Οπλικά συστήματα

Προς συμφωνία με τις ΗΠΑ για εξοπλισμό μαχητικών - Αντιπρόεδρος Lockheed Martin: "Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να προμηθευτεί με F-35"

Συνέντευξη του κ. Ντένη Πλέσσα, αντιπροέδρου της αμερικανικής Lockheed Martin για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική στη Voria.gr και τον Γιώργο Δώρα, επιβεβαιώνει εκ νέου το ελληνικό ενδιαφέρον για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, μετά από τη - φαινομενική προς το παρόν - κατάρρευση της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το γεωπολιτικό "στρίμωγμα" που υφίσταται η Τουρκία αποτελεί σίγουρα κέρδος χρόνου για την Αθήνα και ανοίγει πολλές "πόρτες" για συμφωνίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιβίωση μιας χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας της και ως εκ τούτου η Ελλάδα, που έχει στα ανατολικά της σύνορα ένα γείτονα με τη νοοτροπία της Τουρκίας είναι υποχρεωμένη να εξοπλίζεται διαρκώς.

Τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F–16, ενώ λόγω της έντασης ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανότητα να προμηθευτεί η Ελλάδα τα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Και στις δύο περιπτώσεις παραγωγός εταιρία είναι η Lockheed Martin, η οποία συμμετέχει στην 84η ΔΕΘ. Με αυτή την αφορμή ο Έλληνας αντιπρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Ντένης Πλέσσας μιλάει στη Voria.gr και εξηγεί τα δεδομένα ενός κόσμου που παραμένει εν πολλοίς αθέατος.

Κύριε Πλέσσα, που βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας;

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης αποτελούσε, εδώ και πολλά χρόνια, την πιο κρίσιμη και επείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία(ΠΑ) ειδικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2009, όλοι οι υπουργοί Αμύνης, οι αρχηγοί της ΠΑ, αλλά και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ έχουν εκφράσει την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση.

Η ΠΑ μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ανάλυση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών απειλών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναβάθμιση 84 μαχητικών αποτελεί το πλέον οικονομικά αποδοτικό πρόγραμμα προσφέροντας μεγάλη επιχειρησιακό όφελος για την ΠΑ και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα αναβαθμισμένα F-16 με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (το γνωστό πλέον σε όλους AESA), σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας LINK 16, σύγχρονους αισθητήρες αλλά και συστήματα ασφαλείας (όπως το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος) δημιουργούν έναν σύγχρονο στόλο ικανό να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές στην περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα παρέχει την απαραίτητη διαλειτουργικότητα με τα μαχητικά F-35, 5ης γενιάς, καθώς και με διάφορες άλλες χερσαίες και θαλάσσιες πλατφόρμες.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα επιλύσει, επίσης, στο μέγιστο βαθμό προβλήματα διαθεσιμότητας των αεροσκαφών που αναμενόταν να αυξηθούν στο εγγύς μέλλον λόγω της γήρανσης των σημερινών συστημάτων και της μείωσης των πηγών παραγωγής.

Ποιο είναι το τελικό κόστος της αναβάθμισης;

Το κόστος της διακρατικής συμφωνίας (LOA) για την αναβάθμιση των F-16 ανέρχεται σε 1,528 δις δολάρια, εκ των οποίων 998 εκατομμύρια δολάρια είναι το συμβόλαιο της Lockheed Martin με την Αμερικανική κυβέρνηση και τα εναπομείναντα 530 εκατομμύρια δολάρια είναι το κόστος των υπηρεσιών και υλικών που προσφέρει η Αμερικανική κυβέρνηση (USAF). Να τονίσω ότι η διαδικασία LOA του FMS (Foreign Military Sales) διασφαλίζει τόσο την απόλυτη διαφάνεια του προγράμματος όσο και την υλοποίηση του εντός των τεθέντων τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και του κόστους που έχει ήδη προσδιορισθεί ως ανωτέρω.

Ποιο θα είναι το επίπεδο συμμετοχής στο πρόγραμμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα της ΕΑΒ;

Το πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών F-16, έχει δομηθεί από την Αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin με τέτοιο τρόπο που να μεγιστοποιείται η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας αλλά και να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του εφοδιασμού και πληροφοριών του οπλικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει όλες τις φάσεις του προγράμματος στην Ελλάδα πλην της σχεδίασης και ανάπτυξης, της προμήθειας των επί μέρους ηλεκτρονικών συσκευών και της ανάπτυξης του απαιτούμενου λογισμικού που θα πραγματοποιηθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία στις ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία θα διασφαλίσει έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από την ενεργό συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Πρέπει να τονισθεί ότι πλην ενός πρωτοτύπου αεροσκάφους κανένα άλλο F-16 δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα προκειμένου να υποστεί οποιεσδήποτε εργασίες αναβάθμισης στις ΗΠΑ.  Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι προ 8 - 10 ετών η ΕΑΒ με την τεχνική υποστήριξη της Lockheed Martin πραγματοποίησε την αναβάθμιση 90 περίπου αεροσκαφών F-16 της USAF με την τεχνική υποστήριξη της Lockheed Martin μέσω της οποίας αποκτήθηκε και η σχετική εμπειρία / τεχνογνωσία.

Πλην της ΕΑΒ, αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού πρόκειται να εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα προσφέροντας υπο-κατασκευαστικό έργο υποστήριξης της εν λόγω αναβάθμισης (σχεδίαση και κατασκευή καλωδιώσεων, σχεδίαση και κατασκευή δομικών τμημάτων υποστήριξης, ειδικών εργαλείων, κ.α.).

Η Ελληνική αμυντική βιομηχανία θα λάβει λοιπόν σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές και μεγάλο φόρτο εργασίας έως και 300 εκατ. δολ. το 1,528 δισ. δολ. του συνολικού κόστους του προγράμματος, παρέχοντας νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα της ΕΑΒ και αυξάνοντας την οικονομική της ανάπτυξη.

Αναμένουμε επίσης ότι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και η ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, παρέχοντας μελλοντικές ευκαιρίες για την εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων για άλλους διεθνείς χρήστες του F-16.

Ποια είναι η εμπειρία της Lockheed Martin από την συνεργασία της με την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

Η Lockheed Martin, εντός του πλαισίου της αγοράς μαχητικών F-16, έχει υλοποιήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εικοσιπέντε ετών, με απόλυτη επιτυχία, μια σειρά από αντισταθμιστικά προγράμματα -και όχι μόνον- με στόχο την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεχής μεταφορά τεχνολογίας στην ΕΑΒ και σε άλλες ελληνικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την κατασκευή σύγχρονων υποδομών αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Η ΕΑΒ αποτελεί την τελευταία 15ετία τον μοναδικό προμηθευτή της Lockheed Martin παγκοσμίως σε συγκεκριμένα τμήματα των μαχητικών F-16 (αεραγωγοί, ουραίο τμήμα, δεξαμενές καυσίμου, κ.α.), καθώς και σε μεγάλα τμήματα της ατράκτου για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J. Οι σημαντικές διεθνείς παραγγελίες για F-16 και C-130J  έχουν προσδώσει στην ΕΑΒ ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, με οφέλη την αύξηση των εξαγωγών και τη διατήρηση πολλών θέσεων εργασίας, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης. Πρέπει δε να επισημανθεί ότι προκειμένου να καταστούν δυνατά τα ανωτέρω, η Lockheed Martin προέβη σε σημαντικές επενδύσεις στην ΕΑΒ με σκοπό την εγκατάσταση και επέκταση των γραμμών παραγωγής της, την παροχή τεχνογνωσίας σε σύγχρονες αεροπορικές κατασκευές, την εκπαίδευση του προσωπικού, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, κλπ. Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν στο εκσυγχρονισμό της ΕΑΒ και της επέτρεψαν να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να μπορέσει να διαγωνιστεί ξένες αμυντικές βιομηχανικές με επιστέγασμα το συμβόλαιο αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της USAF στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την μελλοντική ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας στην αποτροπή των σύγχρονων και μελλοντικών απειλών; Υπάρχει περίπτωση να προμηθευτεί η Ελλάδα τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 για τα οποία υπάρχει εμπλοκή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία;

Η χώρα μας σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή αμυντικά προγράμματα, εξασφαλίζοντας αφενός την αύξηση στην αποτρεπτική μας ικανότητα και αφετέρου ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία. Δεδομένου ότι η αναβάθμιση των F-16 ήδη υλοποιείται το επόμενο βήμα θα είναι η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. Η Lockheed Martin είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που σχεδιάζει και κατασκευάζει τα μοναδικά μαχητικά 5ης γενιάς, το F-22 και το F-35. Και δεδομένου ότι το F-22 δεν έχει παραχθεί ποτέ για οποιονδήποτε άλλο χρήστη εκτός των ΗΠΑ, το F-35 είναι το μοναδικό διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, το JSF F-35 Lightning II, σχεδιάστηκε με αποκλειστικό σκοπό να μετασχηματίσει τον τρόπο διεξαγωγής όχι μόνο του αεροπορικού πολέμου, αλλά όλης της σύρραξης. Τα εξελιγμένα πτητικά του χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων που επιτρέπουν τη συγχώνευση δεδομένων, τον δικτυοκεντρικό του χαρακτήρα, καθώς και την αξιοπιστία και την ευκολία συντήρησής του, το καθιστούν ως την κεντρική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξαχθεί το μεγαλύτερο μέρος ενός πολέμου στον 21ο αιώνα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά προγραμμάτων μαχητικών αεροσκαφών, η ανάπτυξη ενός νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς, όπως είναι το F-35, προβλέπει ένα εξαιρετικά μικρό κόστος ανά τιμή μονάδας (fly away) σε σύγκριση με τα σημερινά προγράμματα 4ης γενιάς, όπως και σημαντικά μειωμένο κόστος κύκλου ζωής, τόσο λόγω του εξασφαλισμένου μεγάλου αριθμού παραγγελιών (οικονομίες κλίμακας) και κατά συνέπεια της βιωσιμότητας του προγράμματος για τις επόμενες δεκαετίες, όσο και λόγω των σύγχρονων διαδικασιών σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής που υιοθετήθηκαν από την LM σε όλη την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος.

Τέλος, θέλω να τονίσω το πλαίσιο του πολυεθνικού χαρακτήρα του προγράμματος, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του F-35, όπου μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν ήδη ως εταίροι στο πρόγραμμα, υποδηλώνοντας την ανάγκη και επιθυμία των χωρών αυτών για μετάβαση σε ένα πρόγραμμα μαχητικών 5ης γενιάς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ