Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Πλήγμα στην φήμη του Ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Iron Dome η μη αναγνώριση ''φίλιου'' αεροσκάφους

Θεωρείται, ένας από τους πιο θανατηφόρους αναχαιτιστές πυραύλων στον κόσμο: το Ισραηλινό πυραυλικό σύστημα Iron Dome, έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική σύγκρουση τον Μάιο. 

Οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς, εκτόξευσαν εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και περισσότερο από το 90% αυτών, αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα Iron Dome, όπως ισχυρίστηκαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Ένα σύστημα Counter-Rocket, Artillery και Mortar (C-RAM), το Iron Dome,  περιλαμβάνει αρκετές μονάδες εκτόξευσης, καθεμία από τις οποίες είναι φορτωμένη με περίπου 20 αναχαιτιστές. Εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, περιλαμβάνει επίσης συναφή ραντάρ και μια μονάδα διαχείρισης και ελέγχου μάχης.

Η ηγεσία της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ανακοίνωσε στις 14 Ιουλίου, σε μια ενημέρωση, ότι κατά τη διάρκεια του «πολέμου πυραύλων»  στη σύγκρουση 11 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Μάιο του τρέχοντος έτους,  ότι ένα Ισραηλινό μαχητικό  F-15 χτυπήθηκε από έναν πύραυλο.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, οι χειριστές του συστήματος Iron Dome κατάφεραν, να πυροδοτήσουν τον αναχαιτιστή και μόνο ένα κομμάτι θραύσματος είχε χτυπήσει το αεροπλάνο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν λέει πότε συνέβη το περιστατικό, αλλά επιβεβαιώνει τα ακόλουθα: σε ένα σημείο της σύγκρουσης, το Iron Dome δεν αναγνώρισε ένα ισραηλινό F-15 και το «κλείδωσε» , δηλαδή δέχθηκε το F-15 ως εχθρό και άρχισε να ''κυνηγά'' το μαχητικό. 

Ο πύραυλος που χρησιμοποιείται από το Iron Dome ονομάζεται Tamir. Μια αντιαεροπορική συστοιχία, περιλαμβάνει ραντάρ και εκτοξευτή πυραύλων. 

Το Ισραήλ φημίζεται για τα πολύ καλά ανεπτυγμένα συστήματά του, που αναγνωρίζουν επιτυχώς τον «φίλο ή τον εχθρό» στον αέρα. Για αυτόν τον λόγο, ο εναέριος χώρος πάνω από το Ισραήλ, δεν έκλεισε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και συνεχίστηκαν οι εμπορικές πτήσεις.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε, ότι ξεκινά έρευνα για το περιστατικό, το οποίο «θαυματουργά» δεν οδήγησε στην καταστροφή του μαχητικού του. Αυτή η έρευνα είναι σημαντική, επειδή θα στοχεύσει στο να εξακριβώσει γιατί το σύστημα «φίλος-εχθρός», δεν αναγνώρισε το ισραηλινό F-15.

Ταυτόχρονα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να ισχυρίζονται, ότι δεν ευθύνεται το Ισραήλ για το χτύπημα του ισραηλινού F-15, αλλά ο συριακός στρατός.

 Η λογική τους έχει ως εξής: για έναν πύραυλο Tamir από το Iron Dome να μην αναγνωρίσει ποιος είναι φίλος ή εχθρός,  σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρό ηλεκτρονικό ''μπλοκάρισμα'' τη στιγμή του συμβάντος. Δηλαδή για να επιλέξει το F-15, ο πύραυλος είχε ένα ''κατασταλμένο'' σήμα.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται, ότι υπήρξε τέτοια ηλεκτρονική καταστολή, και για αυτόν τον λόγο, ο στρατός της Συρίας αποφάσισε να επιτεθεί στο ισραηλινό μαχητικό, πεπεισμένος ότι θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους.

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, είτε από το Ισραήλ είτε από τη Συρία, ότι ένας συριακός πύραυλος ήταν η αιτία της ζημιάς στο ισραηλινό F-15.

 Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε επίσημα, ότι σε ένα σημείο της σύγκρουσης, τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το συριακό έδαφος. 

Πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί, με εκατοντάδες άλλους, από το Ιράν για να εμπλακεί  ανεπίσημα η Τεχεράνη στη σύγκρουση. Ο βομβαρδισμός του Ισραηλινού εδάφους από τη Συρία, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-15 Μαΐου, ακριβώς στη μέση της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα,  σε ένα δεύτερο περιστατικό το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Haaretz ανέφερε, ότι ένα ισραηλινό drone, πιθανότατα Skylark, καταρρίφθηκε κατά λάθος από το Iron Dome. 

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές είχαν αφήσει τον εναέριο χώρο ανοιχτό στην πολιτική αεροπορία, με την προϋπόθεση ότι ο Iron Dome είναι ικανό να διακρίνει μεταξύ εχθρικών και φιλικών αεροσκαφών.

Τα εκτεταμένα σχέδια μάχης του IDF, βασίστηκαν σε πολυδιάστατες μάχες και συντονισμό μεταξύ χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων. Ωστόσο, το περιστατικό του Skylark έθεσε τώρα ένα ερωτηματικό, στην ικανότητα του Iron Dome να προσδιορίζει τους στόχους του χωρίς κανένα σφάλμα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ