Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

'Ερχονται συμφωνίες για ''φονικά'' Spike NLOS, Apache & C-130

Εξελίξεις έχουμε στα εξοπλιστικά, με την χώρα μας να θέλει να ενισχύσει το οπλοστασιό της. Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο αναμένεται να δώσει ηχηρό παρόν η Ισραηλινή αμυντική βιομηχανία στη μεγάλη αμυντική έκθεση DEFEA η οποία διοργανώνεται στην Αθήνα από τις 13 έως και της 15 Ιουλίου. Η άριστη σχέση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ επιβεβαιώνεται ουσιαστικά με παρουσία σύσσωμης της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ στην έκθεση. 

Οι 13 πιο ισχυρές εταιρίες της χώρας -μεταξύ των οποίων η κατασκευάστρια του αντιαεροπορικού συστήματος IRON DOME το οποίο «έκλεψε» τις εντυπώσεις τον περασμένο μήνα όταν αναχαίτισε χιλιάδες πυραύλους της Χαμάς- θα παρουσιάσουν ότι πιο σύγχρονο έχουν κατασκευάσει. Και μάλιστα κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα όχι απλά έχουν «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά βρίσκονται στην «τελική ευθεία» για την απόκτησή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το πανίσχυρο πυραυλικό σύστημα Spike NLOS το οποίο όχι απλά ενδιαφέρει τον Στρατό Ξηράς αλλά αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση η απόκτησή του. Τόσο της αυτοκινούμενης έκδοσης η οποία προορίζεται για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο αλλά και της έκδοσης η οποία θα εξοπλίζει τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν παρουσιάσει το Spike Nlos στους επιτελείς του ΓΕΣ και έχουν προχωρήσει σε βολές επίδειξης. Το οπλικό σύστημα θεωρείται ιδανικό ειδικά για την άμυνα των νησιών αφού έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα σε ακτίνα 35 χλμ με συνεχή καθοδήγηση και απόλυτη ακρίβεια, σύμφωνα με το newpost.gr.

Η επόμενη μεγάλη συμφωνία με τους Ισραηλινούς αναμένεται να αφορά την αναβάθμιση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache «A» τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Αεροπορία Στρατού από τα μέσα της δεκαετίας του 90’. Η Ισραηλινή εταιρεία προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εκσυγχρονισμού των ηλεκτρονικών συστημάτων ανάλογο με αυτό που τοποθετήθηκε στα «Α» του Ισραηλινού στρατού.

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία με εταιρεία του Ισραήλ για να «αναστηθούν» ξανά τα εδώ και αρκετά χρόνια καθηλωμένα μεταγωγικά C-130. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τρία μεταγωγικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφερθούν με πλοίο στο Ισραήλ ώστε να ξεκινήσει ο δομικός τους εκσυγχρονισμός με στόχο μέσα σε ένα χρόνο να επιστρέψουν «ετοιμοπόλεμα» πίσω στη HAF.

Στη Σκύρο και στην 135 Σμηναρχία Μάχης έχουν ήδη μεταφερθεί τα δύο Ισραηλινά μη επανδρωμένα HERON όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Newpost και πραγματοποιούν τις πρώτες τους δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Στο νησί έχει μεταβεί ομάδα Ισραηλινών όπως και τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εκπαιδεύτηκαν τους τελευταίους μήνες στον Ισραήλ. Τα HERON αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι να είναι πλήρως επιχερησιακά δίνοντας λύσεις στο ζήτημα της επιτήρησης του Αιγαίου και των θαλάσσιων συνόρων της χώρας.Eίχε προηγηθεί η συμφωνία για παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων για τα επόμενα 22 χρόνια από την Ισραηλινή εταιρεία ELBIT.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι η πολιτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του Ισραήλ με τον Ναφτάλι Μπενέτ να αναλαμβάνει στη θέση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν θα μεταβάλλει στο παραμικρό την ισχυρή σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών. Ο υπουργός άμυνας Μπένι Γκαντζ, εταίρος μέχρι τώρα του Νετανιάχου παραμένει άλλωστε στη θέση του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, στη Λεωφόρο Μεσογείων οι συναντήσεις με τους επίδοξους «μνηστήρες» ανεβαίνει κλίμακα, με το Πολεμικό Ναυτικό να ζητά ολοένα και περισσότερα στοιχεία, είτε αυτά είναι επιχειρησιακά, είτε αφορούν το επιχειρηματικό πλάνο των εταιριών, σύμφωνα με το HellasJournal.com.

Οι Ναύαρχοι φαίνεται ότι έχουν πάρει την πολιτική έγκριση, μετά και την ενημέρωση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε οι επαφές στο Άμστερνταμ να πάνε αρκετά βήματα παρακάτω και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, καθώς ένα είναι το ζητούμενο, το Πολεμικό Ναυτικό να βρεθεί τώρα με πλοία- ανάσα για τον στόλο.

Μπορεί να έχουν προσφερθεί μεταχειρισμένα πλοία, ακόμη και δωρεάν ή και προτάσεις για ναυπηγήσεις νέων μικρότερων φρεγατών γεγονός- δέλεαρ για το ναυτικό, αλλά από την άλλη πλευρά η άμεση ενίσχυση του στόλου έχει κριθεί επιτακτική και η διαθέσιμη φρεγάτα, πιο κοντά απ’ όλα τα υπόλοιπα είναι οι φρεγάτες της Ολλανδίας «Μ».
Οι νέες συσκέψεις, μετά τις επισκέψεις των ενδιαφερομένων «μνηστήρων» για τις Ελληνικές φρεγάτες ξεκίνησαν στο Επιτελείο, με το Πολεμικό Ναυτικό να συλλέγει επιπλέον δεδομένα και να τα προσθέτει στον κάθε φάκελο που έχει αξιολογήσει, ξεχωριστά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ