Οι Βρετανοί βασιλικοί πεζοναύτες πριν από λίγους μήνες πρωτοστάτησαν στις μεγαλύτερες συνδυασμένες αμφίβιες ασκήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και χρόνια, στην Κύπρο.
Μάλιστα σε εκείνη την άσκηση έλαβε χώρα μια ασυνήθιστα μεγάλη βρετανική άσκηση απόβασης 1500 Βασιλικών πεζοναυτών με περίεργο σενάριο προστασίας των βρετανικών βάσεων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εκατοντάδων αμάχων.
Καθώς οι καταδρομείς ηγούνταν, άλλοι στρατιώτες βγήκαν στην ξηρά ( Royal Engineers) για να κατασκευάσουν ένα στρατόπεδο ικανό να υποστηρίξει 500 άτομα, σχεδιασμένο να στεγάζει πολλούς ανθρώπους σε περίπτωση κρίσης.
Επρόκειτο για μια άσκηση των Βρετανών, οι οποίοι σαν παλιές καραβάνες στο κουρμπέτι, ξέρουν πολλά, όπως για παράδειγμα τι ετοιμάζει η Άγκυρα το επόμενο διάστημα κοντά, γύρω στο νησί, καθώς και στα Κατεχόμενα.
Έχοντας αυτές τις πληροφορίες οι Βρετανοί, υλοποίησαν μια περίεργα μεγάλη σε αριθμό ανδρών, μέσα και πλοία αποβατική άσκηση με ένα ακόμη πιο περίεργο σενάριο, που αφορά όχι μόνο προστασία των βρετανικών βάσεων, αλλά αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία δεν διευκρινίστηκε από που προήλθε.
Προσομοίωση αντιμετώπισης σεισμών
Αυτή την φορά οι βρετανικές δυνάμεις που εδρεύουν σε όλη την Κύπρο δοκιμάζουν πώς θα αντιδρούσαν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Το νησί βρίσκεται στη διασταύρωση μιας ενεργού σεισμικής ζώνης, καθιστώντας απαραίτητη τη συνήθη εκπαίδευση όπως αυτή.
Οι βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις που εδρεύουν στο νησί πραγματοποιούν άσκησηρουτίνας προσομοίωσης σεισμού για να ελέγξουν την ετοιμότητά τους σε περίπτωση τέτοιας φυσικής καταστροφής.
Οι κίνδυνοι σεισμών στο νησί της Μεσογείου είναι σχετικά υψηλοί καθώς βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμική ζώνη όπου υπολογίζεται ότι συμβαίνει το 15% των σεισμών στον κόσμο, ο πιο πρόσφατος στην Κύπρο ήταν τον Ιανουάριο του 2022 και ήταν 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο συντονιστής της άσκησης WO1 (RSM) Richard Dowds λέει ότι «δεδομένου του κινδύνου σεισμών στο νησί» οι προσομοιώσεις πρέπει να «εξαντλούνται συχνότερα», εστιάζοντας στη διαχείριση κρίσεων αμέσως μετά από έναν σεισμό, και που αφορούν τα τελευταία εναπομείναντα από τον βρετανικό στρατό με την 84η Μοίρα έρευνας και διάσωσης.
«Εκεί υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, αλλά η μόνη άσκηση είναι η διαχείριση κρίσεων σε περίπτωση σεισμού. Και έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, με περιορισμένους αριθμούς, γιατί θα πρέπει να υποθέσουμε ότι θα μας αποκοπούν και κανείς δεν θα έρθει τις πρώτες 24 με 48 ώρες», ανέφερε.
Στην άσκηση συμμετέχουν μονάδες από όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων ασθενοφόρων, πυροσβεστικών υπηρεσιών και αστυνομικών τμημάτων.
«Ο ρόλος μας σήμερα ήταν να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από τα κτίρια, αλλά εργαζόμαστε με πληρώματα ασθενοφόρων, πυροσβεστικά συνεργεία, με τα οποία δεν έχουμε ξανασυνεργαστεί ποτέ», είπε.
Η άσκηση είδε ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών να συγκεντρώνονται από όλο το νησί, που έπρεπε να αντιμετωπίσουν διάφορα εμπόδια σε μια κατάσταση ευαίσθητη στον χρόνο.
«Καταφέραμε να συνδυάσουμε τα πάντα πολύ πιο γρήγορα σε αυτό, οπότε αποδεικνύει το νόημα γιατί πρέπει να προπονούμαστε», δήλωσε ο διευθυντής του πυροσβεστικού σταθμού Αγίου Νικολάου.
Η άσκηση σχεδιάστηκε πριν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία.
Η Κύπρος έχει δει τρεις σεισμούς μεγέθους έξι βαθμών και άνω από το 1900, αν και δεν έχει δει κανέναν θάνατο τα τελευταία 30 χρόνια, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία και τη Συρία υπενθύμισαν έντονα τι θα μπορούσε να συμβεί.