Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Σκληρές πιέσεις στη Λευκωσία: "Φωνάζουν" για κυπριακά όπλα σοβιετικής εποχής οι Ουκρανοί- Σιγοντάρουν οι ΗΠΑ

Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ βρέθηκε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα.

Η Κύπρος παραμένει μια χώρα που δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ουκρανία με όπλα, παρόλο που διαθέτει μεγάλο όγκο εξοπλισμού που κληρονόμησε από τη σοβιετική εποχή.

Σύμφωνα με το ProtoThema, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, είπε ότι η χώρα του δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια να στείλει στην Ουκρανία όπλα που χρειάζεται για τη δική της προστασία.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κύπρος δεν παρέχει καθόλου βοήθεια, όπως σημειώθηκε, η Κύπρος θα διδάξει στο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό, ειδικότερα, πώς να ναρκοθετεί εδάφη. Υπάρχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει αυτή η χώρα που υποδέχτηκε επίσης περίπου 20.000 πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Γιωργάλλας είπε πως την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Κύπρο η πρώτη ομάδα Ουκρανών εμπειρογνώμων, προσωπικό που θα εκπαιδευτεί στην αποναρκοθέτηση και την ναρκαλίευση.

Ανέφερε ότι «ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, θα αφιχθεί σήμερα, θα τον ξεναγήσουμε στους χώρους όπου θα γίνει η εκπαίδευση, θα τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς κάνει η Κύπρος για την δική του χώρα, σε μια προσπάθεια να είμαστε κοντά στην εξέλιξη των γεγονότων. Είμαστε κοντά βέβαια, συμμετέχουμε σε όλα τα συμβούλια που αφορούν την Ουκρανία. Δεχόμαστε πρόσφυγες, αν δεν κάνω λάθος 20-21 χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται στην Κύπρο. Να μην ξεχνά και η Ευρώπη ότι είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και κατοχής και ότι η ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη να υπάρχει και για την Κύπρο, που δεν υπάρχει».

Η Ουκρανία μπορεί να ενδιαφέρεται για το κυπριακό οπλοστάσιο ακόμη περισσότερο από το ελληνικό όμως: η Κύπρος διαθέτει άρματα μάχης T-80U (43 μονάδες) , πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk (4) και Tor (6) με συναφείς πυραύλους, ελικόπτερα Mi-35 ( μερικά από αυτά πωλήθηκαν στη Σερβία).

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διαθέσει τα σοβιετικά άρματα μάχης BMP-3, T-80 και τα συστήματα αεράμυνας Buk στην Ουκρανία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα αντικαταστήσουν αυτά τα συστήματα με νεότερα άρματα μάχης BMP και συστήματα αεράμυνας, ωστόσο τέτοιο «σχέδιο» δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Μιλώντας για το κυπριακό T-80U, πρώτα απ 'όλα αξίζει να σημειωθεί το εξής: σύμφωνα με το Military Balance, η Κύπρος έχει έως και 82 άρματα μάχης σε υπηρεσία και πρόκειται για σχεδόν μια ολόκληρη ταξιαρχία αρμάτων μάχης, υπό την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα συμφωνήσει να παραδώσει όλα τα τα σοβιετικά οχήματά της. Και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα προμηθεύσει τα Leopards της στην Ουκρανία, αυτό φαίνεται σαν μια καλή συμφωνία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...