Το βαρύ μη επανδρωμένο εναέριο όχημα της Ρωσίας Okhotnik, ολοκλήρωσε τις δοκιμές πτήσης. Οι δοκιμαστικές πτήσεις, έγιναν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κέντρου Κατάρτισης Καταπολέμησης και Χρήσης Καταπολέμησης των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα στόν χώρο εκπαίδευσης Ashuluk, έγιναν αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις του Okhotnik, σε συνδιασμό με λειτουργικούς προσομοιωτές κατευθυνόμενων πυραύλων αέρα-αέρα. Τέτοιοι πύραυλοι στην έκδοση μάχης έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν άλλα αεροσκάφη.
Οι προσομοιωμένοι πύραυλοι «διαθέτουν περίβλημα και όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ενός αντίστοιχου πυραύλου, αλλά στερούνται κινητήρα και κεφαλής», αν και διαθέτουν συσκευές ραντάρ και υπέρυθρες υποδοχές. Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα των δοκιμών είναι ασαφές, η πηγή της RIA επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δοκιμές ήταν πρόσφατες.
Okhotnik
Στην τελική μορφή, το Okhotnik θα λειτουργεί ως προπομπός άλλων επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα, συγκεντρώνοντας και μεταφέροντας πληροφορίες μάχης σε πιλότους και φυσικά θα τους προστατεύει απορροφώντας τους εισερχόμενους εχθρικούς. - πυραύλους αέρα ή επιφανείας. Οι πλατφόρμες τύπου πιστού Wingman. Επίσης θα μπορεί να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη ή στόχους εδάφους μέσω επανδρωμένου πιλοτικού ελέγχου.
Οι πρόσφατες δοκιμές πτήσεων του Okhotnik προσπάθησαν να συνδέσουν τα μη επανδρωμένα συστήματα πυραύλων Okhotnik και τα αεροηλεκτρικά αεροσκάφη με ένα μαχητικό Su-57, που επίσης σχεδιάστηκε από την ρωσική αεροδιαστημική εταιρεία Sukhoi
.
Αν και οι ρωσικές πηγές έχουν επικαλεστεί τις δυνατότητες μυστικότητας του Okhotnik, το drone μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο μια πλατφόρμα διατομής μειωμένου ραντάρ, παρά ένα πραγματικό κρυφό αεροσκάφος. Ενώ το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο με πτερύγια, το κρυφό προτιμώμενο σχήμα του, πιθανότατα θα υποβαθμίζεται σημαντικά από τις πολλές μεγάλες κεραίες, αεροσκάφη και άλλες ανώμαλες ορατές προεξοχές.
Βεβαίως, η επικαλούμενη μυστική επίστρωση του Okhotnik θα βοηθούσε στη μείωση μερικών αυτών των μειονεκτημάτων, αλλά το αεροσκάφος θα έπρεπε πιθανώς να υποβληθεί σε σημαντικό επανασχεδιασμό για να θεωρηθεί πραγματικά αόρατο.
Η πρόσφατη πορεία της εξελιγμένης κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων υπογραμμίζει πόσο σημαντικό θα είναι για το μέλλον του εναέριου πολέμου και δεν περιορίζεται μόνο στη Ρωσία . Οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν γρήγορα για να συνδυάσουν μεγάλες πλατφόρμες ικανές για μάχη με επανδρωμένα αόρατα μαχητικά.