Στην τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo.
O πρωθυπουργός σημείωσε πως εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, ενώ το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.
Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale
Απόκτηση 4 φρεγατών και την συντήρηση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
Απόκτηση 4 ελικοπτέρων Romeo
Απόκτηση τορπιλών και πυρομαχικών για το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς.
Πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών
Ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης» και θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212. Έχουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.
Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει.
Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – «Naval Strike Missiles» αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace.
Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς «πετά» αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής, σε δύσκολες συνθήκες.
Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.