Με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία, είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας στις 7/12/2024,πριν την πτώση του Άσαντ και ενώ η Συριακή πόλη Χόμς βρισκόταν υπό πολιορκία από τις δυνάμεις των Τζιχαντιστών του Αλ Τζολάνι, ότι η μη αναστρέψιμη όπως σωστά εκτιμούσαμε τότε πτώση του καθεστώτος, θα έχει κακές συνέπειες για Ελλάδα και Κύπρο.
Συγκεκριμένα εκτιμούσαμε ότι: "Mεγάλες χαμένες από τις εξελίξεις στη Συρία και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα είναι Ελλάδα και Κύπρος, αφού στην πολύπαθη χώρα θα υπάρξει μεταπολεμικά ένα καθεστώς άκρως φιλοτουρκικό, το οποίο σε συνεργασία με την Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε Λίβανο και ΝΑ Μεσόγειο, μηδέ αποκλειομένης της αναγνώρισης από αυτό του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα στην Κύπρο, αλλά και της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία στα πρότυπα της "Γαλάζιας πατρίδας".
Επιπλέον η δορυφοριοποίηση της Συρίας από τον Ερντογάν, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κράτους προτεκτοράτου, που θα αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για τον Ελληνισμό, δημιουργώντας μέσω τουρκικών στρατιωτικών βάσεων που θα δημιουργηθούν σε αυτό, περικυκλώνοντας μαζί με εκείνες τη Λιβύη, την Ελλάδα από νότο.
Οι Τούρκοι προαναγγέλουν υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία στις αρχές του 2025
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, αφού σύμφωνα με πρόσφατο X, "Η Συρία και η Τουρκία θα υπογράψουν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στις αρχές του 2025, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Άγκυρας και επιφέροντας άλλο ένα μεγάλο πλήγμα στις αλαζονικές, επεκτατικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου."
Ο Ερντογάν βάζει στο "Συριακό παιγνίδι" και τον Λίβανο
Παράλληλα, τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο: " Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και ο Λίβανος συμφωνούν να δράσουν από κοινού για τη Συρία" , επισημαίνει:
"Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία και ο Λίβανος θα συνεργαστούν για τη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τους ισλαμιστές αντάρτες, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Μια νέα εποχή έχει τώρα ξεκινήσει στη Συρία. Συμφωνούμε ότι πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.
«Η σταθερότητα της Συρίας σημαίνει τη σταθερότητα της περιοχής», είπε, προσθέτοντας ότι η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας στα σύνορά τους θα είναι η προτεραιότητά τους.
Ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία μετά από μια αστραπιαία επίθεση με επικεφαλής το ισλαμιστικό Hayat Tahrir al-Sham (HTS) απέσπασε πόλη μετά από πόλη από τον έλεγχό του μέχρι που οι αντάρτες έφτασαν στη συριακή πρωτεύουσα νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η απομάκρυνση του Άσαντ πυροδότησε πανηγυρισμούς γύρω από τη Συρία και όχι μόνο, και έχει ωθήσει πολλούς πρόσφυγες να αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Η Τουρκία και ο Λίβανος φιλοξενούν μεγάλο αριθμό Σύριων προσφύγων.
Για την ανοικοδόμηση της Συρίας, ο Ερντογάν είπε: «Είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία πρέπει να δράσουμε με ενότητα, αλληλεγγύη και αμοιβαία συμφιλίωση».
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι εξελίξεις τρέχουν και Ελλάδα-Κύπρος καλούνται να απαντήσουν άμεσα ανατρέποντας τα σχέδια Ερντογάν για τη ΝΑ Μεσόγειο πριν είναι αργά.
Η απάντηση Ελλαδας-Κύπρου
Η άμεση απάντηση Ελλάδας και Κύπρου, θα πρέπει να είναι κατά την άποψή μας, η οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, η οποία θα λειτουργήσει ως ανάσχεση στα παραπάνω τουρκικά σχέδια, όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μας με το Ισραήλ , με την υπογραφή το ταχύτερο δυνατόν αμυντικής συμφωνίας μαζί του, στα πρότυπα αυτής μεταξύ Γαλλίας-Ελλάδας.
Με βάση αυτήν θα πρέπει να προβλέπεται η από κοινού στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση που μια από τις χώρες δεχθεί επίθεση από τρίτη, η θέσπιση ενοποιημένης αεράμυνας που να εκτείνεται από το Ισραήλ μέχρι τα βορειότερα σύνορα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής νοτίως Κρήτης, με την συνδρομή τόσο του Iron Dome, όσο και των φρεγατών Belhara , των συστοιχιών Patriot αλλά και των πανίσχυρων πολεμικών αεροποριών των δύο κρατών και τέλος η παροχή δυνατότητας μεταστάθμευσης πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών της μιας χώρας σε έδαφος της άλλης, εφόσον ζητηθεί.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο "Ελληνοτουρκικός διάλογος" για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο μελλοντικά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού η Τουρκία ούτε το casus belli έχει άρει, ούτε έχει μετακινηθεί κατ'ελάχιστο από τις παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος μας, ενώ με τις κινήσεις της στη Συρία αποκτάει επιπλέον όπλα στη φαρέτρα της εναντίον μας.