Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιά στα μπατζάκια των Τούρκων με την αναβάθμιση των 183 Ελληνικών αρμάτων μάχης Leopard 2A4

Έκδηλη είναι εν καιρώ εντάσεων η τουρκική ανησυχία για την ενίσχυση της  Ελλάδας στο απόθεμα αρμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων της. Η Ελλάδα θα αναβαθμίσει τα 183 κύρια άρματα μάχης Leopard 2A4 στο απόθεμά της, στο πρότυπο Leopard 2A7 HEL. Αποφάσισε επίσης να προμηθευτεί 205 KF41 Lynx IFV.

Το μεγάλο πρόγραμμα το οποίο αφορά τα 183 Leopard 2A4, προβλέπει ουσιαστικά αντικατάσταση τόσο του κινητήρα όσο και του συνόλου των ηλεκτρονικών-αισθητήρων του άρματος, επιπλέον θωράκιση και αλλαγή του πυροβόλου των 120 χλστ με τοποθέτηση καινούργιου σωλήνα ίδιου διαμετρήματος αλλά μεγαλύτερου μήκους. Με δυνατότητα για βολές ακριβείας κάθε είδους πυρομαχικών τελευταίας τεχνολογίας. Η αναβάθμιση θα φέρει τα Ελληνικά Leo 2A4 σε επίπεδο 2Α7.

Στο πρόγραμμα αυτό, θα συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση συστήματος ενεργούς αντιπυραυλικής προστασίας.

Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση), καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης (τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού) Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.

Να τονιστεί πως η πρόταση για τα Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7, περιλαμβάνει προαιρετική επιλογή για εγκατάσταση ενεργού συστήματος προστασίας ισραηλινής προέλευσης τύπου Trophy.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης συστημάτων Trophy για τον Γερμανικό Στρατό, το κόστος για μόλις 17 άρματα ανήλθε στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Εύλογα λοιπόν συμπεραίνουμε, πως για 183 άρματα μάχης Leopard 2 Α4 με βάση τις παραπάνω τιμές απαιτούνται περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
Μέγιστη προτεραιότητα για τα Leopard 1 A5, αποτελεί η αντικατάσταση των σημερινών σκοπευτικών που κρίνονται ως παρωχημένα με ξεπερασμένες δυνατότητες.

Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει επταετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα παραπάνω άρματα μάχης, καθώς και δημιουργία υποδομής πέμπτου κλιμακίου, ώστε ο ΕΣ να είναι σε θέση να εξασφαλίζει πλήρη τεχνική υποστήριξη των αρμάτων μάχης διασφαλίζοντας υψηλές διαθεσιμότητες των αρμάτων. Παράλληλα, αναβαθμίζεται καθοριστικά η εκπαίδευση με τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των εξομοιωτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εξομοιωτών στην Αλεξανδρούπολη.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει :Τι εξετάζεται για τον Ελληνικό Στρατό-Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ Leopard 2Α4, 2Α7 και Revolution.

Αρχικά, να αναφέρουμε πως η έκδοση Leopard 2 Revolution και η 2Α7 είναι πολύ σημαντικές για το γερμανικής παραγωγής τανκ, αφού έγιναν μεγάλες βελτιώσεις στο σύνολο. Μία από τις κρίσιμες βελτιώσεις αυτές είναι τα πλέον ψηφιακά συστήματα μάχης.

To 2A7

Η έκδοση 2Α7 ήρθε ως συνέχεια των 2Α5 και 2Α6 από την Krauss-Maffei Wegmann (KMW), ενώ προσφέρει ένα μεγάλο πακέτο αναβαθμίσεων σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Το συγκεκριμένο βασικό άρμα μάχης θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά που το ξεχωρίζει από την 2Α4 έκδοση, είναι το νέο πυροβόλο, ικανό να εκτοξεύει νέα βλήματα με υψηλότερη ταχύτητα και ακρίβεια. 

Το 2Α4 λέγεται ότι αντιμετώπισε κάποια θεματάκια με την θωράκιση του πυργίσκου. Για αυτό και η KMW ανασήκωσε το στόχαστρο του πυροβολητή στο 2Α7 για να μπορέσουν οι πλάκες θωράκισης να καλύψουν καλύτερα τον πυργίσκο, και παράλληλα ο πυροβολητής να διατηρεί πλήρη θέαση.

Μέγιστη ταχύτητα: 77 χλμ/ώρα

Θωράκιση: κύτος 720 χιλιοστά KE/ 900 χιλιοστά CE
                   πυργίσκος 1.120 χιλιοστά KE/ 1.620 χιλιοστά CE

Επισημαίναμε μάλιστα πως σύμφωνα με αναφορές, ο ελληνικός στρατός σκέφτεται λόγω των "εξαιρετικών τιμών" της γερμανικής KMW, να αποκτήσει 183 Leopard 2A7. Αναφέραμε δε ότι, αν και δεν γνωρίζουμε τι θα επιλεχθεί τελικά από την ελληνική διοίκηση, αντικειμενικά η συγκεκριμένη έκδοση στέκεται ως την πιο εξελιγμένη και ισχυρή έκδοση του άρματος μέχρι στιγμής. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...