά κενά και ευκαιρίες για εκμετάλλευση της αστάθειας.

Κτύπημα από Forbes

Να σημειώσουμε ότι, στις αρχές του καλοκαιριού ένα άρθρο το οποίο προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά ως προς τους σκοπούς που εξυπηρετούσε, εμφανίστηκε στο διεθνούς εμβέλειας περιοδικό Forbes, με τίτλο «Χρειάζεται η Ελλάδα τους ρωσικούς S-300 στην Κρήτη;».

Συνδέοντας την Ουκρανία και το ότι η Ελλάδα αποστέλλει εξοπλισμό στο Κίεβο για να τον χρησιμοποιήσει κόντρα στη Ρωσία, το περιοδικό έκανε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την άρνηση της Αθήνας να μεταφέρει τα ρωσικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία.

Μάλιστα τότε φιλοξένησε δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου που είχε αναφέρει  ότι, η Ελλάδα «δεν πρόκειται να στείλει όπλα για τα οποία δεν έχουμε φροντίσει για την αντικατάστασή τους». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι, η Αθήνα θα ήταν ανοιχτή στη μεταφορά των S-300 της στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για αντικαταστάσεις από τη Δύση και εγγυήσεις ασφαλείας, όπως έκανε η Σλοβακία με τους δικούς της S-300 τον Απρίλιο. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μια ξεκάθαρη στρατηγική απόφαση να σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, κάτι περισσότερο από την απλή ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ,  και αναμένεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Περιγραφή

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

  • το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
  • το Ραντάρ (Radar Set)
  • το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
  • τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ: AN/MPQ-65 Radar Set

Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON

Περιγραφή Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος

Τύπος: PHASED ARRAY

Κάλυψη: 120°

Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ

Χαρακτηριστικά Εκτοξευτήρα M-901 Launching Station

Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON

Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων

Τύποι Βλημάτων

MIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)

MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)

MIM-104A

  Επιδόσεις:

Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach

Επιτάχυνση: 30 g

Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χλμ

Μέγιστη εμβέλεια: 160 χλμ

Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ