Η Γερουσία των ΗΠΑ χθες βράδυ, μπλόκαρε τον Νόμο περί αμερικανικής Εθνικής Άμυνας, ( ο οποίος αφορά άμεσα και την Ελλάδα), εν μέσω σφοδρών αντιρρήσεων από Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές.
Σύμφωνα με άλλους Γερουσιαστές, θα συνεχίσουν οι εργασίες για αυτό το τεράστιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική, το οποίο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια.
Οι αντιρρήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους αφορούσαν 50 τροπολογίες, συμπεριλαμβανομένης και μιας που θα επέβαλλε κυρώσεις για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.
Ο αμφιλεγόμενος αγωγός της Βαλτικής Θάλασσας για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, έχει έντονους αντιπάλους στο Κογκρέσο, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτός, θα ήταν επιβλαβής για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και θα επέτρεπε στη Ρωσία να επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Μια προσπάθεια διακοπής της συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο του ετήσιου Νόμου για την Εξουσιοδότηση της αμερικανικής Εθνικής Άμυνας (NDAA) οδήγησε σε ψηφοφορία με αποτέλεσμα 45-51, που ήταν πολύ λιγότερο από τις 60 ψήφους που απαιτούνται για την προώθηση του νομοσχεδίου.
Πριν από τη διαδικαστική ψηφοφορία, ο ηγέτης της μειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ (Ρεπουμπλικανός-Κεντάκι) δεσμεύτηκε να αντιταχθεί στην περαιτέρω προώθηση του νομοσχεδίου, αν δεν υπάρξει πρόοδο στις τροπολογίες, επικαλούμενος τα αιτήματα των Ρεπουμπλικανών για μέτρα όπως κυρώσεις για το Nord Stream 2.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «ανεξήγητη και εξωφρενική» και κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι ψήφισαν κατά των αμερικανικών στρατευμάτων και έχουν τους Αμερικανούς ασφαλείς.
Το νομοσχέδιο NDAA καθορίζει τα πάντα, από το πόσα πλοία αγοράζονται, πόσες αυξήσεις θα δοθούν στους στρατιώτες και πώς θα αντιμετωπιστούν όλες οι γεωπολιτικές απειλές.
Η φετινή νομοθεσία επιτρέπει περίπου 770 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες του Πενταγώνου.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν το κόστος, λέγοντας ότι η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν περισσότερο.
Ο γερουσιαστής Jim Inhofe (Ρεπουμπλικανός-Οκλαχόμα) είπε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει τελικά, αν και δεν είναι αμέσως σαφές ποιοι συμβιβασμοί θα μπορούσαν να προταθούν.
Ο Risch είπε: “τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας είπαν ότι σκοπεύουν να στείλουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή πριν από το τέλος του έτους”.
Τι αναμένει η Ελλάδα από αυτό το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο αυτό έχει μέσα άρθρα για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, τα οποία είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Το νομοσχέδιο με τίτλο "Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021" έχει ενταχθεί πλέον ως τροπολογία στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program.
Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό τι τεράστια σημασία έχει αυτό το νομοσχέδιο για την χώρα μας.
Αν και η όλη διαδικασία πήγε πίσω εκτιμάται ότι σύντομα θα βρεθεί η “χρυσή τομή” και το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί, αναμένοντας να δούμε μόνο τι θα συμπεριλαμβάνει ακριβώς.