Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει καταδικαστεί διεθνώς ως μία από τις πλέον τερατώδεις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας χώρας, η οποία έχει πολλές ομοιότητες, με τα όσα συνέβησαν το 1974 στη Κύπρο, με την τουρκική εισβολή. Αυτές οι ομοιότητες, καθιστούν τουλάχιστον προκλητική, εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λεμεσό, για να εορταστεί η πρώτη επέτειος της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το «Συντονιστικό Συμβούλιο Ρώσων Συμπατριωτών Κύπρου», με την υποστήριξη του Επίτιμου Γενικού Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση θα γίνει «προς τιμήν της νέας αξιομνημόνευτης ημερομηνίας της Ρωσίας, της 30ης Σεπτεμβρίου, ημέρας επανένωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, της Περιφέρειας Ζαπορίζια και της Περιφέρειας Χερσώνας με τη Ρωσική Ομοσπονδία (2022)». Μάλιστα «θα τελεστεί προσευχή και θα εγκαινιαστεί πανηγυρικά έκθεση αφιερωμένη στα εορταζόμενα γεγονότα».
Σαν το ψευδοκράτος
Πρόκειται για εκδήλωση αντίστοιχη των εορτασμών του ψευδοκράτους, για την παράνομη ανακήρυξη του, το 1983 και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στην ημικατεχόμενη από τη Τουρκία, Κύπρο!
Το περασμένο Μάιο, όταν είχαν επίσης οργανωθεί εκδηλώσεις από το «Συντονιστικό Συμβούλιο των Ρώσων Συμπατριωτών» στη Κύπρο, υπήρξε αντίδραση της πρεσβείας της Ουκρανίας, η οποία σε ανακοίνωση της, ανέφερε πως, «εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή της για την απόφαση των δημοτικών αρχών (της Λεμεσού) και των αρχών επιβολής του νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας να χορηγήσουν άδεια σε εκπροσώπους του λεγόμενου ‘Συντονιστικού Συμβουλίου Ρώσων Συμπατριωτών της Κύπρου’, για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων στην Κύπρο και ειλικρινά ελπίζει ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για αναθεώρηση τέτοιων αποφάσεων».
«Ρώσοι συμπατριώτες» και Κρεμλίνο
Το έγκυρο περιοδικό «The Insider», σε έρευνα του για τα Συντονιστικά Συμβούλια Ρώσων Συμπατριωτών (KSORS), αναφέρει πως «είναι δομές ομπρέλα που ενώνουν τοπικές ρωσικές μεταναστευτικές οργανώσεις στις χώρες διαμονής τους: ρωσόφωνα μέσα ενημέρωσης και εκδοτικούς οίκους, ρωσικά σχολεία και νηπιαγωγεία, πολιτιστικά κέντρα, λέσχες κ.λπ. Αυτά τα Συμβούλια, λειτουργούν με διάφορες μορφές σε περισσότερες από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μέχρι τον Μαυρίκιο και τον Ισημερινό, και υπάγονται στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Συντονισμού, το οποίο, όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του, παρέχει ‘αλληλεπίδραση ομοεθνών ενώσεων με κυβερνητικές υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις οντότητες της’. Το KSORS συνεργάζεται στενά με τις ρωσικές πρεσβείες και τα γραφεία αντιπροσωπείας του Rossotrudnichestvo του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία για υποθέσεις πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, λαμβάνοντας επιχορηγήσεις και οδηγίες».
Σε πολλές χώρες έγιναν έρευνες εναντίον των τοπικών «Συντονιστικών Συμβουλίων Ρώσων Συμπατριωτών», καθώς είχε διαπιστωθεί ότι μέλη τους λειτουργούσαν ως πράκτορες των υπηρεσιών της Ρωσίας. Μάλιστα σε κάποιες χώρες, αυτά τα Συμβούλια τερμάτισαν τη λειτουργία τους.
Διεθνής καταδίκη
Η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο στη Λεμεσό, οργανώνεται για να εορταστεί η παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία το 2022. Η προσάρτηση αυτών των εδαφών έχει καταδικαστεί τόσο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και από την ΕΕ και με τη ψήφο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 13 Οκτωβρίου 2022, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε τις «παράνομες προσαρτήσεις» των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.
Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου καταδίκης ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Το κείμενο χαρακτήριζε άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), και αξίωνε οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια. Το ίδιο κείμενο είχαν εγκρίνει επίσης και τα τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά δεν μπόρεσε να εκδοθεί ανάλογο ψήφισμα λόγω του βέτο της Ρωσίας.
Επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ, με τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 4 Οκτωβρίου 2022, είχαν αναφέρει: «Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα ‘δημοψηφίσματα’ στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση».