Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Σφοδρότατη αντίδραση Τουρκίας-Ψευδοκράτους για το "Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" της Κύπρου υπό την "αιγίδα" ΗΠΑ-ΕΕ- Πάμε σε στρατιωτική κρίση ή "kazan-kazan";

Δεν λένε να καταλαβιάσουν οι τουρκικές αντιδράσεις από την έναρξη των εργασιών καλωδιακής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης στα πλαίσια του Euro-Asia Interconnector

Τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Ετοίμασαν σχέδιο εισβολής στη Μεσόγειο με την οδηγία της Ε.Ε", επισημαίνει, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου 2023 και αποδέχθηκε το «Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο».

Μαζί με το Σχέδιο που εκπονήθηκε βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), δημοσιεύτηκαν πολλοί χάρτες και οδηγίες σχετικά με τη χρήση θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο.

Το "Θαλάσσιο Χωροταξικό  Σχέδιο της ΕΕ γαι την Κύπρο και η χρήση  θαλάσσιων ζωνών της

Στο Σχέδιο, τα όρια των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Νότιας Κύπρου ορίστηκαν ως εξής:

Τα εσωτερικά ύδατα της Κύπρου (έως τη γραμμή βάσης) και τα χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια (όπως ορίζονται από το UNCLOS) καλύπτουν περίπου 13.968 km².

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (όπως ορίζεται από το UNCLOS) είναι περίπου 98.240 km².

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο (2003), τον Λίβανο (2007) και το Ισραήλ (2010) για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, βάσει της διεθνώς αποδεκτής αρχής μέσης γραμμής/υγρής απόστασης , σύμφωνα με την UNCLOS .

Οι δηλώσεις αξιωματούχου της Κυπριακής Κυβέρνησης

Δηλώσεις και ενημέρωση για το Σχέδιο έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων που είναι αρμόδιος για την προετοιμασία του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου. Αυτές ήταν:

«Το Εθνικό Θαλάσσιο Χωρικό Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Το Θαλάσσιο Χωρικό Σχέδιο καθορίζει τη χωρική και χρονική κατανομή των δραστηριοτήτων στα ύδατα της Δημοκρατίας. Μέσω του "Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου", η Δημοκρατία στοχεύει να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη του υπεράκτιου ενεργειακού τομέα, των θαλάσσιων μεταφορών, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και της εξόρυξης πρώτων υλών, καθώς και στην προστασία, διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος. 

«Το σχέδιο θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και όλες οι δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατα της Δημοκρατίας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτό».

Οι πρωτοβουλίες-κινήσεις της ΕΕ

Το Σχέδιο που εκπόνησαν οι Ελληνοκύπριοι προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μιας «Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνοκύπριοι δημοσίευσαν τη Διακήρυξη της Λεμεσού το 2012, ενέκριναν την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική» στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2014 και ανακοίνωσαν τη «Δήλωση Πολιτικής για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό» το 2021.

Στη Δήλωση Πολιτικής, οι στόχοι που σχετίζονται με το Σχέδιο περιελάμβαναν θέματα όπως «υπεράσπιση εθνικής ασφάλειας», «αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ», «τοποθέτηση ηλεκτρικών καλωδίων και αγωγών φυσικού αερίου».

Η διαδικασία προετοιμασίας του Σχεδίου από τους Ελληνοκύπριους χρηματοδοτήθηκε επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης."

Οι αντιδράσεις Τουρκίας- ψευδοκράτους

Οι Τούρκοι επισημαίνουν ότι "παρατηρήθηκε ότι οι θαλάσσιες περιοχές που εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου παραβίασαν τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και  όλα τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο νησί.

Υπήρξε επίσης αντίδραση από την Τουρκία και την ΤΔΒΚ στο ελληνοκυπριακό σχέδιο.

Στη δήλωση του Öncü Keçeli, Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, «αναφέρθηκε εξαρχής ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και οι πρακτικές της χώρας μας στο το πεδίο συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο».

Ο Keçeli επεσήμανε ότι οι περιοχές που καθορίζονται στον «Σχεδιασμό της Θαλάσσιας Περιοχής», ο οποίος βασίζεται στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και προετοιμάζεται από όλα τα κράτη μέλη, παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην τρέχουσα κατάστασή τους και δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο είναι καθορισμένα από το 2004.

Υπενθύμισε ότι καταχωρήθηκε τελευταία φορά στα Ηνωμένα Έθνη το 2020. 

Ο Keçeli δήλωσε  επίσης ότι η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να εκμεταλλευτεί την οδηγία της ΕΕ για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται ο τελευταίος κρίκος των μάταιων προσπαθειών.Η ανακοίνωση σημειώνει:

«Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και αρχές στα δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις περιοχές γύρω από το νησί.

Οι παράνομες πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής διοίκησης, οι οποίες είναι φιλόδοξες, αποκομμένες από την πραγματικότητα και δεν έχουν καμία ισχύ, βλάπτουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

 Δεν πρέπει να αγνοούνται οι αρνητικές επιπτώσεις των ναυτικών δικαιοδοσιών και συναφών θεμάτων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ενθαρρυνθεί να αναπτύξει συνεργασία με την ΤΔΒΚ, αποδεχόμενη ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο με βάση τα δεδομένα στο νησί, αντί να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο στην περιοχή ."

 ΥΠΕΞ Ψευδοκράτους:«Έχουμε ίσα δικαιώματα στα νερά της Κύπρου»

Στη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, αναφέρθηκε ότι το εν λόγω σχέδιο είναι το τελευταίο παράδειγμα που δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει να ενεργεί με τη νοοτροπία του μοναδικού ιδιοκτήτη της Κύπρου και υπενθύμισε ότι υπάρχει και η τουρκοκυπριακή.

Οι Κύπριοι είναι ισότιμοι κάτοχοι των νερών γύρω από το νησί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προβεί σε ενέργειες εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού και έγιναν οι εξής δηλώσεις:

«Επιπλέον του λεγόμενου «Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου» που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δήλωσε αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού, έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει έναν χάρτη που αλληλεπικαλύπτονταν με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που είχε δηλώσει η Δημοκρατία της Τουρκίας , στην οποία ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει λόγο και είναι άκυρος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο , χωρίς να έχει καμία ισχύ για εμάς."

Με τις μονομερείς δραστηριότητές της, έδειξε για άλλη μια φορά ότι προτιμά την κλιμάκωση της έντασης παρά τη συνεργασία στο νησί και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρά όλες τις εποικοδομητικές μας εκκλήσεις».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού.

Οδεύουμε σε στρατιωτική κρίση Τουρκίας-Κύπρου;

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε την σφοδρή ενόχληση Τουρκίας και Ψευδοκράτους από την έναρξη των εργασιών καλωδιακής σύνδεσης μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Κύπρο στην Κρήτη και από την εκπόνηση  του "Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου" της Κυπριακής Δημοκρατίας , ως αποτέλεσμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία μιας "Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της."

Σε προγενέστερο άρθρο μας  επισημάναμε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επιθυμούν να επικρατήσει ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, αφού  επιθυμούν το "ξεκλείδωμα" μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ασία-Αφρική και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου(Κύπρος-Ισραήλ), στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αλλά και συνέχιση αποστολής στρατιωτικού  υλικού των ΗΠΑ μέσω Αλεξανδρούπολης προς Ουκρανία-Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια.

Το "ενεργειακό ξεκλείδωμα" της Κύπρου ωστόσο επιχειρείται  να γίνει από ΕΕ-ΗΠΑ  χωρίς νωρίτερα  να έχει γίνει η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας , Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας -Κύπρου, αλλά και χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι παραπάνω κινήσεις έχουν σκοπό  ταυτόχρονα να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης των παραπάνω λίαν λεπτών  θεμάτων, οπότε η Τουρκία καλείται να επιλέξει μεταξύ των παρακάτω επιλογών:

-Να προβεί σε συμφωνία με την Κύπρο για το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας της, χωρίς να έχει γίνει νωρίτερα οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτήν και χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

-Να προκαλέσει στρατιωτική κρίση

-Να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου στα πλαίσια Διεθνούς Forum για την επίλυση του Κυπριακοθυ αρχικά με την αιγίδα του ΟΗΕ και την συμμετοχή της ΕΕ

Εκτίμησή μας είναι ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας που επιχειρείται έχει ως βάση την ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο, με τον καθορισμό της ενεργειακής πίτας για κάθε  χώρα να προηγείται της οριοθέτησης της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών, σύμφωνα με τους Τούρκους (kazan-kazan).

Συνεπώς προπομπός των εξελίξεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Ελλάδας -Τουρκίας θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Τουρκίας, οι οποίες θα εξαρτηθούν σε  πολύ σημαντικό βαθμό από την πώληση των F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν-εκτίμησή μας είναι ότι θα γίνει- και την βελτίωση των Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων.

Κατά τα άλλα αναμένουμε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αναλάβει ρόλο παροχής  διακριτικής ασφάλειας του έργου, αν και ήδη οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Κρήτη  το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Gerald Ford, για πάν ενδεχόμενο, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στη Σούδα στις 26 Δεκεμβρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ