Για την ελληνική βοήθεια στην Τουρκία μετά τους ισχυρότατους σεισμούς στη γείτονα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.
«Αυτές οι στιγμές κρίσης, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπούν οι σεισμοί. Είχαμε σεισμό το 1999, που στείλαμε βοήθεια, είχαμε στην Ελλάδα και έστειλαν εκείνοι. Βάζουμε στην άκρη τις διαφορές και προσπαθούμε να απαντήσουμε στο επείγον. Βρίσκόμαστε σε σεισμογενές έδαφος Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι, έχουμε τις διαφορές μας, αλλά οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN και ερωτώμενος σχετικά με το τηλεφώνημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στο CNN σχετικά με τους διασώστες που έστειλε η Ελλάδα στη γείτονα χώρα. «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στείλαμε βοήθεια στην Τουρκία. Ήδη έχουμε στείλει διασώστες στο Χακάι. Το 7χρονο απεγκωβίστηκε από το ελληνικό πλήρωμα. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος είναι ο βασικός αντίπαλος για να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».
Όσο για τις συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Είναι τρομερά δύσκολες οι συνθήκες. Μιλάμε για δύο τεράστιους σεισμούς. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, πρώτος στόχος είναι να σωθούν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί, στη συνέχεια οι αρχές φαντάζομαι πως θα ασχοληθούν με τη στέγαση, τη σίτιση και έπειτα με την αποκατάσταση. Το ζήτημα είναι ακόμα πιο περίπλοκο στη Συρία. Ακόμα και πριν τον σεισμό η βοήθεια στη Συρία ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα».
Η παρουσιάστρια του CNN επέμεινε συγκεκριμένα σχετικά με τη βοήθεια στη Συρία και το αν αυτή περνά μέσω της κυβέρνησης του Άσαντ. «Προσπαθούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Προσπαθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι πολιτική, δεν πρόκειται για αναγνώριση οποιουδήποτε καθεστώτος αλλά πρόκειται αποκλειστικά για τη βοήθεια. Καμία χώρα δεν μπορεί να βοηθήσει μόνη της τη Συρία γιατί δεν εμπιστεύονται τον Άσαντ, γι αυτό οι κινήσεις γίνονται κεντρικά.
Δεν έχω καμία επαφή με τη Δαμασκό, επικεντρωνόμαστε προς το παρόν στην Τουρκία.
Είναι περίπλοκο, δεν είμαι σε θέση να κάνω σχόλιο σχετικά με τις κυρώσεις στη Συρία. Χρειαζόμαστε διεθνή απάντηση στη συγκεκριμένη κρίση».
Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν έκανε αποδεκτή τη βοήθεια αυτή.
Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.
Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί. «Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν "όχι ευχαριστούμε"», ανέφερε.