Ο Eρντογάν παρουσιάζει την Τουρκία ως μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, ακόμη και στον κατασκευαστικό τομέα οπλικών συστημάτων. Μία από τις ανακοινώσεις του είναι η αποκλειστικά εγχώρια παραγωγή, του άρματος μάχης Altay. Αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, που θέλει να καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανεξάρτητες.
Oι λόγοι ανάπτυξης αυτού του τανκ είναι, αφ’ ενός διότι ο στόλος των αρμάτων μάχης γηράσκει και αφ’ετέρου ορισμένα τάνκ Leopard 2 της Τουρκίας από το τουρκικό απόθεμα, βγήκαν εκτός ενεργείας από πυραύλους, νάρκες και αυτοσχέδια εκρηκτικά συστήματα (IED) στη Συρία.
Το βασικό πρόβλημα στο Altay, είναι με τον κινητήρα και τη μετάδοση κίνησης.
Οι ελπίδες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει έναν γερμανικό κινητήρα μειώθηκαν όταν το Βερολίνο, το οποίο επέβαλε εμπάργκο όπλων στη χώρα, για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία.
«Δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας πιθανότατα, θα προμηθεύσουν το νέο άρμα μάχης της Τουρκίας Altay με κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων», γράφει ο αναλυτής άμυνας Caleb Larson.
Τα εξαρτήματα του κινητήρα και τα κιβώτια κίνησης από το κύριο τανκ K2 της Νότιας Κορέας, ενδέχεται να ενσωματωθούν στα νέα σχέδια του Altay, αλλά ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα έχουν γερμανική προέλευση, δήλωσε ο Larson.
Για να επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία γερμανικής προέλευσης, η Νότια Κορέα θα πρέπει «είτε να αφαιρέσει, είτε να τροποποιήσει τα γερμανικά στοιχεία στα πακέτα ισχύος τους, για να μην ξεφύγει από το εμπάργκο όπλων του Βερολίνου», είπε.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί, στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και στη μείωση της εξάρτησης από ξένα όπλα. Η χώρα υποστηρίζει ότι το Altay είναι μια πλήρως εγχώριας παραγωγής , ωστόσο, «το έργο μοιάζει καλύτερα με το «τέρας του Φρανκενστάιν» ως συνονθύλευμα εξαρτημάτων από την Τουρκία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία», ανέφερε ο αναλυτής.
Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της αγοράς των Ρωσικών συστημάτων S-400 αρχίζουν να αποδίδουν και η συνέχεια τους παρουσιάζει ενδιαφέρον.