Το Su-57 είναι εδώ και ήρθε για να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Με βελτιωμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης θα εξοπλίζεται η πέμπτη γενιά των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-57, γεγονός που τα φέρνει πιο κοντά στην επόμενη γενιά μη επανδρωμένων τζετ, σύμφωνα με πηγή στην αεροπορική βιομηχανία.
«Υπάρχουν σχέδια να εξοπλίσουμε πολεμικά αεροπλάνα Su-57 με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα τα φέρει πιο κοντά στην έκτη γενιά μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε η πηγή.
Η κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi θα παραδώσει δύο απ' αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη — τεχνολογίας στελθ — στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις μετά από σύμβαση που υπεγράφη την Τετάρτη στο πλαίσιο της έκθεσης της αμυντικής βιομηχανίας «Army 2018» στην Κουμπίνκα, κοντά στη Μόσχα, όπως αναφέρει το Sputnik International.
Το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2010, θα εξοπλίζεται επίσης με πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου, όρασης και οπλικής καθοδήγησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της United Aircraft Corporation, Yuri Slyusar, είχε δηλώσει ότι δύο μαχητικά Su-57 πραγματοποίησαν την παρθενική τους εμφάνιση στη Συρία και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους. Την ίδια στιγμή και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu, ανέφερε ότι δοκιμές των νέων προηγμένων πυραύλων κρουζ πραγματοποιήθηκαν με χρήση Su-57.
Δυτική πανωλεθρία
Τα stealth μαχητικά F-35 των ΗΠΑ, αλλά και τα πανίσχυρα F-22 Raptor και τα stealth βομβαρδιστικά B-2 ίσως να είναι ήδη παρωχημένα. Τουλάχιστον αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που εγείρει η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA) του Αμερικανικού Πενταγώνου μέσα από μια νέα της αναφορά, σύμφωνα με το nationalinterest.org και το onalert.
Μήπως το Αμερικανικό Πεντάγωνο μόλις παραδέχτηκε ότι η τεχνολογία stealth – η οποία είναι το μεγάλο ατού, του κατά τα άλλα προβληματικού F-35, αλλά και του εκπληκτικού F-22 Raptor- μπορεί να είναι πλέον παρωχημένη; Ή μήπως η Αμερική πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα μέλλον όπου η αεροπορία της δεν ελέγχει τους αιθέρες;
Η DARPA, η κορυφαία ερευνητική Υπηρεσία του Αμερικανικού Πενταγώνου, έγειρε αυτά τα ερωτήματα, καθώς αναζητά τις τεχνολογίες του μέλλοντος που θα εξασφαλίσουν την αμερικανική υπεροχή στους πολέμους του μέλλοντος. Και η τεχνολογία stealth μπορεί να μην είναι μία από αυτές.
«Η τεχνολογία stealth μπορεί να πλησιάζει τα φυσικά της όρια», λέει η DARPA.
Η Υπηρεσία παραδέχεται επίσης ότι «το σύστημα εξοπλισμών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ανταποκριθεί σε προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα που θα διατηρούν την ισορροπία δυνάμεων με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά την αναζήτηση δυνατοτήτων επόμενης γενιάς, συνάμα πιο επείγουσα , αλλά και πιο μάταιη».
Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η επόμενη γενιά αεροσκαφών - τα μοντέλα που θα αντικαταστήσουν τελικά τα αεροσκάφη F-22, F-35 και B-2 - ίσως να μην είναι περισσότερα «αόρατα» από τους προκατόχους τους. Ή, στον ατελείωτο αγώνα μεταξύ της τεχνολογίας stealth και των αισθητήρων που επιδιώκουν να διεισδύσουν στο πέπλο προστασίας της, η τεχνολογία stealth είναι πιθανό να έχει βρεθεί μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο τείχος.
Έτσι, η DARPA υποχρεούται να θέσει μια ερώτηση που η Αμερική, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν κλήθηκε να εξετάσει. «Υπάρχουν αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις στην εναέρια κυριαρχία;» ρωτά η DARPA. «Είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι των Διακλαδικών Δυνάμεων χωρίς να εκκαθαριστούν οι ουρανοί από τα εχθρικά μαχητικά και βομβαρδιστικά και χωρίς να εξαλειφθούν όλες οι χερσαίες απειλές; Μπορεί αυτό να επιτευχθεί χωρίς να μπει σε κίνδυνο μία υψηλού κόστους και πολυπλοκότητας πλατφόρμα, αλλά και το προσωπικό των ΕΔ – μειώνοντας έτσι τους μοχλούς πιέσεις προς τις ΗΠΑ των δυνητικών αντιπάλων της;»