Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του στρατιωτικού οπλοστασίου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως απάντηση στις τουρκικές φιλοδοξίες, η Γαλλία εργάζεται για να διατηρήσει σημαντική επιρροή στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, αναφέρει ο ξένος και ο κυπριακός τύπος (εφημερίδα Καθημερινή).
Ανταγωνιζόμενο άμεσα το Βερολίνο, το Παρίσι προωθεί πολλά προηγμένα οπλικά συστήματα για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leclerc και των πυραύλων Mistral.
Φτάνοντας τώρα στο τέλος του επιχειρησιακού του κύκλου εντός των κυπριακών δυνάμεων, το τελευταίο σύστημα θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το οπλοστάσιο του νησιού και να ανακατευθυνθεί στην Ουκρανία, επιτρέποντας έτσι μερική ανανέωση με πιο σύγχρονο γαλλικό εξοπλισμό.
Τι προσφέρει η Γαλλία στην Κύπρο
Η Γαλλία προτρέπει επίσης την Κύπρο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης αρμάτων μάχης Leclerc, ανταγωνιζόμενη άμεσα τη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας για ένα πιθανό συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ του γαλλικού εξοπλισμού που έχει ήδη παραδοθεί στην Κύπρο είναι και επιθετικά ελικόπτερα, που σηματοδοτούν ένα πρώτο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Η Γαλλία στοχεύει πλέον και στην πώληση αρμάτων μάχης στην Κύπρο, που θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης T-80U που διαθέτει.
Αυτή η αγορά είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, με τη Γερμανία να προσφέρει τα άρματα μάχης Leopard.
Για να ενισχύσει τη θέση της, η Γαλλία επεκτείνει μια ευρύτερη προσφορά που περιλαμβάνει πρόσθετα στρατιωτικά συστήματα.
Ένα βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης περιστρέφεται γύρω από τους πυραύλους Mistral, που αποκτήθηκαν πριν από σαράντα χρόνια και χρησιμοποιούνται κυρίως για εκπαίδευση.
Το Παρίσι έχει προτείνει την ανάκτηση αυτών των πλέον απαρχαιωμένων πυραύλων για να τους παραδώσει στην Ουκρανία, όπου θα μπορούσαν να έχουν μια νέα επιχειρησιακή ζωή.
Επί του παρόντος, η Εθνική Φρουρά διαθέτει μεταξύ 150 και 170 από αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρής εμβέλειας, τα οποία έχουν φτάσει στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.
Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία θα προσφέρει στην Κύπρο οικονομικά οφέλη, όπως εκπτώσεις σε νέους πυραύλους Mistral ή άλλο εξοπλισμό γαλλικής κατασκευής.
Αν και αυτή η προσφορά φαίνεται ελκυστική, οι Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαπραγματευτούν καλύτερους όρους, ιδίως όσον αφορά την αποζημίωση, πριν λάβουν την τελική απόφαση.
Πέρα από τα συστήματα Mistral, η Γαλλία προτρέπει επίσης την Κύπρο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης αρμάτων μάχης Leclerc, ανταγωνιζόμενη άμεσα τη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας για ένα πιθανό συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ακριβής φύση των προτεινόμενων δεξαμενών Leclerc, είτε καινούργια είτε μεταχειρισμένα, παραμένει ασαφής, αλλά η Γαλλία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής μεταχειρισμένων μονάδων από πολλά που είχαν πουληθεί προηγουμένως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με βάση την προηγούμενη υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, η Γαλλία ήταν μια από τις λίγες χώρες που προμήθευαν σύγχρονα όπλα την Κύπρο, και το Παρίσι ελπίζει να αξιοποιήσει αυτή την προνομιακή σχέση με την Λευκωσία.
Η Γαλλία και η Κύπρος έχουν μακροχρόνια στρατιωτική συνεργασία, με πολλά γαλλικά συστήματα να κατέχουν σημαντική θέση στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς.
Την τελευταία δεκαετία, η Κύπρος έχει επενδύσει περίπου 310 εκατομμύρια ευρώ σε γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Οι πρόσφατες αποκτήσεις περιλαμβάνουν αναβαθμισμένα συστήματα Mistral και Exocet, μαζί με αντιαρματικούς πυραύλους και γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα.
Η γκάμα των γαλλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών ελικοπτέρων, των πυραυλικών συστημάτων, των αρμάτων μάχης και των αυτοκινούμενων όπλων, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Γαλλίας να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα αμυντικά συμβόλαια με τη Λευκωσία.
Ο ανταγωνισμός για την ανανέωση του κυπριακού στρατιωτικού εξοπλισμού εντείνεται καθώς η Γερμανία, με τα άρματα μάχης Leopard, ανταγωνίζεται το Παρίσι για στρατηγικές συμβάσεις.
Ωστόσο, η Γαλλία βασίζεται στην ιστορική της υποστήριξη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο των ΗΠΑ, ελπίζοντας να πείσει τη Λευκωσία να επιλέξει γαλλικό εξοπλισμό για τις επόμενες εξαγορές της.
Αυτές οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν πριν από το περασμένο καλοκαίρι, δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη απάντηση.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Κύπρο να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της ως απάντηση στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή, που χαρακτηρίζονται από συχνές στρατιωτικές ασκήσεις και τακτική ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στο νησί.
Πέρα από την απλή παροχή εξοπλισμών, η Γαλλία βλέπει αυτή τη στρατιωτική συνεργασία ως μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα στρατηγικά συμφέροντα αμφισβητούνται όλο και περισσότερο.