Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Ειδική Ανάλυση: Τι είναι το κοινό ταμείο της ΕΕ για την αγορά όπλων και ποιες συνέπειες έχει για την Ελλάδα

Έχει ειπωθεί ότι η ΕΕ μοιάζει με ένα τεράστιο πλοίο το οποίο πολλές φορές καθυστερεί να στρίψει προκειμένου να λάβει την τελική του ρότα. Ωστόσο όταν το κάνει αυτό έχει καταλυτικές συνέπειες.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία κατέδειξε εμφατικά θα λέγαμε την στρατιωτική αδυναμία του οικονομικού κολοσσού που λέγεται ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανόησαν  πλέον ότι η ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ομαδοποίηση των αμυντικών επενδύσεων των κρατών μελών της, κοινώς τα κράτη μέλη να ξοδεύουν συλλογικά τα ποσά για την ασφάλειά τους και όχι αποσπασματικά και μεμονωμένα.

Έτσι στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, αποφασίστηκε να θεσπιστούν μέτρα συντονισμού προμήθειας οπλικών συστημάτων συλλογικά , κοινώς η δημιουργία ενός κοινού ταμείου από την ΕΕ για αγορές όπλων από τα μέλη της.

"Στο Ταμείο θα διατεθούν σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ, που θα είναι διαθέσιμα από το 2023, για την από κοινού αγορά όπλων για την ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της Ένωσης", όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Οικονομικός Ταχυδρόμος

Εδώ και χρόνια το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ  δαπανά για την άμυνα του  ποσά με κατακερματισμένο τρόπο και όχι από κοινού, με απότέλεσμα η Ένωση να μην μπορεί μόνη της να εγγυηθεί την ασφάλειά της ή να λειτουργήσει ως πυλώνας του ΝΑΤΟ.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ είχε  κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το 2004, με την  δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Άμυνας, προκειμένου να υπάρχει κοινή σχεδίαση των στρατιωτικών προμηθειών, έρευνας και ανάπτυξης από τα κράτη μέλη της.

Ωστόσο η οικονομική κρίση 4 χρόνια αργότερα καθώς και πρόσφατα ο Covid, επιβράδυναν σε τεράστιο βαθμό το έργο της  εν λόγω υπηρεσίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει συνεργασία και κοινή σχεδίαση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά να υπάρξει και μείωση των κονδυλίων για την άμυνα σε Εθνικό επίπεδο από αυτά.

Την τελευταία 20ετία σύμφωνα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, ύπατο αρμοστή της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,  σε άρθρο του που φιλοξενούν ΤΑ ΝΕΑ ,οι συνολικές δαπάνες των κρατών της Ένωσης αυξήθηκαν σε ποσοστό 20%, ποσοστό που αναλογεί στο 1/3 σε σχέση με τις ΗΠΑ, στο 1/150 σε σχέση με τη Ρωσία και στο 1/300 σε σχέση με την Κίνα, ενώ επισημαίνει ότι  το 2021 μόλις το 8%  των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επενδύσεων συνεργασίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  επανεκκίνηση  για αναθεώρηση της ΕΕ σε θέματα άμυνας, έγινε πρόσφατα με την Στρατηγική πυξίδα ΕΕ, όπου δρομολογείται με βήματα ένας συγκεκριμένος τρόπος όπου τα κράτη της ΕΕ θα μπορούν να δράσουν συντονισμένα στους τομείς έρευνας-ανάπτυξης και επενδύσεων.

Πυλώνες αυτής της προσπάθειας είναι τόσο η PESCO όσο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα- η σημασία για την Ελλάδα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως για την Ελλάδα η ΕΕ αποτελεί πυλώνα όχι μόνο οικονομικής σταθερότητας αλλά και ασφάλειας για την Εθνική κυριαρχία της, αφού πλέον διασφαλίζονται τα εξοπλιστικά μας προγράμματα.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν επιτρέπει εφησυχασμό για την χώρα μας, η οποία έχει κάθε λόγο να νοιώθει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε να γίνει ουσιαστικά στρατιωτική υπερδύναμη.

Στην παρούσα  μάλιστα φάση που η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο, με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγα του να αμφισβητούν ευθέως την Εθνική μας κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έχει ιδιαίτερη σημασία εκτός από τα παραπάνω τα οποία είναι μεσοπρόθεσμα , να σταθούμε στο γεγονός της επαναβεβαίωσης  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

Αυτό το τελευταίο  είναι εξόχως σημαντικό για την ασφάλεια της  Ελλάδας και  της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, αφού επί της ουσίας σε περίπτωση επίθεσης από αυτήν, τα κράτη μέλη της Ένωσης θα μας συνδράμουν.

Τέλος, υπενθυμίζουμε τις πρόσφατες δηλώσεις Σόλτς και Μακρόν, όπου θεωρούν ανεπίτρεπτο να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της ΕΕ, με αποδέκτη ποιόν άλλο φυσικά, τον συνήθη ύποπτο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ