Κύπρος

Πρόσβαση Κυπρίων σε στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ - Ο οδικός χάρτης αμυντικής συνεργασίας

Πρόσβαση σε δύο από τις σημαντικότερες στρατιωτικές σχολές παγκοσμίως θα έχουν Κύπριοι που φοιτητές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Ελλάδα, στην οποία Κύπριοι φοιτητές θα μπορούν να φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτρέψει σε Κύπριους να φοιτούν αμερικανικές στρατιωτικές σχολές λήφθηκε μόλις πρόσφατα και κοινοποιήθηκε προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από την υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Σελέστ Γόλαντερ με σχετική επιστολή της.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικότερα με την απόφαση του Κογκρέσου να τερματίσει το στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Κύπρου που ίσχυε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας βρίσκεται στο επίκεντρο του Κυπρο-Αμερικανικού διαλόγου. Κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’Μπράιαν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης του μετάφερε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει σε Κύπριους τη δυνατότητα εκπαίδευσης στις Ακαδημίες του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Celeste Wallander.

Σύμφωνα με την απόφαση των Αμερικανών, η Κύπρος θα μπορεί να στέλνει, πέραν από τις σχολές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες για τετραετή φοίτηση. 

Σε πρώτη φάση οι Κύπριοι θα μπορούν να σπουδάζουν σε δύο από τις πέντε σχολές των ΗΠΑ που προσφέρουν στρατιωτικά προγράμματα. Οι δύο αυτές σχολές είναι, η Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία (USNA) που εδρεύει στην Αννάπολή του Μέριλαντ και η Ακαδημία Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (USCGA) με έδρα στο Νιού Λάντον του Κονέκτικατ.

Οι άλλες τρεις στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ είναι: η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ (USMA) ή West Point που βρίσκεται στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης, η Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAFA) με έδρα το Κολοράντο Σπρινγκς στο Κολοράντο και η Αμερικανική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (USMMA) στο Κινγκς Πόιντ της Νέας Υόρκης.

Η Ναυτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε το 1845 και η αποστολή της είναι η προετοιμασία των αξιωματικών του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών. Οι απόφοιτοι από τη Ναυτική Ακαδημία φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου στο Ναυτικό ή του Ανθυπολοχαγού για το σώμα Πεζοναυτών (σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν έχει αντίστοιχο σώμα Πεζοναυτών).

Η Ακαδημία Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε στο 1876 και η σχολή εκπαιδεύει νεαρούς αξιωματικούς για την ακτοφυλακή. Η Ακαδημία Ακτοφυλακής προσφέρει ένα αυστηρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα επικεντρωμένο στη θαλάσσια και περιβαλλοντική επιστήμη, τη ναυτική μηχανική, τη ναυτική αρχιτεκτονική, τη διαχείριση, τη νομοθεσία και την πολιτική, την ωκεανογραφία, τη ναυτική ασφάλεια, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη μηχανική, την ηγεσία, την εκπαίδευση στη ναυσιπλοΐα και τη ναυτιλία. Οι απόφοιτοι φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου και αναλαμβάνουν καθήκοντα στο Λιμενικό Σώμα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας οι αντίστοιχες σχολές Ναυτικού και Ακτοφυλακής λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Οδικός χάρτης αμυντικής συνεργασίας

Στις 9 Σεπτεμβρίου η Σελέστ Ουόλαντερ και ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας είχαν υπογράψει τον οδικό χάρτη για διμερή αμυντική συνεργασία. Κατά την τελετή ο ΥΠΑΜ, Βασίλης Πάλμας, τόνισε πως η «υπογραφή του Οδικού Χάρτη της Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της ΚΔ αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη της δέσμευσής μας για περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση» των σχέσεων των δύο χωρών.

Από δικής της πλευράς η Ουόλαντερ τόνισε πως «αυτός ο Οδικός Χάρτης για Διμερή Αμυντική Συνεργασία προωθεί τους κοινούς στόχους ασφάλειας και επιβεβαιώνει την εξαιρετική ανάπτυξη των σχέσεων μας, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια».

Τα τελευταία χρόνια Κύπρος και ΗΠΑ έχουν μεταξύ άλλων προχωρήσει στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στους εξής τομείς: Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (International Military Education & Training – IMET) και τη δυνατότητα που παρέχεται σε στελέχη των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, τη Συμφωνία Ανταλλαγής Υπηρεσιών Υποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross – Servicing Agreement – ACSA), και την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας (State Partnership Programme – SPP) με συμβαλλόμενη την πολιτεία του New Jersey.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ