Η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, είναι ένας τομέας στον οποίο η Μόσχα έχει θεωρηθεί ότι έχει ένα σημαντικό - και ενδεχομένως σοβαρό- προβάδισμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ρωσία διεξάγει δοκιμές της νέας κατηγορίας πυραύλων Tsirkon / Zircon και προσπαθεί για πιθανές υψηλές ταχύτητες των πυραύλων , οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις 8 Mach. Αυτό θα έδινε στους στόχους λίγο χρόνο να αντιδράσουν.
Ακόμα και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων, ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει μεγάλα άλματα και όλα δείχνουν, ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος, θα μπορούσε να είναι η ραχοκοκαλιά των συμβατικών δυνάμεων αποτροπής της Ρωσίας.
«Το δυναμικό των μη πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής, κυρίως των όπλων ακριβείας, ενισχύεται. Τα υπερηχητικά συστήματα διαφόρων βάσεων θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τους», δήλωσε ο Στρατηγός Αρχηγός του Ρώσικου υπουργείου Άμυνας, σε ετήσια συγκέντρωση διοικητών την Τρίτη, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο Tass.
Ο αρχηγός άμυνας πρόσθεσε, «ο στρατός και το ναυτικό εκτελούν συνεχώς καθήκοντα, που απαιτούν από τους διοικητές να έχουν μια βαθιά διοίκηση της κατάστασης, γνώση των δυνατοτήτων των δυνάμεων και των πόρων τους».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα , ο Shoigu είχε συζητήσει με τους Ρώσους στρατιωτικούς ηγέτες την πρόσθετη προμήθεια υπερηχητικών και υψηλής ακρίβειας όπλων μεγάλης εμβέλειας.
«Το θέμα της ανάπτυξης και της διάθεσης όπλων μεγάλης ακρίβειας, βρίσκεται υπό ειδική παρακολούθηση από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», εξήγησε ο Shoigu. «Υπάρχει δέσμευση, να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, στον αρχηγό του κράτους μέχρι τον Απρίλιο».
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι τόσο γρήγοροι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να φέρουν εκρηκτικά, καθώς ο αντίκτυπος από κάτι που ταξιδεύει υπερηχητικά θα δημιουργούσε μια καταπληκτική έκρηξη, ενώ η κατάρριψη τους είναι δύσκολο, επειδή τα όπλα είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτα. Επιπλέον, επειδή οι πύραυλοι μπορούν να ταξιδεύουν τόσο γρήγορα μέσα στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν ένα πεδίο πλάσματος που γίνεται απορροφητικό ραντάρ. Αυτό με τη σειρά του κάνει τους πυραύλους πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Πιστεύεται επίσης, ότι η Ρωσία έχει γίνει η πρώτη χώρα που έχει υπο-πλανητικούς πυραύλους με βάση τα υποβρύχια. Αυτό επιτρέπει στην πλατφόρμα εκτόξευσης να παραμείνει κρυμμένη, και καθώς οι πύραυλοι μπορούν να εκτοξευτούν χωρίς να χρειάζεται να εμφανιστούν, τα υποβρύχια θα μπορούσαν να ταξιδέψουν κοντά σε στόχους και να μειώσουν περαιτέρω τον περιορισμένο χρόνο αντίδρασης.
Η αρχή της Μόσχας επαινέθηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε τις ικανότητες του πυραύλου Τσιρκόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους.
«[Ο πύραυλος Tsirkon] μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε σταθερούς αερομεταφορείς όσο και σε επιφανειακά και υπόγεια πλοία», σημείωσε ο Πούτιν. «Πού μπορεί να τοποθετηθεί; Σε ουδέτερα νερά. Έτσι, μπορείτε να υπολογίσετε το εύρος και την ταχύτητα και όλα θα γίνουν καθαρά. Αυτό αλλάζει και επηρεάζει κάπως την κατάσταση; Φυσικά, το αλλάζει και το επηρεάζει ».
Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε πολλαπλές δοκιμές του Tsirkon, από ένα πλωτό επιφανειακό σκάφος στη Θάλασσα του Μπάρεντς κοντά στην περιοχή της Αρκτικής. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από κρατικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο, έδειξε τη νυχτερινή εκτόξευση αυτού που φέρεται να είναι ένας πύραυλος Tsirkon που πετά στον ουρανό.