Οπλικά συστήματα

Ποια όπλα φοβούνται οι Αμερικανοί στην Ανατολική Μεσόγειο: Οι S-400 αποτελούν κίνδυνο

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το εκφράζουν αυτό σε όλες τους τις επαφές με παράγοντες στην περιοχή. Θεωρούν ότι η Τουρκία και οι φιλοδοξίες της θέτουν σε εγρήγορση τους γείτονες και ανταγωνιστές της, οι οποίοι συγκροτούν συμμαχίες και εξοπλίζονται, αναμένοντας μια θερμή αναμέτρηση μαζί της στο μέλλον.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Στο παρελθόν, τα ζητήματα ασφάλειας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, κατά τους Αμερικανούς, θεωρούνταν διαχειρίσιμα είτε γιατί ο λόγος τους περνούσε, είτε γιατί η συμμετοχή στις δομές του ΝΑΤΟ εξασφάλιζε ισορροπία. Σε ότι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να ελέγχει ή τουλάχιστο να επηρεάζει τους Ελληνοκυπρίους και η Τουρκία τους Τουρκοκυπρίους.

Η κατάσταση ήταν σχετικά ελεγχόμενη. Πλέον δεν είναι! Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις φιλοδοξίες και τις απειλές της. Στο στόχαστρο της Άγκυρας, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν τεθεί η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Η στάση των Αμερικανών να προσπαθούν να κατευνάσουν την Τουρκία έφερε ένα βήμα μπροστά τους Ρώσους, με το να πουλήσουν στην Τουρκία αντιβαλλιστικά συστήματα S-400. Αυτό ήταν μια εξέλιξη την οποία δεν ήθελαν οι Αμερικανοί και μέχρι την τελευταία στιγμή θα κάνουν ότι μπορούν ώστε αυτά τα συστήματα να μην εγκατασταθούν τελικά στην Τουρκία.

Η εμπειρία των S-400 τους θορύβησε τόσο ώστε να κρατούν πεισματικά αρνητική στάση στην προοπτική προμήθειας πυραύλων τύπου κρουζ και άλλων βαλλιστικών όπλων από την Αίγυπτο. Δηλαδή, δεν θέλουν να δουν στρατηγικά όπλα στα οπλοστάσια των κρατών της περιοχής. Η Αίγυπτος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να προμηθευτεί βλήματα Scalp Naval (διαφορετικά από τα υποστρατηγικά Scalp EG) από τη Γαλλία με βεληνεκές περί τα 1000 χλμ.

Στο παρελθόν και η χώρα μας είχε ενδιαφερθεί για αυτά τα όπλα, όμως οι Αμερικανοί ήταν κάθετα αρνητικοί. Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η προμήθεια βαλλιστικών όπλων από ανταγωνιστικά κράτη της Τουρκίας θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της Άγκυρας για την προμήθεια και εγκατάσταση των S-400. Βέβαια, κάποια στιγμή ο Αμερικανικός παράγοντας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στάση του, αν η Τουρκία προμηθευτεί ή εγχώρια κατασκευάσει βαλλιστικά και στρατηγικά όπλα…

Defencenews.com, Reuters, Hellasjournal.com by Mignatiou.com

1/03/2018 Παρίσι, Γαλλία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ