UAV Heron
Οπλικά συστήματα

"Οπλοστάσιο" UAV η 110 Πτέρυγα Μάχης: Η Λάρισα πιθανή βάση των Heron

Η 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εξετάζεται ως πιθανή βάση για τα ισραηλινά UAV Heron που παραλαμβάνει η Ελλάδα, λόγω της εμπειρίας των στελεχών της εν λόγω εγκατάστασης στα μη επανδρωμένα και την παρουσία των αμερικανικών MQ-9 Reaper. H αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι θέμα χρόνου και η παρουσία των UAV Heron θα έχει καθοριστικό στην επιτήρηση του ελληνικού εναέριου χώρου με μειωμένο κόστος και ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, θα αποτελέσει η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας Ελευθερία, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας ,θα εξετάσει ως βάση επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «He­ron», που θα αποκτηθούν από το Ισραήλ.

Η Γενική Διεύ­θυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥπΕΘΑ ανακοίνωσε προχθές ως γνωστόν την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους του Ισ­ραήλ, με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πως «το Ισ­ραήλ θα ενοικιάσει «Heron UAV’s» στην Ελλάδα. Το σύστημα θα χρη­σιμοποιηθεί κυρίως για την άμυνα ίων συνόρων».

Το ΓΕΕΘΑ είναι αυτό που θα απο­φασίσει την αποστολή των ισραηλινών drones και με βάση τον επιχει­ρησιακό ρόλο τους θα αποφασίσει και για τη βάση από την οποία θα επιχειρούν.

Επισήμως σήμερα θεω­ρείται «πρόωρη» η συζήτηση για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσουν επιχειρησιακά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες υστερούν στο θέμα των UAV.

Πρακτικά ωστόσο «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η βάση της Λάρισας» με δεδομένη την εμ­πειρία σε θέματα UAV, ενώ στην 110 Πτέρυγα Mάχης εδρεύουν τα ελληνικά μη επανδρωμένα «Πήγασος».

Όπως είναι γνωστό, από τη Λάρισα επιχειρούν και τα μη επαν­δρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, τα οποία αυτές τις ημέρες δεν φαίνεται να πραγματοποι­ούν πτήσεις προσωρινά καθώς η Αεροπορική Βάση της Λάρισας περιλαμβάνεται στη νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Coope­ration Agreement – MDCA) που υπέγραψαν πρόσφατα Ελλάδα και ΗΠΑ, επεκτείνοντας τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Το ΓΕΕΘΑ θα εξετάσει τον επιχειρη­σιακό ρόλο των UAV Heron και με δεδομένες τις εξελίξεις σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας με αφορμή το προσφυγικό, αλλά και τις εξελίξει σε περιοχές ΑΟΖ, θα αποφασίσει για την έδρα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιλέγοντας Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας – που θα έχει και τον χειρισμό των UAV – μεταξύ Λάρισας και Kρήτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Κακάρα στην Ελευθερία, τα ισραηλινά «Heron», που θα απο­κτηθούν με τη μέθοδο της μίσθωσης για τρία χρόνια, θα αναβαθμί­σουν ουσιαστικά επιχειρησιακά, στο σκέλος της επιτήρησης της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με δεδομένο ότι οι δυνατότητες των ισραηλινών UAV «προσεγγίζουν» τις δυνατότητες των αμερικανικών MQ-9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το drone Heron, το οποίο χρησιμοποιείται από τον Ισραηλινό στρατό και στο πολεμικό ναυτικό είναι εξοπλισμένο με συστήματα  ημέρας και νύχτας, ραντάρ ναυτικής περιπολίας και διαθέτει δορυφορικές επικοινωνίες.

“Θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα κυρίως για την άμυνα στα σύνορα, ανέφερε το υπουργείο του Ισραήλ σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας επεκτείνονται”, γράφει η  ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. "Ελπίζουμε να υπογράψουμε πρόσθετες συμφωνίες με την Ελλάδα, καθώς και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, βοηθώντας τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, σε περιόδους της πανδημίας του κορονοϊού και πέραν αυτού", δήλωσε ο Γιέρ Κούλας, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ στην ισραηλινή εφημερίδα.

Σαφώς και η συνεργασία των δύο πλευρών δεν θα μείνει εκεί και θα έχουμε και άλλες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ σε αμυντικά προγράμματα που θα αφορούν ακόμα και συμπαραγωγή συστημάτων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τομέα των ναυτικών μη επανδρωμένων σκαφών που έχουν μεγάλη άνθηση.   

Επίσης η ενεργειακή συμφωνία των δύο χωρών και ο αγωγός East Med αποτελούν το πιο σημαντικό έργο στην Α.Μεσόγειο με το οποίο όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Ελλάδα, η Αίγυπτος ακόμα και η Λιβύη του Χαφτάρ όμως, θα μπορούν να διακινούν ελεύθερα και κυρίως με ασφάλεια το αέριο τους στην Ευρώπη. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ