Οπλικά συστήματα

Και με ρετσινιά και μπαταξήδες; Έρευνα: Η Ελλάδα έχει στείλει ελάχιστα όπλα στην Ουκρανία σε σχέση με όσα υποσχέθηκε

Πριν από 1,5 μήνα θέταμε με προηγούμενο άρθρο στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ τον προβληματισμό τι είδους και πόσο οπλισμό στείλαμε τελικά στην Ουκρανία; Τα καλάζνικοφ, οι S-300, ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο και ένα άρθρο που δημιουργεί προβληματισμό συνέθεταν το άρθρο. 

Σήμερα μαθαίνουμε πως η χώρα μας έχει στείλει ελάχιστα όπλα στην Ουκρανία από όσα τουλάχιστον έχει υποσχεθεί. 

Η είδηση συμπίπτει με την πληροφορία πως το κλιμάκιο του υπ. Άμυνας που είχε ταξιδέψει στη νΓερμανία, επέστρεψε από την αποστολή ελέγχου των Marder που πρέπει να λάβουμε για να δώσουμε τα BMP-1. 

https://www.youtube.com/watch?v=_uZAjjgZbtE

Βέβαια δεν είναι μονάχα η Ελλάδα εκείνη που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της. 

Επικαλούμενη την « European Truth », γράφει η Bild αποκαλύπτει την έρευνα του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Δυτικές χώρες υποσχέθηκαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 80,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μόνο 10 από αυτές έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το Ukraine Support Tracker καταγράφει συστηματικά το κόστος της στήριξης που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία οι κυβερνήσεις 31 δυτικών χωρών. Περιλαμβάνεται η κοινώς γνωστή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

"Η βάση δεδομένων προορίζεται να υποστηρίξει τη συζήτηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας με γεγονότα", δήλωσε ο Christoph Trebesch, διευθυντής έρευνας στο IfW Kiel, υπεύθυνος για το Ukraine Support Tracker.

Ο ηγέτης στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είναι η Πολωνία: παρείχε το 100% των υποσχόμενων όπλων αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτή είναι η δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ, που παρείχαν όπλα για 2,33 δισ. ευρώ (38,4%) από τα 6,3 δισ. που υποσχέθηκαν.

Εκτός από την Πολωνία, οι άλλες χώρες είναι η Λετονία (220 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (160 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (150 εκατ. ευρώ), το Βέλγιο (80 εκατ.), το Λουξεμβούργο (50 εκατ.), η Φινλανδία (30 εκατ.), η Σλοβενία ​​(10 εκατ.), Αυστρία (3,3 εκατ.) και Βουλγαρία (3,5 εκατ.).

Σε απόλυτους αριθμούς, μετά τις ΗΠΑ και την Πολωνία, οι πρωτοπόροι στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η Μεγάλη Βρετανία (90,7% του υποσχεθέντος 1,12 εκατ. ευρώ) και ο Καναδάς (82,5% των 920 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκαν).

Σε ποσοστό, η Εσθονία (υποσχέθηκε 250 εκατ. ευρώ, εκπλήρωσε 98%), η Νορβηγία (450 εκατ., εκπλήρωσε το 96%), η Τσεχία (260 εκατ., εκπλήρωσε το 88,9%), η Ολλανδία (80 εκατ., εκπληρώθηκε το 84,9%), η Λιθουανία (50 εκατ., εκπλήρωσε το 82,6%). Ακολουθούν η Σλοβακία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστραλία.

Όσο για τη Γερμανία, από τα 675 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί σε στρατιωτική βοήθεια, παρείχε στην Ουκρανία 269 εκατ. ευρώ, δηλαδή 39,9%.

 Ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία (31% από 3,6 εκατ. ευρώ), και χαμηλά η Ελλάδα με 5,8% από 250 εκατ. ευρώ, με βάση την προαναφερθείσα έρευνα.

Η Νότια Κορέα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Κροατία δεν έχουν ακόμη παράσχει υποσχεθείσα βοήθεια στην Ουκρανία.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι από τις αρχές Ιουνίου, η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, και ο όγκος των όπλων που υποσχέθηκαν στο Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει επίσης μειωθεί.

Τον Απρίλιο, το Kiel Institute of the World Economy υπολόγισε ότι, λαμβάνοντας υπόψη το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν η Εσθονία υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία από όλες τις χώρες του κόσμου.

Να θυμίσουμε πως ο Έλληνας τυπ. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος για τα όπλα στην Ουκρανία έχει δηλώσει: Στείλαμε από τα αποθέματα-Αδιανόητο να αποδυναμώναμε την αμυντική μας διάταξη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ