Λάθη και αβλεψίες από την ελληνική πλευρά άνοιξαν την κερκόπορτα και την όρεξη επεκτατισμού της Τουρκίας που με τις επιχειρήσεις Αττίλα αιματοκύλησε το νησί.
Αρχικά η Άγκυρα είχε μεταφέρει στο πολύπαθο νησί για να διασφαλίσει αυτά που θεωρούσε ως τετελεσμένα, τουλάχιστον 40.000 στρατιώτες, εξοπλισμένους με βαρέα άρματα μάχης και πυροβολικό. Επιπρόσθετα η Τουρκία φρόντισε να εξοπλίσει και τους τουρκοκύπριους.
Από την άλλη πλευρά η προσέγγιση της Λευκωσίας με την Ουάσιγκτον έχει ως αποτέλεσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα να έχει αρθεί το εμπάργκο όπλων και η συνεργασία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να έχει δώσει νέο αέρα στην Εθνική Φρουρά που σηκώνει το βάρος της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Εθνική Φρουρά στις ημέρες μας επανδρώνεται από 12.000 αξιωματικούς και οπλίτες. Από αυτούς οι κληρωτοί που υπηρετούν θητεία 14 μηνών είναι οι 3.600.
Ο εκάστοτε διοικητής της Εθνικής Φρουράς μπορεί να υπολογίζει σε 90.000 έφεδρους εκ των οποίων οι 50.000 θεωρούνται πως είναι σε ενεργό υπηρεσία καθώς παρακολουθούν σχετικά και τακτικά προγράμματα επανεκπαίδευσης.
Σε αυτούς θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου που πλέον από Σύνταγμα έχει αναβαθμιστεί σε Ταξιαρχία και αριθμεί περίπου 1200 αξιωματικούς υπαξιωματικούς και οπλίτες και η οποία απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας την μαχητικότητά της και το 1974.
Η Εθνική Φρουρά από εκεί που το 1974 είχε ορισμένα απαρχαιωμένα σοβιετικα άρματα Τ-34 πλέον έχει ποιοτική υπεροχή έναντι των δυνάμεων κατοχής με 82 Ρωσικής σχεδίασης Τ-80 και 52 γαλλικής ΑΧΜ-30, στα οποία συνυπολογίζονται τα τελευταία χρόνια και περί τα 61 Μ-48 που μεταφέρθηκαν στο νησί από την Ελλάδα.
Σημαντικά ενισχυμένο είναι και το πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς με 48 σύγχρονα αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Στο αεροπορικό κομμάτι η Κύπρος δυστυχώς ακόμα δεν διαθέτει σύγχρονα μαχητικά τζετ. Μπορεί όμως να εξυπηρετήσει κάθε τύπο στην αεροπορική βάση που φτιάχτηκε στην Πάφο.
Πρόσφατα αποφασίστηκε η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 με 6 σύγχρονα H145M από τη Γαλλία.
Υπάρχουν αυτή την στιγμή ετοιμοπόλεμα 4 Επιθετικά Ελικόπτερα SA341L1 Gazelle, 3 Μεταφορικά Ελικόπτερα AW139 και 2 BELL 206L3, ενώ η Εθνική Φρουρά έχει ήδη στο οπλοστάσιό της και 5 Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα AEROSTAR. Σχετικά πρόσφατα η Λευκωσία απέκτησε και ένα αεροσκάφος Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων 1 EMB-135BJ που της παραχωρήθηκε από την Ελλάδα.
Σε επίπεδο ναυτικού η Κύπρος έχει 3 συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block 2 που μπορούν να…«δαγκώσουν» επικίνδυνα ενώ στις τάξεις της η ναυτική δύναμη της Κύπρου συμπεριλαμβάνει 1 Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης, 2 Παράκτια Περιπολικά και 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης.
Στον αντίποδα οι κατοχικές δυνάμεις από την Τουρκία παρατάσσουν 20.000, συνεπικουρούμενες από 1000 αξιωματικούς και οπλίτες της ΤΟΥΡΔΥΚ και 9.000 των δυνάμεων του ψευδοκράτους. Αυτούς το ψευδοκράτος μπορεί να τους ενισχύσει με 15.000 έφεδρους τουρκοκύπριους. Στο νησί η Τουρκία διαθέτει 252 βαρέα άρματα παλαιάς τεχνολογίας M48A5T2 τα οποία πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα ενίσχυσε με άγνωστο αριθμό Leopard.
Σε αυτά οι Τούρκοι διαθέτουν και 182 αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Στο νησί σταθμεύουν επίσης 2 Μεταφορικά Ελικόπτερα AS532UL Cougar και δύο Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Bayraktar TB2/S.
Βέβαια σε όλα αυτά το ψευδοκράτος μπορεί να συνυπολογίσει το σύνολο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για το οποίο το Σάββατο ο Ερντογάν εξήγγειλε την κατασκευή ναυστάθμου στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.