Οπλικά συστήματα

F-16 Block 30: Η ελληνική απάντηση σε Κροατία και ΗΑΕ - Αναλυτικά η προσφορά της ΠΑ

Η ελληνική απάντηση σε Κροατία και ΗΑΕ για την πώληση των F-16 Block 30. 

Απάντηση στα δυο αιτήματα για τη διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε η Ελλάδα τόσο στην Κροατία, όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν από περίπου μια εβδομάδα σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού πενταγώνου. Στην έκθεση που απεστάλη στις δυο χώρες, αναφέρονται αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για την προσφορά των Block 30, των παλαιότερων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμπλήρωσαν 30 συναπτά έτη πολύτιμης προσφοράς κυρίως στον τομέα της αναχαίτισης στο Αιγαίο, όπως αναφέρεται στο hellasjournal.com.

Ειδικότερα διευκρινίζεται πως τα Block 30 μπορούν να εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο των F-16 Block 52 plus, με απάρτια τα οποία πρόκειται να προέλθουν από τον στόλο των 55 υφιστάμενων αεροσκαφών που προμηθεύτηκε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia III. Εδώ οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως από τα απάρτια των Block 52 plus, δύναται να αναβαθμιστούν τόσο τα Ελληνικά F-16 Block 50 (που είναι 37) και σχηματίζουν δυο Μοίρες στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, αλλά και ο στόλος των 32 Block 30. Οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, εξηγούσαν πως πρόκειται για υλικά που όπως προβλέπεται θα προκύψουν από τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 στο επίπεδο Viper.

Στην πρόταση της Πολεμικής Αεροπορίας για τα «30άρια» και η ΕΑΒ Επιπλέον η προτεινόμενη αναβάθμιση στον στόλο των Block 30 που προσφέρονται, περιλαμβάνει δομικές αναβαθμίσεις και γενική συντήρηση των αεροσκαφών. Οι εργασίες αυτές θα μπορούν να γίνουν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα με παράλληλη υποστήριξη από την κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών. Πρόκειται για μια διαδικασία που οι εκτιμήσεις για την αναβάθμιση των αεροσκαφών θα διαρκέσει κατά προσέγγιση περίπου τα τέσσερα με πέντε χρόνια, γεγονός που θα δώσει ακόμη μια πνοή στην ΕΑΒ αλλά και βαρύτερο έργο αν σκεφτεί κανείς και την επερχόμενη αναβάθμιση των 84 στο επίπεδο Viper.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως παρουσιάζει το κόστος για την αναβάθμιση, του συνόλου των 32 μαχητικών F-16 Block 30, που αγγίζει τα 392.800.000 δολάρια και διευκρινίζεται πως το νούμερο αυτό υπόκειται σε αναπροσαρμογή αναλόγως με τον τελικό αριθμό αεροσκαφών που πρόκειται να πάρουν την οδό του εκσυγχρονισμού καθώς και το κόστος από τα υλικά που θα προκύψουν από τα αποθέματα της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι προφανές πως παρά τα όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς, ο στόλος των Block 30 είναι εφικτό ν’ αξιοποιηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χάρις σ’ έναν ενδιάμεσο εκσυγχρονισμό , στο πρότυπο που προτείνεται στην Κροατία και τα ΗΑΕ, κάτι που ήταν και στα Ελληνικά σχέδια που όμως παρέμειναν μόνο σχέδια, καθώς ήταν πέραν των δυνατοτήτων που παρείχε η διατιθέμενη πίστωση για το σύνολο του αεροπορικού στόλου των F-16.

Τέλος να θυμίσουμε πως το αρχικό σχέδιο της Κροατίας ήταν η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 (εκσυγχρονισμένων) από το Ισραήλ τα οποίο ωστόσο δεν έλαβαν άδεια εξαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Νωρίτερα η ίδια χώρα είχε αρχικά απορρίψει τα F-16 Block 30 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία είχαν προταθεί να πουληθούν για 12,8 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος συν έναν συνδυασμό δομικής αναβάθμισης για να επεκταθεί η επιχειρησιακή τους χρήση.

Οι έτεροι «μνηστήρες» των Block 30, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία επιδιώκουν να προμηθευτούν κι αυτά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς διαθέτουν μεγάλο υπόλοιπο ωρών πτήσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο προχωρημένης εκπαίδευσης, ώστε να μην σπαταλούν σε εκπαιδευτικές ώρες, τα πιο σύγχρονα F-16 Block 60 που διαθέτει η αεροπορία των ΗΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η πώλησή τους, θα συμβάλει στη συγκέντρωση ενός αξιόλογου ποσού το οποίο, ελπίζεται, θα τροφοδοτήσει την Πολεμική Αεροπορία με πολύτιμα κονδύλια που θα καλύψουν ανάγκες για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 στο επίπεδο Viper, αλλά και άλλων πιεστικών επιχειρησιακών αναγκών που έχει σήμερα η αεροπορία λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των «κουτσουρεμένων» προϋπολογισμών προς τα Επιτελεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ