Είναι γνωστό ότι ο τουρκικός ΑΤΤΙΛΑΣ το 1974 κόστισε την απώλεια εδαφών έκτασης του 37% της Κύπρου μας και την δημιουργία του ψευδοκράτους μεταγενέστερα σε αυτά, αλλά και εκατόμβες νεκρών, θυμάτων της θηριωδίας των κατακτητών καθώς και αγνοουμένων.
Οι επίσημοι αριθμοί κάνουν λόγο για 1.508 Ελληνοκύπριους και 453 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους.
Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι εξαφανίστηκαν κατά την περιοδο 1963-1967 των διακοινοτικών συγκρούσεων, ενώ οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι είναι απότοκο της Τουρκικής εισβολής το 1974.
Οι ισχυρισμοί Τατάρ και η επίσημη διάψευσή τους από την Κυπριακή Δημοκρατία
Σύμφωνα με Κυπριακό Διεθνές ΜΜΕ, "ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους ισχυρίστηκε ότι το Ελληοκυπριακό μέλος της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) ,εμποδίζει την έναρξη των ανασκαφών σε μια περιοχή που πιστεύεται ότι είναι ο χώρος ομαδικού τάφου Τουρκοκυπρίων στην Αλόντα, οι οποίοι αγνοούνται από το 1974, παρά την αμοιβαία συμφωνία να ξεκινήσει αυτή τον περασμένο Ιανουάριο."
Στο εν λόγω άρθρο αναφέρονται κατά την εκτίμησή μας τα παρακάτω κύρια σημεία ως ακολούθως:
"Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Τατάρ, λέγοντας ότι «καταβάλλονται όλες οι πιθανές προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και των δύο εθνοτήτων», ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε σκόπιμη αναστολή, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ανά πάσα στιγμή.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε επί δύο εβδομάδες να επιλύσει το αδιέξοδο της ΔΕΑ με την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον ΟΗΕ.
«Μετά τη συνεχιζόμενη αντίδραση των ελληνοκυπριακών αρχών ενάντια στις προσπάθειές μας, παρενέβηκα και τηλεφώνησα χθες στον Ελληνοκύπριο ηγέτη. Τον ενημέρωσα ότι αυτή η ανασκαφή που έχει ήδη αποφασιστεί πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ότι ένα τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικές διαφορές , αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων περίμεναν να ξεκινήσει αυτό το έργο για χρόνια», δήλωσε ο Tατάρ.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι εξέφρασε στον Χριστοδουλίδη την ετοιμότητά του να εξετάσει το έργο της ΔΕΑ σε κοινή επίσκεψη στον χώρο και στη συνέχεια να στηρίξει τη σημαντική ανθρωπιστική δραστηριότητα προβαίνοντας σε δήλωση.
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι ένα σχέδιο της δήλωσης που θα γίνει μετά την προαναφερθείσα επίσκεψη, είχε ήδη προετοιμαστεί πριν από δύο εβδομάδες. Είναι απαράδεκτο να κάνουμε πίσω στην κοινή συμφωνία για πολιτικούς λόγους, είπε ο Τατάρ.
Ο Τατάρ εμμένει στην γραμμή των δύο κρατών στην Κύπρο
Επιπλέον ο Τατάρ, σε γραπτή δήλωση για το Κυπριακό αναφέρει: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος»
Ο Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση την Τετάρτη στο Εμπορικό Επιμελητήριο Πάφου, είπε: «Έχω εκφράσει δημοσίως και επανειλημμένα την ετοιμότητά μου να συναντηθώ με τον κ Τατάρ είτε για κοινωνική συνάντηση είτε στο πλαίσιο προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών. ”
Ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είχε ζητήσει να επισκεφθούν μαζί το ανθρωπολογικό κέντρο της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). «Από την πλευρά μου, είμαι έτοιμος για μια τέτοια συνάντηση ακόμη και αύριο», είπε.
Είπε ότι η ιστορία αποδεικνύει ότι κάνουν λάθος όσοι θεωρούν ή φαντάζονται ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν και το μέλλον θα τους αποδείξει επίσης ότι κάνουν λάθος.
Δεν υφίστανται συνομιλίες-συναντήσεις Χριστοδουλίδη-Τατάρ έως σήμερα
Οι επαναλαμβανόμενοι γύροι ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ, τον Ιούλιο του 2017 στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana, απέτυχε να δώσει αποτελέσματα.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Τατάρ δεν έχει δείξει καμία διάθεση να συνομιλήσει με τον Χριστοδουλίδη ή να παρευρεθεί σε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι ανάλογες προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ δεν έχουν αποφέρει καρπούς."
Συμπέρασμα
Ο Τατάρ είναι γνωστό εξαπτέρυγο του Ερντογάν, οπότε και ανέμενε όλο αυτό το χρονικό διάστημα την έκβαση των Τουρκικών εκλογών προκειμένου να επικαιροποιηθεί η ακολουθητέα γραμμή της Τουρκίας για το Κυπριακό, προκειμένου να προβεί σε ανάλογες δηλώσεις, όπως αυτή της λύσης των 2 κρατών στην Μεγαλόνησο.
Εκτίμησή μας είναι ότι δεν ευελπιστούμε σε διαφοροποίηση της γνωστής ήδη στάσης Ερντογάν τόσο στο Κυπριακό όσο και στην "Γαλάζια Πατρίδα".