Κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα τα γεγονότα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο Χριστιανός πάντα επιδιώκει την ειρήνη αλλά με δικαιοσύνη.
«Η ειρήνη εν απουσία πολέμου, καταπάτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης τότε μπορεί και η εκκλησία να ευλογήσει τα όπλα και να δώσει το δικαίωμα απελευθέρωσης του τόπου μας», είπε.
Σημείωσε ότι, στην Ουκρανία έγινε μία εισβολή και εμείς την Κύπρο την παρομοιάζουμε με την δική μας εισβολή από την Τουρκία η οποία για 50 σχεδόν χρόνια κατέχει και εκτουρκίζει ένα μεγάλο τμήμα του τόπου μας.
«Είναι κάτι το οποίο έπρεπε και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως μέσο για να στρέψουμε την προσοχή του κόσμου και στο δικό μας πρόβλημα. Αν όλη η Ευρώπη έχει ευαισθητοποιηθεί στο πρόβλημα της Ουκρανίας γιατί όχι στο πρόβλημα της Κύπρου; Είμαστε σε υποδεέστερη θέση;», αναρωτήθηκε.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως και εκεί βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει και κάποιος ο οποίος θεωρεί ότι έχει άδικο να δρα. «Δεν μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους οι οποίοι δεν έφταιξαν σε τίποτε. Μπορεί και ένα κίνημα αν θεωρεί ότι είναι απελευθερωτικό για τον εαυτό του να δράσει σύμφωνα με τους νόμους που επικρατούν για αυτά τα πράγματα», τόνισε.
Επεσήμανε ότι δεν μπορείς να μπαίνεις στο σπίτι του άλλου να σκοτώνεις χωρίς κανένα δικαίωμα, έτσι διδασκόμαστε και από αυτά τι να αποφεύγουμε και τι να επιδιώκουμε. «Η εκκλησία βέβαια εύχεται να υπάρχει ειρήνη αλλά με τις προϋποθέσεις που ανέφερα».
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ad Hoc και την Απαρχή: