Μετά την δημιουργία ετοιμοπόλεμων μοιρών UAV Bayraktar και Akinci (Raider) σε ρόλο ουσιαστικά UCAV με χρήση πυραύλων MAM-L, με τις οποίες θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να εξουδετερώσουν, σε μια πιθανή ελληνοτουρκική διένεξη, την ελληνική αεράμυνα (ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους (αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά), ετοιμάζουν και χερσαίο στόλο μη επανδρωμένων ΤΟΜΑ για πολεμικές επιχειρήσεις όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
https://youtu.be/MWFdcNNIfzY?t=1
Πρόκειται για χερσαία μη επανδρωμένα ερπυστριοφόρα (νέο μικρό άρμα μάχης ASELSAN), με τα οποία θα προσπαθήσουν να δράσουν υποστηρικτικά στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις που ευρίσκονται στην άλλη πλευρά του Έβρου, προσπαθώντας πιθανόν να κινηθούν, ακόμη και μέσα στο ποτάμι, μιας και για αυτά τα οχήματα δεν υπάρχει περιορισμός κινήσεων.
’‘Οι τουρκικές εταιρείες αμυντικού κλάδου συνεχίζουν να εργάζονται υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων, τα οποία θα είναι απαραίτητα στοιχεία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.
Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει το έργο της στον τομέα των χερσαίων μη επανδρωμένων οχημάτων με τις ένοπλες δραστηριότητες δοκιμής του οχήματος", αναφέρει η σχετική τουρκική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζουμε ότι η ASELSAN έχει κατασκευάσει ερυστριοφόρο άρμα μάχης με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο ενώ το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να «φορτωθεί» με μεγάλο όγκο οπλικών συστημάτων (μικρούς πυραύλους, πολυβόλα, πυροβόλα μικρού διαμετρήματος) και συστημάτων παρατήρησης.
Ο ειδικός μηχανικός της τουρκικής εταιρείας δήλωσε ότι:
«Το γεγονός ότι η πλατφόρμα είναι μη επανδρωμένη μας επιτρέπει να την ελέγξουμε εξ αποστάσεως. Ο χειροκίνητος έλεγχος μας επιτρέπει να ελέγχουμε το κοντινό εύρος.
Έχουμε επίσης μια μεγάλη συσκευή ελέγχου και με αυτήν αποστέλλουμε το όχημα σε ειδικές αποστολές .
Η χρήση του δεν επιτρέπει απώλειες προσωπικού ενώ χρησιμοποιείται σε ειδικές καταστάσεις και αποστολές".
Αυτό ακριβώς "καίει" την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που μετρά πολλές και σοβαρές απώλειες στην Συρία, διακινδυνεύοντας ακόμα πιο σοβαρές αντιδράσεις από τον τουρκικό λαό που τις υφίσταται, στην προσπάθεια ικανοποίησης των οθωμανικών σχεδίων του σουλτάνου Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται δε ότι το ινστιτούτο TUBITAK εργάζεται για την δημιουργία τουρκικού μη επανδρωμένου μικρού υποβρυχίου σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι που θα στοχοποιεί πραγματικά τις ελληνικές βραχονησίδες και μικρονήσους.
Η αντιμετώπιση όλων αυτών συστημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να γίνει άμεσα από την ελληνική πλευρά, είτε με αντίστοιχα ελληνικά συστήματα, είτε με άμεσες αγορές από το εξωτερικό, διότι σε 2 χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν τα συστήματα αυτά σε μεγάλους αριθμούς και τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.
Η ελληνική στρατιωτική, και κυρίως η πολιτική ηγεσία οφείλει να λάβει υπόψιν της τα σχέδια αυτά, τα οποία οι Τούρκοι δοκιμάζουν και στην Λιβύη, που αποτελεί ένα νέο "πεδίο βολής", για την δοκιμή των άνομων σχεδίων τους τόσο κατά της Κύπρου όσο και κατά της Ελλάδος.