Οπλικά συστήματα

Τρομερό σενάριο: Θα πουλούσε ποτέ πραγματικά η Βόρεια Κορέα μία από τις ατομικές της βόμβες;

Έντονα απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και κυρίως την Αμερική η πιθανότητα το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να πουλήσει σε τρομοκρατικές ομάδες πυρηνικά-ατομικά όπλα για να εξοικονομήσει πόρους και για να αποτελέσει μια ακόμη απειλή έχοντας ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα του απειλώντας τη Δύση σε μια παρατεταμένη περίοδο τρομοκρατίας.  

Βασικό σημείο: Η Βόρεια Κορέα έχει έναν τρόπο να κερδίσει μετρητά με την πώληση όπλων μαζικής καταστροφής. Αλλά αυτό θα συνεπαγόταν μεγάλους κινδύνους. Καθώς η οικονομική θέση της Βόρειας Κορέας επιδεινώνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος να πουλήσει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων. Η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε την πέμπτη πυρηνική δοκιμή στις 9 Σεπτεμβρίου και ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε κεφαλή που μπορεί να τοποθετηθεί σε πυραύλους. 

Αυτό το τεστ εκτιμάται ότι είχε απόδοση 25–30 κιλοτόνια - σημαντικά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες δοκιμές. Ενώ το μέγεθος της δοκιμής εξέπληξε ορισμένους αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον παραμένει επικεντρωμένη στη Μέση Ανατολή. Ομοίως, οι επακόλουθες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας που έληξαν σε αποτυχία στις 15 και 20 Οκτωβρίου κέρδισαν λίγη προσοχή.

Φαίνεται να υπάρχει εκ των πραγμάτων αποδοχή από ορισμένους στην Αμερική ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα συμφωνήσει να αποπυρηνικοποιηθούν ανεξάρτητα από τις όποιες παραχωρήσεις της Δύσης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ανώτερος επικεφαλής πληροφοριών του Τζέιμς Κλάπερ, παρατήρησε σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ότι «η ιδέα να υποχρεωθούν οι Βόρειοι Κορεάτες να αποπυρηνικοποιηθούν είναι πιθανώς χαμένη αιτία». 

Παρά τις παρατηρήσεις του Clapper, οι αξιωματούχοι στο σύνολό τους συνεχίζουν να επιμένουν ότι η πυρηνική Βόρεια Κορέα δεν έχει άλλη επιλογή ανεξάρτητα από την απροθυμία τους να αφοπλιστούν.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν ανησυχίες για την πιθανή μεταφορά της πυρηνικής τεχνολογίας και γνώσεων της Βόρειας Κορέας σε μη κρατικούς φορείς. Η Χίλαρι Κλίντον θεωρεί την «αναζήτηση πυρηνικού όπλου» σοβαρή απειλή, επειδή «η μεγαλύτερη απειλή όλων θα ήταν οι τρομοκράτες να πάρουν τα χέρια τους σε χαλαρά πυρηνικά υλικά». Πόσο πιθανό είναι η Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει πώληση πυρηνικών όπλων με μια τρομοκρατική ομάδα;

Μέχρι αυτό το σημείο, ο πολλαπλασιασμός των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας φάνηκε να περιορίζεται από τα κυρίαρχα κράτη. 

Βασικό είναι σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν αποτυχημένες προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να εξοπλίσει το καθεστώς Καντάφι και να συνεργαστεί για την δημιουργία πυρηνικών όπλων της Συρίας.

 

Με την πάροδο των ετών, η Βόρεια Κορέα δημιούργησε ένα δίκτυο ξένων συνδέσεων για να εξουδετερώσει τους πυραύλους και τα εξαρτήματά της. Καθώς οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση παραμένουν ανύπαρκτες και οι ξένες κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος σφίγγουν, υπάρχουν τρομακτικές ανησυχίες ότι η Πιονγκγιάνγκ που έχει έλλειψη μετρητών μπορεί να καταφύγει στην αντιμετώπιση των οικονομικών της μέσω της μαύρης αγοράς με τρομοκρατικές ομάδες ή συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.

Ενώ η απειλή μπορεί να φαίνεται φανταστική - ακόμη και για ένα κράτος τόσο αδιάφορο στους διεθνείς κανόνες όπως η Βόρεια Κορέα - οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί. Η επίσημη και ανεπίσημη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας ήταν πάντα μια μέθοδος παγκόσμιας προσέγγισης για τη Βόρεια Κορέα. 

Ο πυρηνικός πολλαπλασιασμός σε μη κρατικούς φορείς είναι μια βιώσιμη επιλογή για αυτό το καθεστώς. Η Πιονγκγιάνγκ παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ δέχεται χρηματοδότηση από την Κίνα η οποία έχει διατηρήσει το μικρό εμπόριο  και επέτρεψε στο κράτος να συνεχίσει να λαμβάνει υλικά και κεφάλαια για δοκιμές πυραύλων.

Καθώς επιβάλλονται αυστηρότερες κυρώσεις, η Βόρεια Κορέα θα πιεστεί να εξασφαλίσει κεφάλαια μέσω εναλλακτικών καναλιών. Όταν οι ταμειακές ροές και οι πόροι του κράτους στεγνώσουν, η πώληση πυρηνικής τεχνολογίας στον υψηλότερο πλειοδότη μπορεί να γίνει μια δελεαστική επιλογή για το καθεστώς Κιμ.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια πιθανότητα, τα ισχύοντα μέσα για την καταπολέμηση της διάδοσης - όπως η Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του Πολλαπλασιασμού - πρέπει να ενισχυθούν με περαιτέρω ενέργειες. Πρώτον, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παροτρύνει την Κίνα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα με στενή παρατήρηση σχετικά με τη διακίνηση σχάσιμων υλικών πέρα ​​από τα σύνορα Σινο-Βόρειας Κορέας. 

Ένα παράδειγμα αυτής της πρωτοβουλίας θα ήταν όμοια  με την κοινή έρευνα Σινο-ΗΠΑ για την υπόθεση του εκτεταμένου εμπορίου του Ομίλου Liaoning Hongxiang που φέρεται να περιλάμβανε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Δεύτερον, η παγκόσμια κοινότητα πληροφοριών πρέπει να συνεργαστεί και να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες εργαζομένους της Βόρειας Κορέας που έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο - ιδιαίτερα στη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Μπορεί να είναι αυτοί που μπορούν να παρακινηθούν να ενεργήσουν ως μεσάζοντες για την ανταλλαγή πυρηνικών μυστικών της Βόρειας Κορέας με χρήματα. Η ανίχνευση των πιθανών ριζών των πυρηνικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας μέσω των διακινούμενων εργαζομένων τους θα ήταν η ευκολότερη μέθοδος εντοπισμού.

Πρέπει να δοθεί επαρκής προσοχή στην πιθανή μεταφορά όπλων τεχνολογίας μαζικής καταστροφής. Αυτό πρέπει να συνδυάζεται με την ανταλλαγή πληροφοριών στην κοινότητα πληροφοριών σχετικά με τις συνδέσεις της Πιονγιάνγκ με τρομοκρατικές ομάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα ακολουθήσει ακόμη πιο επικίνδυνο δρόμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...