Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανοί: Ιδού γιατί οι S-400 είναι ένα ''θανατηφόρο'' οπλικό σύστημα

Οι δυνατότητες του S-400 είναι η ευελιξία και η ικανότητά του να επιτυγχάνει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, σύμφωνα με αμερικανούς αναλυτές.

Ο στρατιωτικός παρατηρητής Peter Suciu, ανέφερε για προγραμματισμένες ασκήσεις αεροπορικής άμυνας με πυραύλους S-400  οι οποίες πρόκειται να περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα συνεχιστούν έως τα μέσα Απριλίου.

Το «Triumf» της Ρωσίας S-400 - Όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler - είναι το τελευταίο σε μια σειρά πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-αέρος μεγάλης και μεσαίας εμβέλειας και τέθηκε σε λειτουργία το 2007. Το S-400 σχεδιάστηκε για να καταστρέφει αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε επίγειες εγκαταστάσεις. Οι πύραυλοι του μπορούν επίσης να δεσμεύσουν στόχους σε απόσταση έως 400 χλμ. Και σε υψόμετρο έως και 30 χλμ», γράφει ο Siciu.

Ο παρατηρητής επισημαίνει ότι ακόμη και όταν η Ρωσία επιδίωξε να οπλίσει τα στρατεύματά της εναέριας άμυνας με S-400, το σύστημα εξήχθη επίσης - πρώτα στην Κίνα και τη Λευκορωσία, και στην Τουρκία και την Ινδία. Οι εξαγωγές έχουν προχωρήσει παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Σικιού κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το σύστημα πυραύλων ως «εργαλείο οικονομικού πολέμου» για να οδηγήσει σε μια ρήξη στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Η Άγκυρα αρνήθηκε να σταματήσει τις αγορές των S-400 παρά την πίεση της Ουάσινγκτον, τελικά απομακρύνθηκε από το μαχητικό πρόγραμμα F-35 και  της επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Καθώς ο κατασκευαστής S-400 Almaz-Antey συνεχίζει να εργάζεται για τον διάδοχο του συστήματος - το S-500, ακόμη και όταν τα υπάρχοντα συστήματα συνεχίζουν να λαμβάνουν αναβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ταυτόχρονης ανάπτυξης μιας ποικιλίας πυραύλων για την παροχή και των δύο δυνατοτήτων μεγάλης εμβέλειας και εξαιρετικά ακριβή άμυνα μικρής εμβέλειας με χρήση αυτόνομων πυραύλων.

Από την έναρξη των παραδόσεων το 2007, η Ρωσία συγκέντρωσε τουλάχιστον 71 τάγματα S-400, με εκτοξευτές και άλλα εξαρτήματα χωρισμένα σε 34 συντάξεις, για συνολικά 560 εκτοξευτές. Η Ρωσία διαθέτει επίσης 125 τάγματα του παλαιότερου S-300, συνολικά πάνω από 1.500 εκτοξευτές στο απόθεμά της, με αυτά τα συστήματα να λαμβάνουν επίσης αναβαθμίσεις .

Πέρυσι, ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Alexei Krivoruchko ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικός λειτουργικός έλεγχος του S-500 και ότι η πρώτη παρτίδα του συστήματος θα παραδοθεί το 2021, με προγραμματισμένη παραγωγή πλήρους κλίμακας για το 2025. Το S-500  αναμένεται να έχει εμβέλεια 400-600 χλμ. και να είναι σε θέση να καταστρέψει υπερηχητικούς πυραύλους σε υψόμετρο κοντά στη Γη.

 

Πρέπει να αναφερθεί ότι αν και η Ελλαδα αγόρασε S-300 στα πλαίσια συμφωνίας του ΝΑΤΟ αυτοί αποθηκεύτηκαν στην μονάδα της ΠΑ στη Κρήτη, σε αντίθεση με την Τουρκία που τους κατέστησε πλήρως λειτουργικούς με αποτέλεσμα την αποβολή της από το πρόγραμμα των F35 διότι δεν θεωρείτε συμβατό με τα συστήματα της Δύσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...