Χείρα φιλίας τείνει η Μόσχα προς την Αθήνα. Το Κρεμλίνο βάζει στην άκρη τα όσαν έλαβαν χώρα το καλοκαίρι. Οι τραγικοί χειρισμοί από τους Ν. Κοτζιά και Α. Τσίπρα, πήγαν να διαλύσουν ολοσχερώς τις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ο Β. Πούτιν με συνεχείς κινήσεις δείχνει πως είναι πρόθυμος, τουλάχιστουν να διατηρηθούν οι επαφές σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και να ξεπαγώσουν. Βέβαια η Ρωσία βλέπει μπροστά, καθώς ο Α. Τσίπρας μετράει αντίστροφα πλέον.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε λίγους μήνες θα αποχαιρετήσει την εξουσία. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφεραν να φέρουν στο χειρότερο σημείο τις σχέσεις μας με την Ρωσία.
Πάντως το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να μην ξεγράψει την Ελλάδα, όχι μόνο διότι έχει φιλικά αισθήματα προς τον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως διότι η χώρα μας τείνει να γίνει μία απέραντη αμερικανική βάση.
Έτσι λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα, η Ρωσία, μέσω του κυρίου Αντρέι Μάσλοφ κάνει ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα.
Η Μόσχα είναι ανοιχτή στην επέκταση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας με την Αθήνα και είναι έτοιμη να συζητήσει νέα έργα, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ.
Σίγουρα αυτές οι δηλώσεις γίνονται μετά το πράσινο φως που θα έδωσε πρώτα ο Β. Πούτιν.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα οπλισμένη με το στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάζει η Ρωσία, την οποία παρέδωσε η Μόσχα στην Αθήνα πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Η αναφορά γίνεται για τους S-300.
"Επί του παρόντος, η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της συντήρησης των ρωσικών οπλικών συστημάτων που έχει ήδη η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν παράπονα για τον εξοπλισμό μας από την ελληνική πλευρά αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι καλός και υψηλής ποιότητας", δήλωσε χαρακτηριστικά
"Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα αυτό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέα έργα", επεσήμανε ο Ρώσος πρέσβης.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιβάλλει "ορισμένους περιορισμούς στην ανάπτυξη της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της με τη Ρωσία", σημείωσε ο πρεσβευτής. "
Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία δεν σταματά", τόνισε ο διπλωμάτης. «Ως εκ τούτου, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα. Μια ειδική μικτή επιτροπή για τη στρατιωτική και τεχνική συνεργασία συνεδριάζει τακτικά με την τελευταία συνεδρία να έχει συγκληθεί το καλοκαίρι του 2017.»
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» για τον Α.Τσίπρα. Θα αναβαθμίσουμε επιτέλους τις σχέσεις μας με την Ρωσία; Πέρα από τον τουρισμό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Η στρατιωτική ενίσχυση είναι σημαντική. Τουλάχιστον, σε πρώτο βαθμό είναι σημαντική η εξασφάλιση ανταλλακτικών.
Να θυμήσουμε πως στις 4 Απριλίου 2018 υπογράφηκε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την «Επέκταση ορίου ζωής Οπλικών Συστημάτων» της Ελλάδας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς ΥΠΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και ο κ. Ιβάν Γκοντσαρένκο, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.
Η συμφωνία αφορά αναπλήρωση της διαθεσιμότητας των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων, αύξηση των αποθεμάτων, και πρόγραμμα Follow On Support για τα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) και μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής οπλικών συστημάτων των ελληνικών ΕΔ περιλαμβάνονται τα εξής:
· Tor-M1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ και ΠΑ)
· SA-8B (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ)
· RM-70 (ΠΕΠ Εδάφους – Εδάφους, ΣΞ)
· Kornet-E (Αντιαρματικά Κ/Β, ΣΞ)
· ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ., ΣΞ)
· S-300PMU-1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΠΑ)
· Zubr (Αερόστρωμνα, ΠΝ)
Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα και η πρόθεση δημιουργίας νατοϊκών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία αποκόπτουν την κάθοδο του ρωσικού στόλου σε Συρία, Λιβύη, Αίγυπτο και Μεσόγειο, ανησυχούν σφόδρα την Μόσχα.
Μην ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή υπάρχει και ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων στην περιοχή. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Γεωπολιτικά, με την σχεδόν ευθεία σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας. Δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα. Αφορούν όλη τη Βαλκανική. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικές βάσεις, εμπορικές αρτηρίες και αγωγούς μεταφοράς ενέργειας.
Το πολυσύνθετο σκηνικό περιλαμβάνει και την Τουρκία με τις γνωστές νεοοθωμανικές επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.
Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν σημαντικούς στρατηγικούς συμμάχους για ΗΠΑ και Ισραήλ, σε μια περίοδο που η αμερικανοτουρκική κρίση βρίσκεται στο ναδίρ και τα γεωπολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τόσο ΗΠΑ-Ισραήλ, όσο και Ρωσία-Τουρκία.
Ρωσία και Τουρκία έχουν έρθει πιο κοντά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και ενώ οι εξελίξεις σε Συρία και στα ενεργειακά της Μεσογείου τρέχουν με εξωπραγματικούς ρυθμούς.
Το παιχνίδι οπως φαίνεται τώρα ξεκινάει.